Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ O nouă înregistrate de…

VIDEO O nouă înregistrate de la Svetlana Tihanovska: Belarușii niciodată nu vor mai dori să trăiască în guvernarea trecută

Candidatul unic al opoziției belaruse, Svetlana Tihanovska a venit cu un nou mesaj înregistrat. Refugiată în Lituania, Tihanovska arată mai liniștit și a vorbit despre victoria belarușilor de la alegerile prezidențiale unde protocoalele de la secțiile de vot au arătat victoria candidatei opoziției cu 60-70%, iar pe alocuri și 90%.

„Belarușii nu vor mai vrea niciodată să traiască în guvernarea trecută, în victoria lui, nimeni nu mai crede. Mereu am spus că trebuie să ne apărăm alegere doar prin metode legale și non-violente, doar că ieșirea pașnică a oamenilor în stradă a fost transformată într-o baie de sânge. Situația e critică, mă uit cu durere la ce se întâmplă în țara noastră în ultimele zile și pentru mine și sunt sigură că pentru orice om care-și dorește schimbarea, viața unui om este cel mai de preș lucru existent. Trebuie să oprim violențele de pe străzile orașelor belaruse și cer autorităților să se oprească și să se așeze la masa de dialog”, a declarat Tihanovska.

În același timp, candidata opoziției belaruse a mulțumit femeilor care au ieșit în stradă formând acele lanțuri de solidaritate și care au arătat întregii lumi solidaritatea belarușilor, dar și muncitorilor de la marile întreprinderi care au organizat greve spontane.

„Le cer primarilor orașelor ca pe 15 și 16 august să iasă ca organizatori ai manifestațiilor de masă în fiecare oraș în parte”, a mai spus Tihanovska.

Svetlana Tihanovska a fost candidata forțelor de opoziție la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Soția unui cunoscut blogger belarus, Serghei Tihanovski, încarcerat de autoritățile belaruse după ce și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale, Tihanovska a reprezentat soluția opozițieie de participare la alegeri. Asta în contextul în care alți 2 lideri ai opoziției, Victor Babariko și Valeri Țepkalo au fost de asemenea arestați în timpul campaniei.

După alegeri însă, Tihanovska a anunțat că părăsește Belarusul și a transmis 2 înregistrări video, despre care colegii săi spun că au fost impuse cu forța în momentul în care candidata opoziției a fost sechestrată timp de 3 ore le Comisia Electorală Centrală. În unul din video, Tihanovska citea un text de pe o foaie în care cerea oamenilor să nu iasă în stradă și să accepte rezultatul votului.