Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Se pregătește R. Moldova…

VIDEO Se pregătește R. Moldova de război? Secretarul general adjunct al NATO: „A avea o armată mai robustă nu înseamnă că te pregătești pentru război”

Sursa: nato.int

Întrebat, în cadrul unui interviu pentru ZdG, despre speculațiile din spațiul public potrivit cărora R. Moldova s-ar pregăti de război, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) Mircea Geoană a afirmat că „orice stat care înțelege realitatea geopolitică și securitară a momentului trebuie să investească mai mult în apărare”.

Conform oficialului, R. Moldova nu este o excepție, toate țările din Europa investind mai mult în apărare, „pentru că există un context de securitate, și cea mai bună investiție este aceea de a descuraja”.

„NATO este o alianță defensivă, care pune descurajarea și apărarea pe picior de egalitate, de aceea a avea o armată mai robustă nu înseamnă că te pregătești pentru război. Te pregătești pentru scenariul negativ.

Faptul că R. Moldova devine mai puternică militar nu este altceva decât ceea ce face orice stat european și orice stat la nivel internațional. Situația este complicată. Se întâmplă și în Orientul Mijlociu, sunt tensiuni care cresc. Uitați-vă ce se întâmplă și în zona Asiei și Pacificului. De aceea, cred că orice stat care înțelege realitatea geopolitică și securitară a momentului trebuie să investească mai mult în apărare. Și România a subinvestit în armata română timp de decenii, iar acum încearcă din greu să recupereze timpul pierdut, și o face bine. Aliați europeni, care trăiau într-un fel de perioadă post-romantică și idealistă în care s-a crezut, după terminarea comunismului în Europa, că va urma un secol de pace și liniște. Uite că nu este așa. De aceea, R. Moldova nu face nicio excepție, toate țările din Europa investesc mai mult în apărare, pentru că există un context de securitate, și cea mai bună investiție este aceea de a descuraja. Acest lucru îl face și NATO, și mă bucur că îl face și R. Moldova”, a declarat liderul NATO.

ZdG l-a mai întrebat pe secretarul general adjunct al NATO despre stereotipurile privind Alianța Nord Atlantică, aduse în spațiul public din R. Moldova de către activiștii pro-Kremlin, care alimentează frica și dezbinarea în societate.

„Unde ai vrea să trăiești?”

„Federația Rusă a reîncălzit manualul de propagandă din vremea Uniunii Sovietice, în care NATO, America și Occidentul erau principalul adversar. Este pură propagandă. Nu suntem adversarii Federației Ruse, nu facem altceva decât să ne apărăm teritoriul sau să apărăm state suverane care sunt atacate complet ilegal și, aș spune eu, imoral, de către Federația Rusă, cum este cazul Ucrainei.

Aceste stereotipuri față de NATO prind în anumite zone, pentru că sunt segmente de populație din R. Moldova care sunt poate mai accesibile, sau poate este vorba despre frică – totuși Rusia este o țară mare, sunt amintiri istorice care sunt acolo, iar la generațiile mai vârstnice este poate o continuitate a propagandei sovietice și acum rusești.

Vă spun un singur lucru, care lider al Alianței și ca lider politic român, unde ai vrea să trăiești, în Rusia, sau în occidentul dezvoltat? Unde ai vrea să trăiești – într-o țară liberă, democratică, cu mai puțină corupție, cu domnia legii, sau într-o țară în care adversarul politic dispare peste noapte și nu ai voie să protestezi?”, a punctat Geoană.

„O șansă ca aceasta vine de două ori pe secol”

În plus, Mircea Geoană a vorbit despre „șansa care vine de două ori pe secol”, referindu-se la procesul de aderare al R. Moldova la Uniunea Europeană și referendumul care urmează să fie organizat în toamna anului 2024 pentru includerea în Constituție a parcursului european al țării.

„Cred că din punct de vedere al opțiunii, indiferent de limba vorbită acasă, de preferința politică din R. Moldova, cred că nu există un dubiu privind unde ți-ar fi ție mai bine ca moldovean sau moldoveancă (…).

Aceasta este de fapt decizia pe care dumneavoastră trebuie să o luați în R. Moldova. Un an foarte important politic: alegeri prezidențiale, un referendum cu privire la drumul european al R. Moldova.

Eu, ca un student al istoriei și ca practician al geopoliticii, pot să vă spun că o șansă ca aceasta vine de două ori pe secol. Ar fi mare păcat ca toți moldovenii, indiferent de preferințe și stereotipuri, să nu încerce să aibă o viață mai bună, mai liniștită, mai prosperă și sigură. Sper din toată inima, ca român de această dată, ca R. Moldova să vină către Uniunea Europeană și proiectul politic al Maiei Sandu, aderare până în 2030, să devină realitate pentru toți moldovenii, indiferent unde s-ar afla – în Republică, în regiunea transnistreană sau în diasporă”, a sublinat Mircea Geoană.

Anterior, ZdG a relatat despre cum procurarea de către autorități a unui radar pentru monitorizarea spațiului aerian al R. Moldova și construcția unei bazei militare în apropierea capitalei au devenit sursa unor speculații în spațiul public, care vehiculează că prin aceste acțiuni, R. Moldova s-ar pregăti de război.

Speculațiile de pe rețelele de socializare, alimentate de activiștii pro-Kremlin, dar și de către unii deputați din Parlamentul R. Moldova, au ajuns și în stradă. Mai mulți cetățeni, în discuții cu ZdG, și-au exprimat convingerea că „nu trebuie să ne înarmăm din moment ce suntem o țară neutră”. 

Colonelul Andrei Covrig, expert în securitate, demontează însă aceste speculații și face referire la faptul că multe dintre țările cu statut de neutralitate sunt foarte bine dotate din punct de vedere militar. La rândul său, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării, declară că afirmațiile despre pregătirea R. Moldova pentru război sunt un fals și o narațiune a  propagandiștilor ruși care au menirea de a destabiliza situația din țară.