Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Demnitarii şi mesajele "INTERZISE COPIILOR"

Demnitarii şi mesajele „INTERZISE COPIILOR”

Că Voronin se scapă cu vorba şi pronunţă, deseori, prostii şi vulgarităţi obscene, nu mai e o noutate pentru nimeni. În cei 8 ani de preşedinţie, dar mai ales după ce a pierdut fotoliul prezidenţial, rareori poţi auzi de la el vorbe cu tâlc, idei înţelepte, mesaje cu sens. Aşa cum partidul său este unul mai autoritar, deprinderile şefului sunt preluate „cu sfinţenie” de subalterni, care îşi dau frâu liber vorbelor, ca să-l impresioneze pe şef, pe de o parte, dar şi pentru a deveni „vedetă TV” cel puţin la ştirile de la orele cu audienţă mai mică.

În ultimele zile, s-ar părea că temperaturile estivale au urcat la limita gradaţiei de sus fanteziile şi obscenităţile fostului şef de stat, astfel încât, lumea deja are frică să conecteze televizoarele, atunci când copiii le sunt acasă, ca nu cumva aceştia să audă vreo prostie, rostită cu satisfacţie de fostul şef al statului. Dacă până acum ţineau cont doar de avertismentele „INTERZIS COPIILOR”, plasate, de obicei, la începutul unor filme nerecomandate minorilor, de la un timp încoace, consumatorii TV au teamă să vizioneze până şi programele de ştiri, atunci când cei mici sunt în casă. Ce să le spună dacă vor întreba ce înseamnă X sau Y? Sau Z?

De fapt, chiar dacă mititeii sunt la joacă, oricum te incomodezi să auzi mesajele unor politicieni. Aşa cum sunt, mari, importanţi, aşa cum au şi vârste respectabile, cei care dau preferinţă limbajului obscen par să fi ieşit chiar în acea clipă dintr-un bordel, nereuşind să-şi închidă fermoarul pantalonilor, nerăbdători să prindă vreo cameră de luat vederi şi să le arunce telespectatorilor cât mai multe vulgarităţi. Ce o fi crezând aceşti demnitari despre noi, cei din faţa televizoarelor? Că suntem nişte coşuri de gunoaie, că ne-am transformat în ţevi de scurs deşeurile, că nu mai înţelegem altfel de limbaj, că nu am mai avea altfel de plăceri în viaţă, decât cele de a le asculta pornografiile verbale? Când anume le-am lăsat această impresie despre noi, astfel încât devin din ce în ce mai desfrânaţi la vorbă? Când le-am permis să înţeleagă că noi putem „înghiţi” orice?

În ultimul timp, aceste ocupaţii sunt atât de molipsitoare, încât alte subiecte dispar, trec pe un plan secund în programele de ştiri. Vizionezi, şi ţi se formează părerea că, în R. Moldova, nu mai există ţărani chinuiţi de secetă, nu mai trăiesc tineri, frânţi de oboseală, în căutarea unui loc de muncă, nu mai există copii pentru care un călcâi de pâine înseamnă un desert, un deliciu, o mare alintare. Se creează impresia că nu ar mai exista pe lume nimic mai mult şi mai important decât sex, impotenţă, târfe sau minorităţi sexuale.

Optica lucrurilor a devenit una periculos de deformată. Televiziunile, de fapt, şi alte medii de informare, constatând că consumatorii de ştiri preferă anume astfel de subiecte, se află într-o goană permanentă după obscenităţi, crezând că astfel capătă rating. Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista o astfel de competiţie? Dacă cei cu camerele de luat vederi i-ar face neobservaţi pe politicienii obsceni?

În Pakistan, a fost completată o listă de circa 1000 de cuvinte, considerate obscene de către Autoritatea Telecomunicaţiilor şi interzise până chiar şi în SMS-uri private.

În Arabia Saudită au fost scoase în afara legii plăcuţele de înmatriculare care conţin abrevieri ofensatoare.
Codul Penal al României prevede că utilizarea de cuvinte insultătoare, de gesturi obscene sau ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni până la un an sau cu amendă.

În Rusia, atunci când pe blogul lui Medvedev a apărut o expresie obscenă, administratorul a intervenit imediat cu o erată, având următorul conţinut: „În această seară, pe contul de Twitter al lui Dmitri Medvedev a apărut din greşeală retweetul unei însemnări. În urma verificării, s-a constatat că, în timpul schimbării parolei, angajatul responsabil pentru suportul tehnic al contului a comis o ingerinţă inacceptabilă… Vinovaţii vor fi pedepsiţi”.

În R. Moldova nu a existat cel puţin o dezbatere la acest subiect. Nu ţin minte să se fi întrebat cineva vreodată când şi în ce mod vor fi sancţionaţi demnitarii pentru promovarea de mesaje indecente, „INTERZISE COPIILOR”?

Aneta GROSU