Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Apărarea solicită aducerea silită a…

Apărarea solicită aducerea silită a șase martori, inclusiv ex-guvernatorul Drăguțanu. Bețișor: martorii nu au ce spune

În ședința de astăzi  au fost audiați trei martori din cei 14 de pe lista apărării. Procurorul care gestionează dosarul fostului premier, Adriana Bețișor a declarat că s-a convins „că o parte din ei nu au ce spune” la obiectul învinuirii. Alți șase martori ai apărării urmează să fie aduși silit în ședința din 31 mai.

„O parte din ei mă gândeam că o să combată ceva din probele acuzării, dar nu au făcut-o sub nicio formă, n-am înțeles care a fost rolul acestor martori în cadrul ședinței de judecată. Într-un final, a fost solicitată aducerea silită a altor martori, care a fost considerată la momentul de față de către instanța de judecată și de mine drept inoportună, deoarece nu a fost nicio dovadă de ce acei martori  se solicită să fie aduși siliți. Au fost înștiințați despre ședința de judecată care urmează să aibă loc. Respectiv, s-a amânat ședința pentru săptămâna viitoare.

Tot astăzi apărarea a înaintat o cerere pentru aducere silită a șase persoane, a declarat Adriana Bețișor, numele lor însă nu au fost făcute publice, nici de procuror, nici de avocatul lui Vlad Filat. Igor Popa a dezvăluit doar identitatea unui martor, este vorba de fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, cel din urmă însă nu a confirmat deocamdată dacă se va prezenta în instanță.

Referitor la mesajul  lui Vlad Filat, postat pe pagina sa de facebook, prin care declară că dosarul în care  este vizat nu are nicio tangență cu furtul miliardului, Adriana Bețișor a declarat: „Justific poziția acuzării și ceea ce formează obiectul acestui dosar: am explicat care este tangența cu banca de Economii și că de fapt obiectul remunerației ilicite, indidferent dacă au fost mijloace financiare tranzitate, numerar sau bunuri, ele constituie obiecte care vin din Banca de Economii. Tranzitul acestora a fost confirmat de oameni  chiar din anturajul lui Vlad Filat, chair Rusu Ion. Știți foarte bine de cine este gestionată pagina d efacebook, nu rămâne decât să trageți concluziile de rigoare.”

La rândul său, avocatul fostului premier, Igor Popoa, a declarat că martorii audiați astăzi au declarat încă o dată că Vlad Filat nu are nicio vină și nu a avut nicio influență în anumite decizii luate de factorii de decizie.

„Spre exemplu unul din martori deschis a spus și în presă că nu a avut nicio influență din partea lui Vlad Filat. Un alt martor a declarat că atunci când a semnat contracte cu anumite bănci din R. Moldova, la fel, nu a avut nicio influență, din partea lui Vlad Filat. Este adevărat, dosarul care se află acum pe masa magistraților nu are legătură cu furtul miliardului, procurorul încearcă să manipuleze opinia publică și să  o ducă în eroare, dosarul furtului miliardului încă urmează să fie intentat și investigat.”, a menționat Igor Popa.

Apărarea a confirmat declarațiile de pe pagina de facebook a premierului, precum că condițiile de detenție au fost înăsprite, s-au făcut anumite percheziții, dar și că i-a fost redus timpul de plimbare, sub minimul necesar, de o oră.  Igor Popa a declarat că în următorul timp vor fi făcute interpelări pentru a afla motivele.