Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ministerul de Interne recunoaşte că…

Ministerul de Interne recunoaşte că a declanşat urmăriri „electorale” asupra cetăţenilor străini

retin-mic1În ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, zeci de cetăţeni străini, în mare parte observatori reprezentând diverse organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, au fost reţinuţi de angajaţi ai poliţiei, fiind apoi sancţionaţi sau chiar expulzaţi. Totodată, în ajunul alegerilor, Petru Corduneanu, şeful Direcţiei Ordine Publică a MAI, a declarat că structurile de forţă dispun de toate mijloacele necesare pentru a interveni în cazul unor dezordini în masă. 

În acest context, într-un comunicat de presă, MAI spune că, în scopul asigurării securităţii şi ordinii publice în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie curent, angajaţii MAI au întreprins acţiuni cu caracter profilactic în vederea verificării contingentului special, aflat în vizorul organelor de poliţie. Potrivit MAI, în cadrul măsurilor de prevenire şi contracarare a eventualelor încălcări a ordinii de drept, pe lângă verificarea persoanelor cu comportament antisocial, scandalagiilor familiali, narcomanilor, deţinătorilor de arme şi altor categorii, aflate la evindenţa MAI, o atenţie sporită a fost  acordată verificării legalităţii aflării cetăţenilor străini pe teritoriul R. Moldova.
MAI precizează că, la 28 iulie, în raionul Soroca, oamenii legii au depistat cinci cetăţeni ai Ukrainei, cu vârste cuprinse între 24 şi 40 ani, la care în paşapoartele naţionale lipseau ştampilele de intrare pe teritoriul R. Moldova ale Serviciului grăniceri. Ofiţerii le-au întocmit procese verbale administrative în conformitate cu prevederile art.333 Cod Contravenţional al RM. Instanţa de judecată a examinat materialele administrative, contravenienţii alegându-se cu amendă în sumă de 1000 lei fiecare cu sancţiunea complementară expulzarea.
În privinţa altor cinci cetăţeni străini, dintre care 3 din Belarus şi 2 din Rusia, cu vârste cuprinse între 27 şi 41 ani, care au admis încălcări a legislaţiei, judecătoria municipiului Bălţi a emis decizii de reducere a termenului de şedere.

În comunicatzul MAI nu se spune că cetăţenii din Rusia, Ucraina şi Belarus erau, de fapt, observatori electorali, delagaţi de diverse organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.