Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   600.000 de elevi au învăţat…

600.000 de elevi au învăţat din manualele semnate de el

439-radion-cucereanuDe la carnetul de muncă până la ultima sa carte tipărită, 340 de unităţi de materiale ce constituie propria sa arhivă, au fost oferite, acum câteva zile, Muzeului Pedagogic din Chişinău. Donaţia a fost făcută de profesorul, autorul de manuale şi publicistul Radion Cucereanu care, după mai bine de 60 de ani de activitate în domeniul educaţiei, a decis să lase în patrimoniul muzeului toate materialele adunate pe parcursul anilor.

În una din sălile Muzeului Pedagogic Republican a fost expusă viaţa lui Radion Cucereanu, cuprinsă în fotografii, monografii, distincţii, manuale şi cărţi. “Sunt materiale acumulate cu migală, însă nici pe departe nu sunt toate câte au fost. Aici le am doar pe cele sistematizate dintr-o anumită perioadă a vieţii mele, atunci când am conştientizat şi am început să-mi formez arhiva personală”, a precizat autorul, cu un zâmbet discret ce-i însenina chipul.

Motivul pentru care a făcut acest gest a fost dorinţa “de a continua existenţa unui om pe acest pământ şi să fie de învăţătură şi pentru alţii, pentru că este important ca cei care vin după noi să poată percepe cum am trăit noi, cum am muncit şi ce am făcut pe acest pământ. Iar când aud cum se vorbeşte în jur, mă conving că n-am trăit şi nici nu trăiesc degeaba pe acest pământ”, a menţionat pedagogul Radion Cucereanu.

„Sunt materiale de preţ, şi pentru că nu mi-am dorit să transform această idee într-un simplu act de primire- predare, am convenit să facem o întâlnire de suflet”, spune Valeriu Volcov, directorul Muzeului Pedagogic. “Sper că va fi o expoziţie ce va transmite următoarelor generaţii experienţa de mulţi ani în domeniul pedagogiei, dar şi al ziaristicii, al scrierii. Va fi un exemplu de la care vor putea prelua şi celelalte generaţii”, a mai spus directorul.

439-radion-cucereanu-acrtiPrintre lucrările expuse se găseşte şi cea mai nouă carte a lui Radion Cucereanu – trilogia “Lacrimile românilor basarabeni”, consacrată celor 200 de ani de la ocupaţia sovietică. Deocamdată, această lucrare a fost tipărită în doar o sută de exemplare. “Când e vorba despre acest subiect, vă spun sincer, eu cât timp munceam tot eram cuprins de teama că manuscrisul meu va ajunge să fie o muncă de prisos, că va deveni maculatură. Am fost la trei edituri de la noi şi s-au uitat la mine ca la un smintit. Datorită lui Vasile Căpăţină, munca mea a fost practic salvată. Dar ea rămâne cu un tiraj mic, mărunt”, a mai spus autorul, cu regret în gras.

„Sub aspect pedagogic, Cucereanu a fost întotdeauna un învăţător al învăţătorilor din R. Moldova. Când spun “învăţător”, cuvântul acesta îl ridic mai sus decât cel de “profesor”, “academician”, mai presus de toate. Pentru că vine de la un verb simplu, “a învăţa”. Mulţi se străduiesc să înveţe, dar nu toţi izbutesc să facă acest lucru”, a explicat Vlad Ciubucciu, profesor universitar, ex-ministru al Educaţiei.

Pe parcursul vieţii, Radion Cucereanu a lansat 34 de lucrări, într-un tiraj de circa 250 de mii de exemplare. Peste 600.000 de elevi au învăţat din manualele semnate de d-lui. Pe lângă toate, mai are şi o carte de ecologie “Surprinde adierile naturii, 360 de eseuri despre natură şi om”.