Principală  —  Advertoriale   —   Copiii refugiaţi din Ucraina se…

Copiii refugiaţi din Ucraina se vor bucura de săli speciale de joacă şi activităţi educaţionale

Asociaţia Obştească „The Moldova Project”, cu suportul financiar al organizaţiei umanitare de sănătate, ce operează la nivel global, Project HOPE, implementează proiectul ABILITAREA UCRAINENILOR – „Empowering the Ukrainians”.

Circa 700 de copii refugiați din Ucraina vor putea zilnic să se joace, să citească și să învețe lucruri noi în cadrul unor săli amenajate în incinta Centrelor de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina. Fiecare dintre cele 12 săli va fi dotată cu mobilier nou, zone de relaxare, cărți în limbile ucraineană, rusă și română, jocuri de masă, materiale pentru meșteșugărit, birotică, jucării pentru copii, televizor. Sălile vor fi deschise pentru toți copiii din centrele de plasament din Anenii Noi, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Hâncești și mun. Chișinău.

Scopul proiectului este de a spori sprijinul acordat copiilor refugiați și părinților acestora, prin implementarea unor măsuri de integrare educațională, de creare a unor spații sigure și prietenoase. Fiind departe de casă, de rude, lipsiți de resurse financiare, multe persoane cad în depresie, iar suferința adulților se răsfrânge asupra stării de spirit a copiilor. Extrem de vulnerabili sunt și adolescenții veniți din Ucraina, care sunt nevoiți să se adapteze la noile condiții de viață, având alături un singur părinte sau bunicii.

În cadrul proiectului cel puţin 500 de părinţi şi îngrijitori vor beneficia de servicii de educaţie parentală şi consiliere psihologică.

Eficacitatea unor astfel de săli a fost demonstrată de proiectele anterioare ale Asociației Obștești „The Moldova Project”. Copiii din satele Moldovei vizitează regulat ludotecile din localitate, locul unde își fac prieteni, găsesc ușor activități comune, fac art-terapie, temele pentru acasă sau se relaxează urmărind un film. Astfel de spații cresc gradul de satisfacție emoțională a copiilor, un rol important având educatorul responsabil de toate activitățile organizate.

The Moldova Project a sprijinit refugiații din primele zile de la declanșarea războiului în Ucraina și continuă să organizeze activități recreative și educative pentru copii, să ofere asistență psihologică și juridică persoanelor refugiate. 

Dl Rabih Torbay, Preşedintele și Directorul Executiv (CEO) al Project HOPE a vizitat Ucraina după invazia armatei ruse şi a fost martor al dezastrului, cauzat de aceasta. Unul din obiectivele prioritare ale organizaţiei îl constituie finanţarea de proiecte sustenabile care să vizeze grija faţă de sănătatea mintală şi bunăstarea emoţională a familiilor ce fug de urgia războiului. 

 „Trebuie să fim conştienţi de efectele pe termen lung ale războiului şi traumele asupra sănătăţii mintale şi bunăstării emoţionale şi să nu uităm că, spre deosebire de rănile fizice, cele emoţionale nu se văd şi nu se vindecă la fel de uşor. Astfel, imediat ce echipele noastre de intervenţie de urgenţă au ajuns în Polonia, România, Moldova şi Ucraina, a devenit clar că trebuie să punem prioritate pe menţinerea sănătăţii mintale şi asistenţa psiho-socială a refugiaţilor, lucrătorilor medicali, precum şi altor categorii afectate”, a subliniat dl. Torbay.

În cadrul proiectelor ce vizează răspunsul de urgență, Project HOPE acționează în strânsă colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, cu Ministerul Sănătății din Ucraina și alte autorități.

Mai multe despre Project HOPE:

Având misiunea de a abilita lucrătorii medicali locali pentru salvarea de vieţi omeneşti pe întreg mapamondul, Project HOPE este o organizaţie sanitară (medicală) şi umanitară globală, ce operează în peste 25 de ţări. Chiar de la fondare, în 1958, lucrăm cot la cot cu profesioniştii din sistemele de sănătate locale pentru a spori calitatea serviciilor şi a creşte rezilienţa comunitară.  Suntem prezenţi chiar în epicentrele celor mai mari crize sanitare actuale, inclusiv în focarele de boli contagioase sau în cazuri de maladii cornice, dezastre, calamităţi şi crize sanitare, în sfera sănătăţii neonatale şi sănătăţii mamelor şi copiilor, pregătirii reacţiilor în cazuri de pandemie, asigurarea sănătăţii mintale a lucrătorilor medicali, precum şi în sfera politicilor în domeniul serviciilor de sănătate. Pentru mai multe informaţii, accesaţi  www.ProjectHOPE.org şi urmăriţi-ne pe Twitter @ProjectHOPEorg.

Mai multe despre The Moldova Project:
Web: www.themoldovaproject.org
Facebook: https://www.facebook.com/themoldovaproject
Email: office.themoldovaproject@gmail.com

P.