Ispititor? Perspective culturale asupra corupţiei

În perioada 17 – 30 octombrie 2017 la Chișinău, la inițiativa Institutului Goethe din Ucraina, se va desfășura proiectul Bestechend (Ispititor).

În cadrul acestui proiect, Institutul Goethe din Ucraina promovează producţii culturale care reflectă fenomenul corupţiei într-un context urban. Artişti, creatori de teatru și curatori sunt în căutarea alternativelor de contracarare a corupţiei. Producţiile prezentate în cadrul proiectului cuprind o expoziţie de grup, un proiect teatral documentar şi o serie de proiecţii de filme.

Expoziţie: Cub Gri

17.10. – 30.10.2017

Galeria de Artă Bunker

Str. 31 August 1989, 137, Chişinău

Curatoarea Kateryna Mishchenko împreună cu şase artişti din Ucraina, Germania şi Republica Moldova se preocupă de zonele gri ale sistemului actual economic şi social, focusându-se pe contextul post-sovietic. Dezbaterile la acest subiect deseori se limitează la nevoia pentru transparenţă şi strategii anti-corupţie. Artiştii însă depăşesc aceste limite şi examinează în particular dimensiunile sale culturale, sociale şi istorice. Mediile artistice utilizate sunt arta-video şi fotografia.

Artiști: Oleksandr Burlaka, Leon Kahane, Dana Kosmina, Stanislav Menzelevsky, Anna Onufrienko, Ghenadie Popescu, Oleksiy Radinsky, Oleksandr Teliuk

Festival de film: Filme împotriva corupţiei

19.10. – 21.10.2017

Cinematograful Odeon

str.Mihai Eminescu 55, Chişinău

În colaborare cu Agenţia independentă de distribuţie a filmelor din Ucraina, Arthouse Traffic, la Cinematograful Odeon vor fi prezentate filme internaţionale care abordează fenomenul corupţiei: Poziţia copilului (România, 2013), Il Divo (Italia, 2009), A cincea putere (USA, 2013), Prostul (Rusia, 2014), Jocuri murdare (Germania, 2016) şi Sistemul (Germania, 2011). După proiecţii vor avea loc discuţii cu directorii de film şi experţii locali.

Filmele vor fi prezentate în limba originală cu subtitrări în limba română.

Performance-uri despre corupţie

18.10.2017

Teatrul de Revistă ”Ginta Latină”

Str. Sfatul Țării 18, Chişinău

Cunoscuţii activişti de teatru din Ucraina, Pavel Yurov şi Dmytro Levytskyi, vor prezenta performance-uri la tema corupţiei. În performace-ul Restaurantul Ucraina, Dmytro Levytskyi, examinează împreună cu publicul într-un format captivant mijloacele de comunicare audio-vizuale. El pune accent pe faptul că corupţia a devenit o valută cotidiană care afectează relaţiile oamenilor cu sistemul gurvernamental. În Convingerea interioară, Pavel Yurov încearcă să reflecte cazuri de corupţie în care justiţia fie a fost restabilită, fie s-a manifestat vizibil. Cercetarea lui Yurov se focusează pe istoria şi natura fenomenului, precum şi pe contextul religios şi filosofic al corupţiei.

Acest proiect are loc în cadrul Zilei Internaționale împotriva Corupției, este o colaborare între Goethe-Institut din Ucraina, Agenția pentru Educație Civică, Agenţia independentă de distribuţie a filmelor Arthouse Traffic, și este sprijinit de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Parteneri locali:

Centrul Cultural German Akzente

Galeria de Artă Bunker


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Academic

  N-AI DREPTATE, DOM’ MARINAR!

  Nu poți compara situația din Germania cu Volkswagenul lor
  cu situația de la noi cu statul capturat de cetățeanul rus
  fals “unionist” Plahotniuc. Acolo merge vorba de șmecherii
  nemțești cu gazele de eșapament la motoarele dizel, iar la
  noi merge vorba de viețile oamenilor, călcate în picioare
  de stăpânul statului capturat oligarhul uzurpator al puterii
  în statul Republica Moldova, Plahotniuc!

  Și oare dom’ marinar este europenește să compari viața
  românilor noștri cu niște gaze de eșapament nenorocite, chiar
  și dacă sunt corcolite de nemți? La noi merge vorba de viețile
  oamenilor, de viațile românilor noștri, iar la ei doar de
  niște șmecherii nemțești, nenorocite gaze de eșapament!

  Deci politicienii din Republica Moldova, dacă sunt patrioți
  și-și iubesc țara trebue să tragă clopotele în toate
  organizațiile europene și să le arate uzurparea puterii de
  stat, supunerea justiției, care este manevrată de un tuluc
  cu foarte mulți bani așa cum vrea el, care și-a făcut pe
  cine știe ce merite cetățenia rusească, ca să aibă unde se
  ascunde pentru orice eventualitate.

  P.S. Presupun, că tema nu vă place. Voi la ZDG aveți dreptul
  să cenzurați și cenzurați, iar eu am dreptul să scriu adevărul
  și o să-l scriu. Nu puteți cenzura voi, cât pot scri eu!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *