Principală  —  Advertoriale  —  Anunțuri   —   Proiecte de infrastructură și trecerea…

Proiecte de infrastructură și trecerea la energia verde, printre subiectele ce vor fi discutate la Chișinău de zeci de oficiali europeni și internaționali în cadrul Platformei de Sprijin pentru R. Moldova

Dezvoltarea infrastructurii și a energiei verzi în Republica Moldova vor fi pentru o zi (cel puțin) în atenția a zeci de oficiali și factori de decizie europeni și internaționali. La 17 octombrie, aceștia se reunesc, la Chișinău, în cadrul celei de-a patra ediții a Platformei de sprijin pentru Moldova.

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Reuniunea celor peste 30 de state, dar și zeci de organizații internaționale și financiare, vine să analizeze necesitățile țării noastre în contextul crizei generate de războiul Federației Ruse în Ucraina. În cadrul întrunirii, Republica Moldova va solicita ajutor pe trei direcții, care reflectă prioritățile stabilite de autorități în dezvoltarea țării. Prima direcție se referă la consolidarea bugetului național pentru susținerea în continuare a păturilor social-vulnerabile.

„La fel se vor discuta două fonduri de dezvoltare – pentru infrastructură și pentru independență energetică care include schimbări de mediu, precum și trecerea la energia verde”, a declarat, în acest context, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Potrivit autorităților, Fondul dedicat infrastructurii va contribui la modernizarea și extinderea rețelei existente, creând, astfel, o bază solidă pentru creștere economică și dezvoltare socială. Fondul pentru Energia Verde va contribui la sprijinirea proiectelor inovatoare în domeniu și la reducerea dependenței noastre de sursele de energie poluante. 

„Ne vom concentra în continuare pe sporirea eficienței energetice, trecerea la energia regenerabilă, dar și pe programele care ne vor ajuta să ne ajustăm la schimbările climatice”, a mai adăugat șeful Executivului de la Chișinău. 

CONTEXT. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, în contextul crizelor declanșate de războiul din Ucraina. Aceasta urmărește generarea de asistență imediată din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a organizațiilor și instituțiilor financiare internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Astfel, țara noastră poate beneficia de sprijin politic, financiar și material, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică. Scopul organizării conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

La reuniunile precedente ale Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurate la Berlin, Paris și București, țara noastră a primit suport pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului pentru fermieri și realizarea proiectelor de infrastructură (punctul de frontieră Basarabeasca – Berezino și podul Leova – Bumbăta).

P.