Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Cum e să te…

Editorial Cum e să te naști printre ruine?

Copilașul care, acum două zile, s-a născut viu printre ruinele cauzate de cutremurul din Siria, peste ceva timp, devenind elev, va studia din manualul de istorie pagini ilustrate cu poze despre nașterea sa și va afla că el este omul care, în februarie 2023, a decis să trăiască, supraviețuind chiar și moartea mamei sale, care l-a născut murind. Imaginea copilului gol, scos de sub dărâmături, în plină iarnă, a mobilizat omenia, compasiunea, empatia oamenilor din întreaga lume. I-a făcut, probabil, să se gândească mai atent la propriii copii și la ce le datorează ei, părinții, celor cărora le-au dat viață.

Coincidență sau nu, la scurt timp după ce imaginile cu pruncul născut sub ruine au făcut înconjurul lumii, după ce oamenii au văzut chipul salvatorului fugind, ducând în mâini bebelușul abia născut, la redacție ne-au contactat cititorii de pe strada Drumul Viilor din Chișinău, să ne întrebe cum s-ar putea mobiliza cetățenii, oameni simpli de la noi, să ajute cu ce pot și cum pot victimele dezastrelor din Turcia și Siria. „Da, înțelegem, lumea se descurcă greu, înțelegem că greutățile vin și pentru că războiul din Ucraina e foarte aproape de noi. Acest război face ca în fiecare zi prețurile la mărfuri, servicii și produse să crească, dar nu putem fi simpli telespectatori, urmărind cum moartea fură hapsân vieți de bătrâni, de tineri și de copii laolaltă. Vrem să ajutăm. Noi suntem alături de refugiații din Ucraina din primele zile de război și am înțeles cât de mult contează orice sprijin, atunci când nenorocirile calcă pe urmele tale”, ne-au spus cititorii ZdG de pe strada Drumul Viilor, deciși să contacteze ulterior Ambasada Turciei în R. Moldova, pentru a stabili cum, unde, ce anume ar trebui să colecteze pentru cei chinuiți în zonele calamitate. 

Între timp, convoiul de intervenție la dezastre al R. Moldova a ajuns la destinație, urmând să intervină la salvarea victimelor cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria. Convoiul este format din 12 autospeciale, 55 de salvatori și 2 câini de căutare. Doar că, până a ajunge la destinație, Turcia și Siria au fost zguduite de un al treilea seism, de 5,7 grade, mai puțin puternic decât cele anterioare, dar la fel de periculos pentru salvatorii implicați în căutarea celor prinși printre ruine. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, iar în Turcia și Siria numărul celor afectați de aceste cutremure ar putea fi de 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, în timp ce seismologii admit că mai pot urma replici, mai puțin agresive, dar oricum periculoase. 

Și comunitatea internațională s-a mobilizat să-i ajute pe sinistrați. Câteva aeronave militare cu salvatori și tehnică au ajuns în Turcia din România. Și state precum SUA, Marea Britanie, Canada, Israel, Rusia, China, Emiratele Arabe sau Grecia au oferit asistență substanțială victimelor din zonele sinistrate. Cât de mult ne solidarizează nenorocirile!

Tot în această săptămână oamenii au comparat consecințele catastrofei din Turcia și Siria cu un război, Un război tectonic, având câmpuri de luptă invizibile, dar și imprevizibile.

„Decât ar investi în războaie ucigătoare, mai bine ar dezvolta soluții care ar putea anticipa dezastrele”, ne-a sugerat un cititor, fost militar, referindu-se și la faptul că în războiul civil din Siria, țară greu afectată de cutremurele din ultimele zile, din luna martie 2011 până în prezent, și-au pierdut viața peste 400.000 de oameni, iar alte câteva milioane sunt victime ale crizei umanitare provocate de acest conflict. Da, e o lecție importantă, pe care omenirea ar trebui să o însușească în aceste zile, la fel precum ar trebui să țină cont și de alte lecții, cum ar fi cele legate de securitatea în construcții și de capacitățile sistemelor sanitare de a veni în ajutor, atunci când, din cauza unor astfel de nenorociri, paturile de spital devin neîncăpătoare. Cine în R. Moldova poate contabiliza astăzi numărul edificiilor care nu ar rezista unui cutremur de 7 grade?