Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Doi poliţişti, implicaţi în torturarea…

Doi poliţişti, implicaţi în torturarea unui minor, după 7 aprilie, condamnaţi la puşcărie

La mai bine de patru ani de la evenimentele din aprilie 2009, procurorii au obţinut sentinţe de condamnare pentru doi dintre poliţiştii, învinuiţi de torturarea unui minor. Cazul a avut loc pe 10 aprilie 2009, când ofiţerii Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI, aflîndu-se în preajma Guvernului R. Moldova s-au apropiat de un minor şi, fără temei, l-au condus în automobil cu care s-au deplasat spre Uzina de tractoare.

În timpul deplasării, inculpaţii i-au acoperit minorului faţa şi pentru a-l forţa să recunoască că a participat la dezordini în masă şi a aruncat cu pietre în clădirile Preşedinţiei şi a Parlamentului i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii până victima a leşinat.

Văzând starea gravă în care l-au adus pe minor, în scopul eschivării de la răspundere pentru tortură, poliţiştii s-au deplasat la Comisariatul de Poliţie Buiucani, unde au încercat să-l predea ca persoană bănuită de participare la dezordini în masă. Reprezentanţii Comisariatului, văzând starea sănătăţii victimei, au refuzat să-l primească.

Astfel, inculpaţii l-au îmbarcat pe minor în automobil şi s-au deplasat în regiunea Spitalului Clinic Militar Central din sectorul Buiucani, unde l-au lăsat să zacă în stradă fără cunoştinţă.

În urma acţiunilor violente, comise de poliţişti, victima s-a ales cu: „Traumă cranio-cerebrală manifestată prin comoţie cerebrală; fractura închisă treimea medie a osului tibial gambei din stînga cu deplasarea fragmentelor; Osteopifizializa osului tibial fără deplasarea fragmentelor, contuzia ţesuturilor moi ale feţei şi capului; contuzia nervului fibular”.

Prin sentinţa Judecătoriei Buiucani din 27 decembrie 2011, poliţiştii au fost achitaţi pe motiv că fapta nu ar fi fost comisă de inculpaţi.

Procurorii au considerat drept ilegală şi neîntemeiată sentinţa de achitare a celor doi şi au atacat-o, obţinând rejudecarea cauzei penale într-un alt complet de judecată.

Astfel, în baza probelor incontestabile prezentate de procurori, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a pronunţat recent o nouă hotărîre, prin care poliţiştii au fost recunoscuţi culpabili şi condamnaţi pentru tortură la cîte 5 ani de detenţie, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în organele MAI pe un termen de 3 ani.

Hotărîrea Curţii de Apel este cu drept de atac.