Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vox: Se va retrage Rusia…

Vox: Se va retrage Rusia de la Nistru? Este 2030 un an de referință?

Până în 2030, conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat – declarație făcută la TVR Moldova de Mihai Popșoi, noul ministru de Externe de la Chișinău. Pentru asta – spune Popșoi, e nevoie ca Rusia să-și retragă trupele de la Nistru și să fie schimbat formatul de negocieri 5+2, care „este deja mort, având în vedere circumstanțele din Ucraina, precum și comportamentul Federației Ruse în procesul de reglementare transnistreană”.

Se va retrage Rusia de la Nistru? Este 2030 un an de referință?

Alexandru Flenchea, ex-vicepremier pentru Reintegrare

Rusia trebuie să-și retragă trupele, dar va face-o sau nu, depinde de perseverența noastră. A cere acum Rusiei să se retragă de la Nistru, fără schimbarea formatului, pare de ordinul fantasticului. Un nou format va fi fiabil și lucrativ doar prin schimbarea rolului Federației Ruse în el. La moment, acesta este de mediator – un rol fals, din moment ce ține trupe ruse în Moldova, a participat direct în războiul de pe Nistru, susține economic și politic regimul separatist. În noul format, Chișinăul trebuie să negocieze rezolvarea diferendului transnistrean cu Moscova, nu cu Tiraspolul. Formatul 5+2 nu mai poate fi perceput ca o platformă reală nu doar din cauza invaziei rusești în Ucraina, dar și din considerentul că R. Moldova a devenit stat candidat pentru aderare la UE, iar securitatea sa înseamnă și securitatea celorlalte 27 de țări  membre. Chișinăul este cel care trebuie să revadă rolurile celor cu care va sta la masa de negocieri. Conflictul transnistrean este unul înghețat, nu rezolvat, iar rezolvarea lui înseamnă retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării în primul rând, proces ce poate fi atins în mod pașnic doar prin negocieri reale, de aceea eu văd aceste două elemente – retragerea militară și formatul de negocieri – interconectate.

Irina Tăbăranu, jurnalistă, Zona de Securitate  

Conflictul trebuie rezolvat până atunci și poate fi, cu certitudine, rezolvat în termeni și mai restrânși. Procesul de reintegrare economică a regiunii lansat de autorități va declanșa procese ireversibile. Reintegrarea economică efectivă, socială și la nivel interpersonal, ea are loc, se produce, dar procesul politic trenează. Dacă așteptăm „să plece rușii”, riscăm să rămânem cu o Moldovă reîntregită ca stat doar pe malul drept. Prezența militară rusă în Moldova există în mințile oamenilor mai mult decât în realitate. Este o amenințare reală, dar pe care nu putem s-o înfruntăm cu armele în mână. Putem însă face așa ca ea să se năruiască instant.

Anatol Țăranu, analist politic

Nu prea e clar de ce 2030 e luat ca an de referință. Dacă domnul Popșoi a reieșit din faptul că 2030 este anul în care R. Moldova are de încheiat procesul de integrare europeană, atunci cred că e o analogie proastă. Într-un fel, asta ar putea să însemne că fără soluționarea problemei transnistrene, R. Moldova nu va intra în UE, pe când toate eforturile diplomației moldovenești din ultimul timp s-au axat anume pe ideea că conflictul transnistrean nu poate fi un impediment de netrecut pentru integrarea europeană a R. Moldova. Domnul Popșoi nu a spus asta direct, dar asta ar putea să recurgă din această declarație a sa. Eu nu cred în afirmațiile domnului Popșoi că 2030 este un termen real de soluționare a conflictului transnistrean. Mai degrabă, ele atestă o dorință decât realitate. Și-acuma, ce ține de formatul de negocieri și retragerea trupelor. Este evident că formatul 5+2 a sucombat și trebuie înlocuit, însă astăzi nimeni nu cunoaște care va fi configurația acestui format internațional de soluționare a conflictului. Dar înlocuirea lui ar putea să se producă când va deveni clar în ce calitate vor participa la acest format Ucraina și Rusia. Este evident că nu poți să obții o pace durabilă în Ucraina fără a soluționa conflictul transnistrean. Dacă Ucraina va pierde războiul sau va avea un rezultat nefavorabil, Rusia ar putea pune condiția să păstreze prezența sa militară în Transnistria și regimul separatist. Suntem total dependenți în soluționarea acestui conflict de condițiile pacificării Ucrainei. Deocamdată, nu putem ști care vor fi aceste condiții.