Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Câte milioane de lei din…

Câte milioane de lei din bugetul de stat vor ajunge în buzunarul partidelor

Din bugetul de stat pe anul 2016, partidele politice vor beneficia de subvenții în valoare de 39,85 milioane de lei.  Banii vor fi alocați însă în funcție de rezultatele înregistrate de partide sau blocurile electorale la ultimele două scrutine electorale. Astfel, lunar, pentru fiecare vot obținut în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, partidele vor primi aproximativ 1,11 lei, iar pentru fiecare vot câștigat la alegerile locale generale din 14 iunie 2015, partidele se vor alege cu circa 0,47 lei. Cuantumul subvențiilor lunare alocate partidelor politice a fost stabilit de membrii Comisiei Electorale Centrale în cadrul ședinței de astăzi, iar banii vor fi transferați deja începând cu luna august.

Rezultatele obținute de partide la alegerile generale locale din 14 iunie 2015

14 iunie

Rezultatele obținute de partide la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014

alegeri 30 noiembrie

În ședința extraordinară de astăzi, CEC a aprobat regulamentele cu privire la particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, finanțarea activității grupului de inițiativă, precum și a ajustat o serie de modificări la cadrul normativ ce reglementează organizarea și desfășurarea scrutinului din 30 octombrie curent.

De asemenea, Comisia a acreditat în calitate de observatori naționali 36 persoane din partea Asociației obștești „Promo-LEX” în vederea monitorizării alegerilor prezidențiale.

Tot astăzi, CEC-ul a obligat 18 partide să prezinte, până la 15 septembrie, rapoartele financiare pentru primul semestru al anului curent. Este vorba despre: Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Popular Creștin Democrat, Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, Partidul Politic pentru Unirea Moldovei, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul Republican din Moldova, Partidul European, Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul Mişcarea „Acţiunea Europeană, Partidul Politic „Pentru neam și țară”, Mişcarea Social – Politică a Romilor din Republica Moldova, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, Partidul Politic „Dreapta”, Partidul Politic Partidul „Renaștere”.  În cazul în care acestea nu se vor conforma, CEC urmează să aplică sancțiuni.

Comisia a informat, de asemenea, că va solicita Inspectoratului Fiscal Principal de Stat să verifice proveniența donațiilor ce depăşesc suma de 75.000 de lei, virate partidelor politice.