Principală  —  IMPORTANTE   —   Calcul prezidenţial: 129 înseamnă „aproape…

Calcul prezidenţial: 129 înseamnă „aproape 200”

Erori în text şi cifre exagerate. Astfel poate fi caracterizat un infografic postat recent pe o reţea de socializare de către preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, în care acesta prezintă o listă cu toate grădiniţele care au beneficiat de ajutorul Fundaţiei de binefacere „Din Suflet”.

La început de septembrie 2017, în spaţiul mediatic din R. Moldova au apărut primele informaţii despre intenţia lui Igor Dodon de a acorda ajutor unui număr de 200 de grădiniţe, prin intermediul Fundaţiei de binefacere „Din Suflet” a primei-doamne, Galina Dodon. Acesta preconiza să realizeze obiectivul dat până la sfârşitul anului 2017.

Infografic cu greşeli

La 7 decembrie curent, şeful statului postează o fotografie în care sunt indicate toate grădiniţele care au beneficiat de ajutor în cadrul campaniei iniţiate de către acesta. Infograficul conţine o hartă cu raioanele R. Moldova şi o listă cu instituţiile preşcolare din ţară care au primit suport din partea Fundaţiei „Din Suflet”. Toate acestea sunt însoţite de următorul text: „aproape 200 de grădiniţe din toată Moldova au primit ajutor din partea Fundaţiei de binefacere „Din Suflet” în cadrul campaniei naţionale de susţinere a instituţiilor preşcolare din ţară”. Toată atenţia din fotografie este concentrată pe cifra 200, iar ceea ce ar putea fi scăpat din vedere este cuvântul „aproape”. Iniţial, cel care analizează infograficul ar putea considera că pe hartă sunt plasate 200 de grădiniţe. De fapt, sunt indicate 131 de instituţii preşcolare, dintre care două localităţi se repetă. Este cazul grădiniţei din satul Alexeevca din raionul Edineţ şi al unei grădiniţe din Ocniţa. Acestea au fost incluse de două ori în această listă.

Pe urmele Fundaţiei „Din Suflet”

Pentru a afla ce fel de ajutor a oferit Fundaţia „Din Suflet”, am încercat să contactăm administraţia celor 129 de instituţii preşcolare. Astfel, am reuşit să vorbim cu reprezentanţii a 58 de grădiniţe, din motiv că nu ni se răspundea la apeluri, fie numerele de telefon erau greşite, fie ni se comunica în repetate rânduri că directoarea lipseşte şi nu are cine să ne dea explicaţii. Ajutorul pe care îl acordă Fundaţia primei-doamne variază de la caz la caz, însă tuturor grădiniţelor li se indică faptul că fundaţia este disponibilă să cheltuie până la 50 de mii de lei.

Am identificat şi câteva grădiniţe care actualmente nu au primit ajutor, însă urmează să-l primească. Cu toate acestea, ele au fost incluse în lista grădiniţelor care au beneficiat de suportul fundaţiei. Este cazul grădiniţei din satul Balasineşti, raionul Briceni, unde s-a promis amenajarea a 3 terenuri de joacă, însă în momentul de faţă această promisiune nu a fost realizată. La grădiniţa din satul Hristici, raionul Soroca, urmează să se construiască un teren de joacă pentru copii. Grădiniţa nr. 2 din satul Chetrosu, raionul Drochia, a scris o solicitare adresată fundaţiei, iar cei de la fundaţie au promis că vor repara gardul instituţiei. Condiţiile meteo, însă, nu permit efectuarea unor asemenea lucrări. Valoarea proiectului este de 42 mii de lei. Directoarea grădiniţei din satul Ilenuţa, raionul Floreşti, ne-a confirmat că a solicitat construirea unui teren de joacă, iar în prezent acesta se află în proces de amenajare.

În alte două cazuri, Fundaţia „Din Suflet” a acordat ajutor unor grădiniţe renovate din banii acordaţi de Guvernul României. Grădiniţa din satul Talmaza, Ştefan-Vodă, a primit un centru muzical de 7500 de lei, echipament sportiv şi jucării în valoare de 5000 de lei. Anterior, Guvernul României a făcut aici reparaţie, lucrările de renovare fiind evaluate la 2 milioane de lei. Cea de-a doua grădiniţă reparată din banii României este cea din satul Semionovca, Ştefan-Vodă. Din partea fundaţiei, aceeaşi grădiniţă a primit 21 de paturi, 21 de saltele şi un dulap.

