Principală  —  Blog   —   De ce Moldova NU e…

De ce Moldova NU e Finlanda?

Finlanda, cu un număr al populației ceva mai mare decât R. Moldova – 5.5 milioane, are o capacitate de testare de 9600 de persoane pe zi. Testarea intensă a făcut ca din cele 6750 de persoane testate pozitiv la COVID 19, un număr impresionant – 5100 – să se fi însănătoșit definitiv. De altfel, în Finlanda, se consideră însănătoșiți doar acei pacienți care au depășit cu bine 21 de zile de la îmbolnăvire. 

Cum s-a descurcat Finlanda în condițiile pandemiei? De la început, imediat cum a fost anunțată starea de urgență (13.03.2020), s-au închis toate școlile. Până la 14.05.20, când școlile s-au redeschis, elevii au participat la lecții online, susținând și teste, dar și examene la distanță. După redeschiderea școlilor, au revenit în clase o parte dintre copii. Unii, din cauza fricii, au mai rămas acasă. Este important că, în școlile din Finlanda, în clase sunt doar câte 20-24 elevi.

Îmi amintesc, la începutul pandemiei, știrile erau difuzate la fiecare 30 de minute. Despre coronavirus se vorbea ca despre o tragedie, astfel, în oameni a intrat frica. Timp de două luni, nimeni nu a mai mers la medic. Aici, medicii își fac griji pentru pacienții care suferă de diferite boli cronice, care necesită monitorizare și testare periodică. Acum, de vreo două săptămâni, la știri se vorbește foarte mult despre faptul că frica ar putea dăuna mult mai mult sănătății, decât COVID 19.

Apropo, aici grădinițele de copii au fost deschise tot timpul, pentru că nu toți angajații își puteau permite să lucreze de acasă. Oricum, numărul copiilor care frecventează grădinițele a fost mult mai mic. Bunăoară, fiica mea a fost singurul copil care a frecventat grădinița ce are o capacitate de 100 de copii. Unele grădinițe s-au închis, totuși, din cauza absenței copiilor, altele au fost comasate. 

După școli, s-au închis restaurantele, barurile, cluburile de noapte, hotelurile. Din restaurante au rămas deschise doar cele care puteau oferi deservirea de „take away”. Redeschiderea restaurantelor și a teraselor s-ar putea produce la 1.06.2020.

Călătoriile în străinătate sunt strict interzise, doar cele de serviciu sau de urgență sunt admise. Deocamdată nu știm când vor fi permise, dar se vehiculează ziua de 22 iunie 2020.

De altfel, aici, doar pacienții care fac complicații sunt spitalizați. Ceilalți, cu simptome ușoare, sunt acasă. Și testele se fac în afara spitalelor. Pentru testări, sunt amenajate locuri speciale. Când vii să faci teste, trebuie să vii cu mașina, și nici într-un caz să deschizi fereastra până nu spune asistenta medicală. Testul se face în mașină, în fața laboratorului amenajat, asistenta medicală fiind super protejată, ai impresia că este îmbrăcată în costum de cosmonaut. 

Tot în această perioadă, în Finlanda au început să producă local costume de protecție, măști, mănuși. După ce, acum o lună, au importat din China măști, mănuși, costume de protecție în valoare de 10 000 000€, și ele nu au fost aprobate pentru utilizare în spitale, au decis să nu mai importe nimic. 

Apropo, pe președintele Finlandei, Sauli Niinistö, l-am văzut la televizor o singură dată, la începutul pandemiei, oferind un interviu în care și-a spus opinia despre COVID 19. Observ că, în Moldova, Dodon nu iese nicio zi din televizor. De altfel, în Finlanda, și ministrul Sănătății nu apare în fața presei,  informațiile despre pandemie fiind prezentate în cadrul buletinelor de știri. Aici, ministra Sănătății poate fi văzută la televizor doar atunci când Guvernul ia decizii concrete care vizează starea de sănătate din țară. 

Dacă e să spun ce cred eu despre tot ce se întâmplă acasă, în Moldova, aș zice – nimic bun.

Nimic bun nu se face pentru oameni. Președintele face campanie electorală în plină pandemie, fără pic de rușine, vizitând cei mai vulnerabili cetățeni, neprotejându-i, atunci când intră la ei fără mască, fără mănuși și stă aproape, fără a respecta distanțarea socială. Dintr-un raion în altul, dintr-un sat în altul, de la o familie la alta? Curat „bezpridel”. 

În parlament, se joacă șah, unul la stânga, altul la dreapta, trec dintr-un partid în altul, pe bani, fără bani.. Nu se poate așa, nu se poate! Cine are grijă de omul de rând? De acel care de trei luni este fără vreun venit? Cum puteți să vă bateți joc de acești oameni într-un astfel de hal? Cineva îmi zice să nu compar Finlanda cu Moldova. Încerc, având speranța că, într-o zi, Moldova va reînvia!

În Finlanda, prim-ministra Sanna Marin, are 34 de ani, e căsătorită și au o fetiță de doi anișori. La început eram sceptici la deciziile luate de ea, dă, mă rog, e tânără, fără experiență. Dar ea a „ocrotit” cel mai bine bătrânii, înțelegând că avem nevoie de buneii noștri, indiferent cât le-a mai rămas de trăit. Toate azilurile de bătrâni au fost încuiate, la propriu, nimeni nu intra și nimeni nu ieșea, cu excepția infirmierilor, care aveau grijă de acei bătrâni. Aceștia cu mare strictețe țineau cont de igienă, protejați până la os, ca nu cumva să infecteze bunica sau bunicul cuiva. Nici cele mai apropiate rude nu aveau voie să-și viziteze părinții/buneii. Și acum nu e voie, deși numărul celor infectați s-a redus considerabil.

Celor care au 70+, dar se mai descurcă singuri, le este recomandat (nu interzis!) să stea acasă. În Finlanda, bătrânii sunt cel mai mult protejați.

R. Moldova s-a relaxat prea devreme. Numărul celor infectați crește de la o zi la alta, iar restricțiile sunt suspendate. Guvernarea nu are idee cum să gestioneze și ce să facă, știe doar să facă jocuri politice.

P.S. Măștile și mănușile nu sunt obligatorii și nici amenzi nu sunt aplicate.