• VIDEO/ Cui a strâns mâna Igor Dodon în patru ani de mandat?

  VIDEO/ Cui a strâns mâna Igor Dodon în patru ani de mandat?
  vizualizări
  13 octombrie 2020 | 09:00

  În trei ani și jumătate de la învestirea sa în funcţia de preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon a avut peste 500 de întâlniri cu lideri de state, ambasadori, diplomaţi și oficiali străini. Șeful statului a acordat prioritate partenerilor din Est, preponderent Federației Ruse. În platforma sa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, Igor Dodon spune că-şi doreşte „relaţii privilegiate cu România şi Ucraina”, însă în cei aproape patru ani de mandat niciunul din preşedinţii celor două state nu au vizitat R. Moldova şi nici Dodon n-a fost invitat la Bucureşti sau Kiev. A avut o singură întrevedere, în cadrul participării la sesiunea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din septembrie 2019, cu omologul său român. La capitolul întrevederi cu șefii altor state, lider este Vladimir Putin, președintele F. Ruse, cu care Igor Dodon s-a văzut de cel puțin 14 ori, fiind urmat de liderul Republicii Belarus, Aleksandr Lukashenko, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și cel al Turciei – Recep Tayyip Erdogan.

  5,8 milioane de lei pentru deplasări în străinătate

  Cheltuielile destinate deplasărilor în străinătate a președintelui Igor Dodon și delegațiilor însoțitoare pe parcursul a trei ani jumate de mandat (decembrie 2016- august 2020) au constituit 5,8 milioane de lei din 13,7 milioane alocate. Din acești bani, șeful statului a efectuat 70 de deplasări peste hotarele R. Moldova, dintre care 6 vizite oficiale în Federația Rusă, Azerbaidjan, Armenia, Israel și Turcia, iar restul 64 au fost vizite de lucru în 21 de țări, dintre care doar 5 state europene. Printre țările vizitate de Igor Dodon nu se regăsesc țările vecine România și Ucraina.

  Întrevederi cu președinții altor state: lider – Vladimir Putin, 14 întâlniri 

  În cei patru ani de mandat Igor Dodon s-a văzut de 14 ori cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prima întrevedere cu liderul de la Kremlin a avut loc pe 17 ianuarie 2017, fiind și prima vizită oficială a lui Igor Dodon în calitate de președinte al R. Moldova. Acesta menționa atunci că: „este şi prima vizită oficială a preşedintelui Moldovei din anul 2008. În ultimii nouă ani, nimeni din conducătorii ţării nu s-a aflat cu o vizită oficială în Federaţia Rusă”. 

  După Putin, Igor Dodon s-a întâlnit cel mai des cu președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukashenko – de cel puțin 6 ori, cu președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, s-a văzut de 5 ori, iar cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a avut 3 întrevederi.

  Pe perioada mandatului său de președinte, Igor Dodon nu s-a întâlnit niciodată cu președintele Ucrainei, iar cu cel al României a avut o singură întrevedere în septembrie 2019, în marja participării la sesiunea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

  De cel puțin 2 ori Dodon s-a întâlnit cu președinții următoarelor țări: Iran, Turkmenistan, Kazakhstan, Tadjikistan, Bulgaria, Macedonia, Letonia.

  Top 4 președinți cu care s-a întâlnit Igor Dodon în patru ani de mandat

  200 de întrevederi bilaterale cu ambasadorii: lider – ambasadorul rus, 65 de întâlniri

  La capitolul întrevederilor preşedintelui Dodon cu ambasadorii altor state, ambasadorul Federaţiei Ruse deţine întâietatea: 65 de întâlniri oficiale în 3,5 ani. De 36 de ori Igor Dodon s-a văzut cu ambasadorul SUA, iar cu ambasadorul Turciei – de 19 ori.

  Cu ambasadorul României șeful statului a avut 2 întrevederi, iar cu cel al Ucrainei – nicio întrevedere bilaterală.

  Cel puțin alte 70 de întrevederi cu reprezentanți din F. Rusă

  Pe lângă întrevederile cu Putin și cele cu ambasadorul F. Ruse, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut alte cel puțin 70 de întrevederi cu diferiţi oameni de afaceri și oficiali ruşi, printre care se numără: Andrei Nazarov și Igor Chaika, liderii Organizației obștești „Delovaia Rossia” (10 întrevederi), Dmitri Kozak, șef-adjunct al Administrației prezidențiale, Reprezentant Special al Președintelui F. Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova (10 întrevederi), Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril (7 întrevederi), Gherman Gref, președintele Consiliului de administrație al „Sberbank” (5 întâlniri), Aleksei Miller, preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazprom” (5 întâlniri). 

  Uniunea Europeană (UE) – principalul partener economic al R. Moldova, cel puțin 18 întâlniri bilaterale cu șeful delegației UE și alte 50 cu oficiali ai UE

  Șeful statului a avut 18 întrevederi bilaterale cu șeful delegației UE în R. Moldova și alte cel puțin 50 de întrevederi cu alți oficiali ai Uniunii Europene, printre care se numără: Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Cecilia Malmstrom, Comisar UE, Jean-Claude Junker, fost preşedinte al Parlamentului European, Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Johannes Hahn, Comisar UE, Dunja Mijatovic, 

  Dintre președinții statelor membre ale Uniunii Europene, Igor Dodon s-a întâlnit cu: Rumen Radev, președintele Bulgariei, Prokopios Pavlopoulos, fostul președinte al Greciei, Filip al Belgiei, regele Belgiei, Kersti Kaljulaid, președinta Estoniei, Janos Ader, președintele Ungariei, Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei, Emmanuel Macron, președintele Franței, Egil Levits, președintele Letoniei și Alexander Van der Bellen, președintele Austriei.