Renovarea grădinițelor – o nouă campanie politică

Un caz izolat este cel al grădiniţei nr. 214 din satul Dobrogea, localitate din componenţa oraşului Sângera. Şefa de gospodărie a declarat că „Fundaţia Galinei Dodon nu a contribuit cu nimic”. O situaţie similară a fost depistată la grădiniţa nr. 2 din Străşeni. Şefa de gospodărie de acolo ne-a comunicat că „nu ştie de niciun ajutor venit din partea fundaţiei”.

La Congaz, am depistat un caz mai specific. Telefonând la grădiniţa nr. 4, care se afla în lista Fundaţiei „Din Suflet”, am depistat că, de fapt, este telefonul grădiniţei nr.1. Când a auzit despre Fundaţia primei-doamne, femeia s-a arătat indignată. „De câte ori am cerut ajutor, nu ne-au ajutat”, a afirmat Sofia Grâu, directoarea grădiniţei nr. 1 din Congaz. „Eu le-am solicitat ajutor pentru a finisa construcţia unei secţii de spălătorie din grădiniţa noastră. Eu ţineam legătura cu Ala Evghenievna, o persoană din cercul lui Igor Dodon. Ne hrănea cu promisiuni, ba azi, ba mâine, iar pe urmă mi-a declarat: de ce nu aţi spus că sunteţi membră a Partidului Democrat? Însă, eu nu fac parte din niciun partid politic. Le-am zis: dacă vreţi să ajutaţi această grădiniţă, ajutaţi-o. Dacă nu, aşa şi spuneţi. Desigur că este supărător. Eu am contat pe acest ajutor şi totul a fost în zadar”, ne-a mărturisit Sofia Grâu.

Cheltuielile financiare ale Fundaţiei de binefacere „Din Suflet” diferă de la caz la caz şi înregistrează valori diferite. În lista celor mai mici investiţii se regăsesc următoarele cazuri. Tatiana Belinschi, directoarea grădiniţei din satul Alexeevca, raionul Edineţ, ne-a declarat că a primit un calculator şi un set de boxe. Grădiniţa din Teşcureni, raionul Ungheni, a primit un laptop şi câteva jucării. Grădiniţa din satul Căplani, raionul Ştefan-Vodă, a primit 2 chiuvete. La grădiniţa din satul Vişniovca, raionul Cantemir, au fost aduse opt paturi cu trei nivele. Grădiniţa din Palanca, Ştefan-Vodă, a primit un calculator, grădiniţa din Volintiri, acelaşi raion, a obţinut un boiler în valoare de 3000 de lei. La grădiniţa din satul Cinişeuţi, raionul Rezina, ni s-a comunicat că „am cerut să ni se repare anexa grădiniţei, însă era prea scump, iar din acest motiv am primit un televizor şi un centru muzical în sumă de 20 mii de lei”.

Printre cele mai costisitoare investiţii ale fundaţiei sunt reparaţia sistemului de canalizare şi alimentare cu apă la grădiniţa din satul Lazo, raionul Drochia, care a costat 50 de mii de lei. La grădiniţa din satul Hârjauca a fost schimbat linoleumul din câteva dormitoare pentru copii. De asemenea, s-a procurat şi un aragaz în valoare de 9000 de lei. În total, s-au cheltui 50 mii de lei. Grădiniţa din satul Dezghingea, Comrat, a primit perdele, 6 uşi şi un covor în valoare de 46.000 mii de lei. La grădiniţa Slobozia-Duşca, raionul Criuleni, a fost procurată o cadă pentru apă, deoarece instituţia nu dispune de un sistem de apă centralizat. Aceştia au mai primit o pompă de apă, un filtru şi un frigider. Toate acestea au costat 25 de mii de lei.

Oare vor reuşi?

„Până la finele anului curent preconizăm ca numărul grădiniţelor să ajungă la 200”, se spune în comunicatele de presă ale Preşedinţiei, emise la categoria „acte de caritate”. Cu toate acestea, până la sfârşit de 2017, au rămas mai puţin de 2 săptămâni, timp în care Fundaţia ar trebui să acorde ajutor unui număr de încă 71 de grădiniţe.

„În 2018, se planifică acordarea asistenţei necesare la circa 300 de grădiniţe, iar până la expirarea mandatului preşedintelui R. Moldova, acest suport să ajungă în toate instituţiile preşcolare din ţară”, se mai anunţă în comunicatele de presă ale Preşedinţiei.