Şase timbre şi două plicuri pentru conştientizarea autismului
Autismul nu se limitează la o singură regiune sau ţară, este o provocare la nivel mondial, care necesită acţiuni la nivel global. Deşi dizabilităţile de dezvoltare, cum ar fi autismul încep în copilărie, ele persistă pe tot parcursul vieţii unei persoane.
Munca noastră cu şi pentru persoanele cu autism, nu ar trebui să se limiteze la depistarea timpurie și tratament. Aceasta ar trebui să includă terapii, planuri de educație şi alte măsuri care ar conduce spre un angajament susţinut pe tot parcursul vieţii.
Pentru a ajunge la persoanele cu afecțiuni din domeniul autismului este nevoie de un angajament politic la nivel mondial şi o mai bună cooperare internaţională, în special privind schimbul de bune practici. Investiţii mai mari în sectoarele sociale, educaţie şi forţa de muncă sunt extrem de importante, deoarece atât ţările dezvoltate cât și cele în curs de dezvoltare trebuie să-şi îmbunătăţească capacităţile lor de a soluționa nevoile persoanelor cu autism şi să cultive talentele lor. De asemenea, trebuie să promovăm în continuare cercetarea, să formăm furnizorii de servicii nespecializate, şi să permitem comunității persoanelor cu autism să navigheze mai uşor în sistemele de îngrijire pentru a obţine servicii.
Marcarea anuală a Zilei Mondiale de conștientizare a autismului are drept scop să stimuleze astfel de acţiuni şi să atragă atenţia asupra discriminării inacceptabile, abuzului şi izolării cu care se confruntă persoanele cu autism și persoanelor apropiate acestora. Aşa cum este subliniat în Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilități, persoanele cu autism sunt cetăţeni egali, care ar trebui să se bucure de toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.
În această zi, la New York, Viena şi Geneva, Administraţia Poştală a Naţiunilor Unite lansează şase timbre poştale comemorative şi două plicuri de colecție dedicate conştientizării autismului. Aceste bucăţi mici de hârtie – cu imagini create de artişti care au fost diagnosticaţi cu autism – vor trimite un mesaj puternic către toți oamenii din întreaga lume – talentul şi creativitatea trăiesc în fiecare dintre noi.
Soţia mea a fost deseori implicată în eforturile de conştientizare şi de pledoarie în ceea ce privește autismul, a împărtăşit cu mine poveşti care inspiră, nu doar despre persoanele cu autism, dar și despre cei care s-au angajat să îmbunătățească viața lor. Să continuăm să ne unim eforturile pentru a permite persoanelor cu autism şi celor cu alte diferenţe neurologice să-și realizeze potenţialul şi să se bucure de oportunităţi şi bunăstare, drepturile lor înnăscute.
Sursa: ONU