Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Comisia de anchetă domnească

Comisia de anchetă domnească

Acum câteva zile, la ZdG a ajuns o Scrisoare deschisă, care fusese adresată şefului Parlamentului. De fapt, e un fenomen mai vechi. Oamenii le scriu petiţii demnitarilor, dar le trimit şi la ZdG, în speranţa că noi le vom publica şi, astfel, autorităţile ar putea afla mai lesne despre problemele petiţionarilor.

Această scrisoare, adresată, cum vă spuneam, lui Marian Lupu (sper să nu se supere că citim scrisori străine), e despre Comisia parlamentară de anchetă privind elucidarea omorului din 23 decembire 2012, din “Pădurea Domnească”.

Autorii scrisorii afirmă că majoritatea deputaţilor din această comisie nu au dreptul moral, legal, dar nici etic să se implice într-o astfel de investigaţie, deoarece, potrivit petiţionarilor, unii dintre ei au fost sau chiar mai sunt în conflict cu legea. În alte cazuri, în conflict cu legea sunt rudele apropiate ale deputaţilor. Altă categorie, din cadrul acestei comisii, este reprezentată de cei care, de mai multe ori, au participat la partide similare de vânătoare, inclusiv în Rezervaţia ştiinţifică “Pădurea Domnească”.

Cei care ne-au trimis scrisoarea aduc un şir de exemple la care ne vom referi doar sumar, deoarece autorii acestei depeşe au crezut că ea trebuie să rămână anonimă. Ei şi alţii ca ei ar trebui să cunoască faptul că noi, cei de la ZdG, refuzăm jocul “de-a anonimatul”.

De altfel, nu există nicio îndoială că scrisoarea a fost concepută în cadrul unor structuri de stat,  adică de nişte funcţionari bine informaţi. Dacă, într-adevăr, este aşa, atunci ar fi mai onest din partea lor să transmită personal scrisoarea speakerului, iar dacă vor să apeleze şi la mass-media, să o semneze, cel puţin, sau să lase nişte date de contact.
Deci, cum vă spuneam, din aceste motive, dar şi din cele legate de etica jurnalistică, nu vom reproduce aici numele şi numeroasele acuzaţii ce se conţin în petiţia anonimă, chiar dacă unele date, cu siguranţă, sunt veridice. Admitem, însă, că autorii acestei scrisori ar putea avea dreptate atunci când spun că mai mulţi membri ai respectivei comisii nu au dreptul legal, moral şi etic să efectueze o astfel de investigaţie. I-aş întreba, decent, dar câţi dintre demnitari ar avea acest drept?

În scrisoare, unii membri ai comisiei sunt suspectaţi că ar avea de reglat conturi personale cu fostul procuror general şi că, din acest motiv, ar fi trebuit să se retragă din activitatea de anchetare a crimei din “Pădurea Domnească”. Despre alţii se spune că ar fi figurat în dosare de corupţie, investigate de procurori încă prin 2004. Alt parlamentar este acuzat că ar controla afacerile din transportul public într-o localitate din sudul R. Moldova şi că, prin trafic de influenţă, i-ar fi determinat pe procurorii anticorupţie să înceteze urmărirea penală în cazul celor implicaţi în afacerile din transportul public.

Alt membru al comisiei e suspectat că nu ar putea fi obiectiv, echidistant şi imparţial din cauza unor dosare de delapidare a averii străine, instrumentate de procurori pe numele mamei sale.

„Cum ar putea face dreptate în acest caz un alt membru al comisiei, tot el vânător înveterat care, anterior, participase la mai multe partide de vânătoare de mistreţi în aceeaşi “Pădure Domnească”, alături de procurori, judecători, miniştri sau oameni din business?”- se mai întreabă petiţionarii.

Alt parlamentar este bănuit că ar proteja contrabanda cu spirt şi cu alte băuturi alcoolice din unele localităţi din nordul republicii.

„Putem oare spune că Comisia de anchetă va fi una imparţială şi obiectivă, iar membrii săi nu vor îndeplini indicaţiile şefilor, că acţiunile lor vor fi legale şi că nu vor exista presiuni şi ameninţări asupra persoanelor care vor fi audiate? Putem fi siguri că aceste persoane nu vor fi intimidate, dacă, chiar şi până la audieri, şeful comisiei declara clar că, după finalizarea anchetei, vor fi pornite noi cauze penale?”, se mai spune în scrisoare.

Petiţionarii insistă ca, în regim de urgenţă, să fie modificat actualul cadru legislativ, astfel încât să fie interzisă vânătoarea în toate rezervaţiile naturale din R. Moldova, pentru toţi, inclusiv pentru Voronin, Urechean, Dodon sau Guma.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md