  Prioritățile de politică externă ale candidatului Igor Dodon

  Igor Dodon, actualul președinte al R. Moldova și candidat la președinție, și-a enunțat prioritățile de politică externă pentru un eventual nou mandat în calitate de șef de stat, în cadrul căreia a anunțat că dacă va fi reales va transforma R. Moldova într-o „punte dintre Est și Vest”, unde Rusia va fi principalul partener strategic al R. Moldova. Turcia și China vor fi, potrivit platformei electorale a lui Igor Dodon, „partenerii noștri strategici”, pe același palier cu Statele Unite ale Americii. De asemenea, din același document aflăm că dezvoltarea relațiilor cu UE va consta „aprobarea normelor și standardelor europene în domeniul dreptului și al combaterii corupției”. În schimb, relațiile cu structurile și țările Uniunii Economice Eurasiatice, dominată totalmente de Rusia, „vor fi dezvoltate în toate direcțiile: interparlamentară, economică, umanitară, interregională, cooperarea juridică, dar și în domeniul securității și schimbului de informații tehnico-științifice”. Asociația pentru Politică Externă din R. Moldova (APE) a emis o declarație prin care atenționează că prioritățile de politică externă anunțate de Igor Dodon reprezintă „cea mai agresivă tentativă de revizuire cardinală a politicii externe a R. Moldova din ultimii 20 de ani”. „Dodon ignoră cu desăvârșire Parteneriatul nostru strategic pentru integrare europeană cu România și nu spune nimic despre importanța strategică a Ucrainei pentru asigurarea securității noastre naționale și integrității teritoriale. Ambelor state vecine le este negat statutul de parteneri strategici primordiali, fiind reduse la dezvoltarea unor simple relații de bună vecinătate și de cooperare”, se arată în declarația APE.

  Atribuțiile președintelui R. Moldova în domeniul politicii externe

  Statutul și atribuțiile președintelui R. Moldova sunt prevăzute în Constituția R. Moldova. În domeniul politicii externe a țării, potrivit articolului 86 din Constituție, preşedintele R. Moldova are următoarele atribuții:

  • poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova şi le prezintă, în modul şi în termenul stabilit prin lege, spre ratificare Parlamentului.
  • la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai Republicii Moldova şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
  • primeşte scrisorile de acreditare şi de rechemare ale reprezentanţilor diplomatici ai altor state în Republica Moldova.

  Surse date statistice: calcule efectuate în baza datelor disponibile pe site-ul oficial al Președinției, Raportul de activitate al președintelui R. Moldova

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  FOTO/ Cutii cu anabolizante, depistate la vama Palanca într-un microbuz cu numere diplomatice

  Ofițerii Serviciului Vamal în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante. Produsele au fost depistate în compartimentul pentru ma…
  FOTO/ Cutii cu anabolizante, depistate la vama Palanca într-un microbuz cu numere diplomatice

  CSM a programat o nouă ședință: pe ordinea de zi, cererea de demisie a judecătoarei care examinează dosarul Șor

  La 8 decembrie a fost programată o nouă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Agenda este cea din 1 decembrie, plus câteva subiecte suplimentare, asta după ce ședința trecută a fost amânată pe…
  CSM a programat o nouă ședință: pe ordinea de zi, cererea de demisie a judecătoarei care examinează dosarul Șor

  DOC/ Decizia instanței la solicitarea lui Vladimir Țurcan de anulare a hotărârii prin care acesta a fost destituit din funcția de președinte al CC

  Magistrații Judecătoriei Chișinău (JC) au declarat inadmisibilă acțiunea depusă de către judecătorul Vladimir Țurcan împotriva Curții Constituționale (CC) prin care acesta solicita anularea hotărârii prin care…
  DOC/ Decizia instanței la solicitarea lui Vladimir Țurcan de anulare a hotărârii prin care acesta a fost destituit din funcția de președinte al CC

  O nouă licitație pentru amplasarea gheretelor. Primăria pune la bătaie 15 locații din parcurile capitalei

  La 9 decembrie va fi organizată cea de-a doua licitație deschisă pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Primăria urmează să pună la bătaie 15 loturi de pe t…
  O nouă licitație pentru amplasarea gheretelor. Primăria pune la bătaie 15 locații din parcurile capitalei

  Alegerile din R. Moldova și Georgia: mesaje comune de dezinformare pentru a înăbuși gândirea critică a alegătorilor

  Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a fost marcată de atacuri la persoană, discurs de ură și dezinformări. Alegătorii moldoveni au fost speriați că se vor închide școli, spitale, primării, iar or…
  Alegerile din R. Moldova și Georgia: mesaje comune de dezinformare pentru a înăbuși gândirea critică a alegătorilor

  Record de cazuri noi de Covid-19 în R. Moldova: 1 728 de persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore

  R. Moldova înregistrează un nou record de cazuri Covid-19. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în ultimele 24 ore au fost înregistrate 1 728 cazuri…
  Record de cazuri noi de Covid-19 în R. Moldova: 1 728 de persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore