Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Integrarea în UE va…

VIDEO Integrarea în UE va aduce război? Falsurile politicienilor și explicațiile Ministerului Apărării

Colaj ZdG

În ultimele săptămâni, mai mulți politicieni au lansat un șir de sperietori atunci când au abordat subiectul aderării R. Moldova la Uniunea Europeană (UE). Ei au declarat că interesul Uniunii Europene sau în general al „Vestului” este de a implica R. Moldova în războiul din Ucraina. Afirmațiile politicienilor pro-ruși și-au găsit ecou și în opiniile unor oameni simpli, întâlniți în centrul capitalei. Alții însă au avut păreri opuse.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a declarat pentru Ziarul de Gardă că UE se bazează pe pace, securitate și bunăstare, iar declarațiile politicienilor pro-ruși au scop de dezinformare și crearea panicii în societate. 

„Discută cu Macron trimiterea inginerilor și geniștilor noștri în Ucraina”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon a declarat pentru o sursă mass-media din Federația Rusă că crede că „Vestul, probabil prevăd posibilitatea unui nou punct de conflict în R. Moldova, luând în considerare regiunea transnistreană”.

La congresul blocului politic „Victorie”, organizat la Moscova, Ilan Șor, fost deputat și condamnat în dosarul „Furtul miliardului” a declarat că UE doresc „să facă din Moldova, de asemenea, un poligon de acțiuni armate”. 

La același eveniment, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul a spus că dacă la referendum se va vota pentru un curs european, atunci  guvernarea actuală împreună cu UE „vor duce țara noastră în războiul din Ucraina și deja acum discută cu Macron (președintele Franței, n.r.) trimiterea inginerilor și geniștilor noștri”.

„O sută de procente că vom fi implicați în război”

Afirmațiile politicienilor pro-ruși își găsesc ecou și în opiniile unor oameni simpli, întâlniți în centrul capitalei. Alții însă au avut păreri opuse.

„O să facă tot (armata Moldovei, n.r.) ce-o să le spună Centrul (Uniunea Europeană, n.r.), adică toate țările care ajută, interacționează și în totalitate susțin acest conflict, atunci Moldova 100 de procente va fi implicată. Ea va deveni ca un hotar de care, în principiu, nu-ți este jale, pentru că Uniunea Europeană e acolo, noi suntem, până când, aici, iar intrarea (în UE, n.r.) va fi foarte lungă. O sută de procente că vom fi implicați în război”, a declarat un bărbat.

„Dacă, teoretic, Moldova o să între în Uniunea Europeană, din punct de vedere militar, la noi în țară sper să se schimbe ceva, anume potențialul militar să crească”, ne-a declarat un alt bărbat din capitală. 

„E clar că asta tot se face pentru a dezinforma cetățenii, pentru a duce acea panică care divizează societatea”

Solicitat de Ziarul de Gardă, ministrul apărării, Anatolie Nosatîi a declarat că UE se bazează pe pace, securitate și bunăstare, iar declarațiile politicienilor pro-ruși au scop de dezinformare și crearea panicii în societate. 

„Integrarea R. Moldova în comunitatea europeană, definitiv, va contribui la mediul de securitate, fiindcă, fiind parte componentă a unei organizații internațională, clar că beneficiezi de toate aceleași drepturi și înlesniri pe care le are întreaga uniune. În ultima perioadă sunt foarte multe manipulări pe subiectul de apărare, securitate. Vedem mulți, noi experți care se expun necunoscând subiectul. E clar că asta tot se face pentru a dezinforma cetățenii, pentru a duce acea panică care divizează societatea. Eu rog cetățenii să se informeze din prima sursă. Noi vom veni cu cele mai bune explicații despre beneficiile ale sistemului de apărare, de fortificare a acestuia și respectiv, despre integrarea europeană”, a precizat ministrul apărării.