Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Şalaru şi Boagiu la TRACECA

Şalaru şi Boagiu la TRACECA

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, a avut o întrevedere, la Bucureşti,  cu omologul său român Anca Boagiu. Discuţiile s-au axat pe principalele proiecte de cooperare bilaterală în domeniul transporturilor, identificându-se astfel noi oportunităţi de colaborare în cadrul parteneriatului dintre cele două state.

În această ordine de idei, ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor Anatol Șalaru a propus construcția unui pod peste râul Prut în vederea interconectării drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni prin drumul de ocolire a or. Ungheni cu viitoarea autostradă Târgu-Mureș-Iași-Ungheni. Cei doi oficiali au convenit crearea unui grup de lucru comun în scopul identificării unor soluții tehnice privind amplasarea podului peste râul Prut. În rezultatul implementării acestui proiect distanța dintre orașele Chișinău și Iași va fi redusă cu 20 de km.

Ministrul Anatol Șalaru a reiterat necesitatea modificării Acordului moldo-român privind transportul de pasageri și excluderea principiului parității pentru deservirea rutelor regulate în raza de 50 km de frontieră. Totodată, în vederea creării unui complex multimodal în portul Giurgiulești și în scopul restabilirii navigaţiei pe râul Prut, cei doi oficiali au menționat că este necesară executarea unor lucrări de înălțarea podurilor de la Giurgiulești pentru asigurarea accesului navelor fluviale cu o capacitate de 1000 de tone. Ministrul Anatol Șalaru a amintit și despre necesitatea iventarierii stării tehnice a tuturor podurilor de peste Prut, și ulterior remedierea defectelor existente pentru asigurarea unor condiții de sigurantă în exploatarea lor .

În cadrul aceleași întrevederi, ministrul român Anca Boagiu a menționat că pentru proiectul de modernizare a căii ferate Iaşi-Ungheni-Chişinău, cele două state pot apela la soluţia finanţării din mecanismul financiar ”Neighbourhood Investment Facility”, cu sprijinul Comisiei Europene.

Reamintim că, în perioada 24-25 noiembrie 2011, ministrul Anatol Şalaru s-a aflat la Bucureşti unde a participat la cea de a IX-a Reuniune Anuală a Comisiei Interguvernamentale TRACECA, în traducere – Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia.