Principală  —  Advertoriale  —  Anunțuri   —   Centrul Universitar de Simulare în…

Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală marchează 10 ani de activitate

Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” organizează o sesiune de celebrare a 10 ani de activitate cu genericul „Simulare-n instruire, siguranță-n acțiuni”.

Evenimentul festiv va avea loc în data de 17 octombrie 2023, cu începere de la ora 14:00, în incinta CUSIM (str. 31 august 1989, 137A).

La sesiunea aniversară vor fi prezenți reprezentanții misiunilor diplomatice și organizațiilor partenere: Adam Grodzicki – șef adjunct al Secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Viorica Crețu – director adjunct la Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Iuliana Garam – coordonator de programe privind finanțarea în sănătate la Biroul OMS în Republica Moldova, Kory Dearie – ofițer afaceri bilaterale la Ambasada SUA în Republica Moldova, Ala Nemerenco  –  Ministra Sănătății a Republicii Moldova, rectorul Universității, Emil Ceban, și alți invitați. 

Programul include o expoziție de fotografii ce reflectă cele mai importante evenimente ale CUSIM-ului desfășurate pe parcursul primului deceniu de activitate, precum și o excursie în toate departamentele Centrului. 

Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a fost fondat în corespundere cu „Programul de dezvoltare a învăţământului medical şi farmaceutic în Republica Moldova pe anii 2011-2020”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, întru edificarea unui spaţiu european al cunoaşterii şi asigurării calităţii educaţiei şi practicii medicale moderne. 

Prin instituirea CUSIM, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a lansat proiectul de promovare a Standardului de Aur în instruirea medicală pentru creşterea calităţii şi eficienţei în sistemul de sănătate din Republica Moldova. Centrul a fost creat în conformitate cu recomandările specialiştilor de peste hotare (Germania, SUA, Israel, Lituania, Belgia, Franţa etc.), care au participat la expertiza Strategiei de dezvoltare a USMF „Nicolae Testemiţanu” în perioada 2011-2020.

Etapa iniţială a proiectului CUSIM a fost realizată în totalitate cu susținerea financiară a Uniunii Europene, care în anul 2010 a contribuit cu 1 mln. 459 de mii euro, ca suport la bugetul de stat pentru perioada 2010-2012, sumă determinată în urma unui studiu prealabil de fezabilitate (2009).

Pentru viitorul centru a fost ales edificiul amplasat pe str. 31 august 1989, 137 A, aflat în proprietatea Universităţii, ce urma să fie reconstruit din temelie. La elaborarea proiectului arhitectural final s-a luat în consideraţie atât valoarea istorică a construcţiei, cât şi recomandările expertului în arhitectură (oferit de Serviciul de Experţi Superiori al Germaniei – Fundaţie a Industriei Germane pentru Cooperare Internaţională), în conformitate cu rigorile europene şi practicii existente în Germania.

Următoarea etapă a fost cea de dotare a Centrului (2012-2013). Reprezentanții USMF „Nicolae Testemiţanu” au vizitat un şir de centre de simulare din Europa şi SUA, în vederea acumulării experienţei şi realizarea în Republica Moldova a unui proiect de înaltă calitate conform standardelor internaţionale. Ponderea cea mai mare în dotarea Centrului cu echipament tehnic, medical şi didactic i-a revenit Uniunii Europene. O parte din echipamentul necesar pentru instruirea prin metoda pacientului standardizat a fost donat de către Asociaţia Internaţională pentru ajutor umanitar din SUA „De la inimă – la inimă”. Achiziţionarea echipamentului didactic de simulare pentru compartimentul „Mamă şi copil” a fost acoperită de către Agenţia de Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei.

În vara anului 2013, grație susţinerii Guvernului Republicii Moldova şi a Primăriei municipiului Chişinău, au fost finalizate cu succes lucrările de reconstrucţie şi amenajare cu utilităţi de bază a edificiului, acesta transformându-se într-o bijuterie în inima capitalei. 

Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a fost inaugurat la 29 august 2013, USMF „Nicolae Testemiţanu” devenind una dintre primele instituţii de învăţământ superior medical din regiunea Europei de Est care a inclus în curricula – metoda simulării, în majoritatea domeniilor de instruire medicală.

Fiind un centru modern, CUSIM pune la dispoziţie o gamă extinsă de oferte în domeniul instruirii medicale şi de echipament didactic complex. Centrul are drept misiune sporirea siguranţei actului medical şi creșterea siguranţei pacientului prin implementarea metodelor moderne de educaţie şi a practicilor medicale bazate pe simulare, ce permit obținerea competenţelor şi abilităților medicale corecte, într-un cadru organizat, după un program bine structurat şi, foarte important, fără riscuri asupra pacientului, cu reducerea erorilor şi, în final, la îmbunătăţirea calității asistenţei medicale prestate populaţiei. Grație experienței echipei, CUSIM a devenit centru autorizat pentru certificarea internațională.

* Acesta este un anunț publicitar