Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Cum investigația ZdG „Protestatari…

VIDEO Cum investigația ZdG „Protestatari în chirie” a ajuns probă în dosarul Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor și ce comentarii la temă au făcut avocații și judecătorii Curții Constituționale

Marți, în cea de-a cincea zi a ședinței Curții Constituționale (CC) în care se examinează solicitarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”, magistrații Înaltei Curți au admis demersul avocaților Guvernului privind anexarea și examinarea în ședință publică a investigației jurnalistice a ZdG „Protestatari în chirie”, care deconspiră modul cum au fost aduși organizat și ulterior plătiți oamenii care au participat la protestele Partidului Politic „Șor”.

Propunerea ca investigația ZdG să fie acceptată ca probă în dosarul Guvernului a fost făcută de avocații Guvernului.

„Video 4 (Investigația ZdG „Protestatari în chirie”, prezentat de Guvern în ședința CC, n.r.) vine să probeze niște circumstanțe în care s-au realizat protestele. Acesta este realizat în baza unei investigații jurnalistice, independente, neinfluențate de nimeni, nici de stat, în care practic se dezvăluie modul în care s-au realizat aceste proteste (ale Partidului Șor –  n. red.). Ne referim în special la modul în care sunt plătiți oamenii. Din acest video rezultă probe elocvente, în care sunt deslușite circumstanțele plăților pentru proteste, organizarea acestora, sumele de bani care se dau pentru protest, că acestea variază de la o parte la alta. (Din investigație – n. red.) mai rezultă faptul că oamenii stau toată ziua fără un pahar de apă în proteste, ceea ce contrazice alte circumstanțe invocate de părți. Totodată, se vorbește despre faptul că pe noapte se plătește 200 de dolari și condiția ar fi ca persoana să stea în frig două nopți. (…) Concluzia Guvernului în această privință este că se încearcă cumpărarea demnității umane prin folosirea acestor instrumente antidemocratice”, a argumentat avocatul Guvernului, Eduard Digore. 

„Cine sunt acești oameni, cum au fost achitați, care este numele și prenumele, au ei vreo legătură cu Partidul „Șor”? Nu există nicio expertiză sau dovezi. Nimeni din această sală nu poate să răspundă dacă putem trata aceste video în calitate de probe legate de finanțarea partidului. Nu am văzut nimic care ar dovedi că banii au proveniență din partea Partidului „Șor””, a declarat vicepreședinta Partidului Politic „Șor”, Marina Tauber, aflată în prezent în arest la domiciliu, dar care a fost prezentă la ședință.

„Care sunt numele și prenumele persoanelor care au achitat bani protestatarilor? Mă refer la investigația Ziarului de Gardă pe care ați prezentat-o în fața Înaltei Curți. Numele și prenumele persoanei, ora, în ce împrejurări au fost transmiși banii și așa mai departe”, l-a întrebat avocatul Partidului Politic „Șor”, Aureliu Colenco, pe avocatul Guvernului, Eduard Digore. 

„Aceasta este o investigație jurnalistică și dacă aveți întrebări vă rog frumos, către autorul investigației”, a răspuns avocatul Digore.

„Deoarece reprezentantul Guvernului a prezentat în fața Înaltei Curți o investigație și dacă aceasta este o probă, noi trebuie s-o examinăm sub toate aspectele. Dacă această probă a fost admisă și anexată la materiale de Înalta Curte, urmează să adresăm întrebări în privința acestei probe și dorim să aflăm cine a oferit acești bani persoanelor din video, deoarece Partidul Politic Șor aici este învinuit că alocă anumiți bani”, a declarat avocatul Partidului Politic „Șor”, Aureliu Colenco.

„Domnul avocat (Eduard Digore –  n. red.) și-a expus opinia cu privire la ce vrea să demonstreze, dacă aveți un comentariu îl puteți face și atât, aprecieri proprii la acest subiect nu se fac”, i-a răspuns avocatului Aureliu Colenco președintele CC, Nicolae Roșca.

Momentul în care judecătorii CC și avocații prezenți la proces au urmărit investigația ZdG „Protestatari în chirie”. Sursa foto: Captură de ecran/YouTube – Curtea Constituțională

Examinarea sesizării Guvernului, amânată până pe 12 iunie

Miercuri, 17 mai, Nicolae Roșca, președintele CC, a anunțat o întrerupere în ședința de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității Partidului „Șor” până pe 12 iunie. Pauza a fost anunțată după ce avocații Guvernului și cei ai Partidul „Șor” au declarat că nu au alte completări asupra materialelor cauzei examinate de Înalta Curte. „Plenul CC anunță întrerupere până la data de 12 iunie 2023, ora 10:00, pentru pregătirea și prezentarea pledoariilor în fața Curții Constituționale. Ședința de astăzi se declară închisă”, a anunțat Nicolae Roșca, președintele CC.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

„Partidul Politic „Șor” nu a incitat la aplicarea violențe cu scopul de a schimba orânduirea constituțională. Partidul Politic „Șor” nu a prezentat și nu prezintă un pericol pentru democrația în R. Moldova. Faptul că Partidul Politic „Șor” prin informarea permanentă a societății despre fărădelegile tuturor guvernărilor reprezintă un pericol pentru partidele care s-au aflat la guvernare, nu poate fi catalogat ca un pericol pentru democrație. (…) Autorul sesizării nu a demonstrat care este situația extremă și care este acel caz excepțional pentru necesitatea declarării partidului neconstituțional”, susține însă Vadim Bănaru, unul dintre avocații Partidului Șor.

„Protestatari în chirie”. Sau cum reporterii ZdG au primit bani pentru participarea la protestele Partidului Șor

În luna septembrie 2022, patru reporteri ai Ziarului de Gardă s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile au documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.