Principală  —  IMPORTANTE   —   Veteranul războiului de pe Nistru…

Veteranul războiului de pe Nistru Iurie Coțofan a fost reținut pentru câteva ore de reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană, la un pretins post de control

sursa: Zona de Securitate

Veteranul războiului de pe Nistru Iurie Coțofan, activist civic pentru drepturile omului și consilier local din satul Corjova, a fost reținut de reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană, la pretinsul post de control dintre localitățile Corjova și Cocieri, raionul Dubăsari.

Potrivit Asociației Promo-LEX, Iurie Coțofan a fost reținut în timp ce se întorcea din orașul Dubăsari, localitate aflată sub controlul administrației de facto de la Tiraspol, unde a vizitat-o pe mama sa. Ulterior, acesta a fost escortat la sediul așa-numitului „mgb” din orașul Dubăsari, fiindu-i ridicat buletinul, sub pretextul încălcării presupusei interdicții de acces în regiunea transnistreană.

Mai mult de două ore, Iurie Coțofan a fost forțat să aștepte un răspuns afara, în frig, timp în care nu i s-a permis să părăsească perimetrul sediului „mgb”.

Promo-LEX menționează că acest fapt poate fi calificat nu doar ca o reținere de facto, dar și ca o metodă de intimidare, utilizată de structurile de forță.

În jurul orei 13:00, reprezentanții „mgb-ului” i-au returnat buletinul și i-au confirmat interdicția de acces în regiune.

În august 2020, Iurie Coțofan, împreună cu un alt veteran al războiului de pe Nistru Victor Timuș au fost reținuți de către pretinșii grăniceri, ulterior acestora li s-au înmânat „avizele” emise de „MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

A primit un astfel de „aviz” și regretatul Valeriu Mițul care pe parcursul anului curent a fost reținut ilegal de două ori, în luna mai și august.

Asociația Promo-LEX reiterează existența fenomenului aplicării interdicțiilor de acces în regiunea transnistreană, dar și reținerile repetate, săvârșite de către reprezentanții structurilor paramilitare din stânga Nistrului. În acest context, Promo-LEX solicită autorităților constituționale, inclusiv Biroului politici de reintegrare, să depună eforturi suplimentare și eficiente pentru a rezolva definitiv problema accesului liber în regiunea transnistreană, în special pentru locuitorii acestui teritoriu.