Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   [SONDAJ] R. Moldova: încă un…

[SONDAJ] R. Moldova: încă un pas spre Europa. Punctul pe „I”

Pe 27 iunie, la Bruxelles, în prezența șefilor de state și de guverne a celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene, R. Moldova a semnat, alături de Georgia și Ucraina, Acordul de Asociere cu UE, eveniment pe care Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a calificat drept unul istoric nu doar pentru statele semnatare, ci și pentru întreaga Europă. „Sunt cele mai ambițioase Acorduri pe care UE le-a negociat până la momentul de față”, a declarat Barroso.

Simion Baranov, cercetător ștriințific
Pasul pe care l-a făcut Moldova este unul crucial. Sunt bucuros că acest lucru s-a întâmplat. Asta înseamnă că Moldova are perspectivă. Noi avem nevoie de o modernizare generală a R. Moldova, de o reindustrializare a ei. Doar cu agricultura nu vom putea fi niciodată bogați. Și eu sper că noi vom avea acum parte de tehnologii industriale noi – că forță de muncă avem, potențial intelectual avem, școli avem și cred că nu sunt școli rele, dacă vin străinii și învață în Moldova… Era foarte important să facem acest pas. Lucrurile desigur că nu se vor schimba peste noapte, dar se vor schimba numaidecât. Că vor exista și niște riscuri, mă rog, viața toată e din riscuri. Dar jocul la două porți nu mai avea nici un rost. Au trecut 23 de ani degrabă. Cât mai puteam să stăm cu fundul în două luntri. Trebuia să alegem una din două. Cu Rusia?Economic poate că ne-ar fi fost mai simplu, în schimb Rusia ne-ar fi înghițit politic. Rusia nu dă nimic, până nu ia și dacă ia, îi place să ia tot. Păcat că Rusia încearcă să se închidă, în loc să se deschidă pentru noi, dar eu cred că sunt niște supărări sau niște ambiții de moment. Nu ale rușilor, că rușii nu au nimic cu asta, e vorba de cei care guvernează Rusia și care mai devreme sau mai târziu vor înțelege că greșesc dacă vor căuta să își închidă piețele pentru noi. Trăim într-un secol al globalizării, în care lumea este foarte interdependentă și este, practic, imposibil să supraviețuiești, izolat de restul lumii. Chiar și Rusia, așa mare cum este. Și apoi, în Moldova nu doar moldovenii vor în UE, mulți dintre rușii de aici sunt demult în Europa, o parte s-au aranjat în România… La noi lucrurile sunt prea politizate. Și știți care-i paradoxul, că cei care strigă împotriva Europei demult și-au aranjat copiii în Europa, și-au cumpărat case în Europa, au afaceri cu Europa, se hrănesc din granturile europene, iar pentru lelea Catinca și moș Ion Europa nu-i bună. Fățărnicie politică.

Ștefan Dumbrăvițanu, pictor
Că s-a făcut acest pas e foarte bine. Numai cine nu are ideie de Europa, poate spune că nu e bine. Dar există o problemă: la noi lucrurile bune fie că nu-s duse până la capăt, fie că sunt compromise, adică o începem ”cu dreptul”, dar o terminăm ”cu stângul”. Eu de asta mă tem. Se anunță deja sume mari de bani care vor fi investite în R. Moldova și depinde cât de corect vor fi cheltuiți și dacă vor ajunge să le vadă rostul și bietul muritor de rând, că până acum nu prea s-a simțit. E bine că Europa ne ajută, dar trebuie și să ia la control investițiile pe care le face. Și investițiile trebuiesc făcute în locuri de muncă. Asta ne lipsește foarte mult. Și încă un lucru: dacă am ales Europa, atunci să ne europenizăm și noi, fiecare din noi, de la lucruri elementare și până la cele mari: de la un muc de țigară sau tichet aruncat la întâmplare, de la scrisul pe garduri și pe pereții caselor, de la mizeria pe care o lăsăm prin parcuri și zonele de agrement,etc, etc, și până la gestionarea banului public. Deci, să ne schimbăm felul de a fi și să înțelegem că orice bun public distrus e în minusul nostru. Și orice banuț furat din buzunarul public, e și el în minusul nostru. Iar dacă nu lucrează ”educația”, atunci trebuie să lucreze legea. Altfel, degeaba mai semnăm Acorduri.

Tudor Malai, comerciant ambulant
Demult trebuia făcut acest pas, o dată cu Țările Baltice. Regretăm că atât de târziu dar ne bucurăm că, totuși, s-a întâmplat, deși și azi mai există lume care stă pe gânduri, dacă trebuia sau nu trebuia, dacă e bine sau e rău? Ceea ce a fost până acuma a fost bine, dar nu pentru noi, dar pentru cei care au fost la putere și au furat Moldova în lung și în lat. De acum încolo va fi altfel, pentru că Europa înseamnă lege și dreptate. Nouă asta ne lipsește cel mai mult, pentru că toate relele se iau de la nelejiuire. Cât trebuia să mai stăm așa, ba cu Rusia va cu Europa. Ce poate să ne dea Rusia, că ea singură îi amărâtă și chinuită? Dacă ieși în afara orașelor mari, e jale, secolul 18, sate cu ferestrele bătute în cruce, cu pâinea și vodca la porție. Lumea noastră crede că Rusia îi numai ceea ce se vede la televizor. Rusia adevărată nici nu-i arătată la televizor… Noi avem nevoie de o lume de la care să învățăm a trăi și altfel, că hoție și destrăbălare am învățat destul de la ”40 încoace. Dacă Rusia ne are de frați, de ce a venit în ”92 cu război peste noi, de ce ne împușcă copiii la Nistru, de ce își bat joc de țăranii noștri și nu le dau voie să-și muncească pământurile, de ce închid școlile noastre dincolo de Nistru, de ce stau cu tunurile la Tiraspol și Tighina îndreptate spre noi? Frăție cu de-a sila, noi am mai văzut. UE și NATO, asta ne lipsește. Independență avem, dar siguranță ”0”. Și apoi, vrem și noi salarii și pensii ca în Europa, condiții de muncă ca în Europa, drumuri ca în Europa. De ce să nu vrem și să nu tindem spre asta? Dacă nu pentru noi, măcar pentru copii noștri.

Ion Oprea, meșter de instrumente populare

Cam târziu, demult trebuia făcut. Noi, de fapt, niciodată nu am fost altceva decât Europa, atât doar că am fost rupți din acest spațiu și anexați altuia și din 1991 ne tot chinuim să revenim de unde am fost rupți și iată că, în sfârșit s-a rupt ghiața. E bine, e rău? Pentru Moldova nu poate fi decât bine, e ca și cum ne întoarcem acasă dintr-o pribegie. Și ce poate fi mai bine decât să revii acasă. În primul rând, e bine pentru cei tineri, în al doilea rând se simplifică lucrurile pentru cei stabiliți sau care-s la muncă în Europa, dar cel mai important e că se deschide piata UE pentru Moldova. Zvonurile că nu am avea loc pe piața europeană sunt propagandă, cred eu. Noi nu suntem Rusia și nici Ucraina, ca să avem cine știe ce cantități exporta, o republică ca a noastră, cu volumele ei de producție își va găsi loc pe orice piață din Europa, important e că acest lucru a fost legalizat. Știți care- i așteptarea cea mai mare a moldovenilor noștri? – deschiderea locurilor de muncă aici în Moldova. Dacă se vor face investiții în acest scop și la oraș, și la sat – agricultura noastră e la pământ, atunci numărul euroscepticilor se va micșora brusc. El și așa nu e cine știe ce mare…. Știți că la pașapoartele biometrice e rând? Și e rând bun, noi stăm în rând, așa că eu cred că Moldova e pe calea cea dreaptă…