Principală  —  IMPORTANTE   —   Vaccin, nanocip-uri și tehnologia 5G.…

Vaccin, nanocip-uri și tehnologia 5G. Cum Mitropolia Moldovei a alimentat societatea cu informații false privind un eventual vaccin împotriva COVID-19: „Sunt lucruri din domeniul fanteziei și departe de realitate”

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a emis marți, 19 mai, două adresări către autoritățile statului. Una dintre ele s-a referit la restricțiile impuse privind activitatea Bisericilor pe timp de Stare de Urgență în Sănătate Publică, iar prin cea de-a doua adresare Mitropolia a îndemnat la reținere privind vaccinarea anti-covid, răspândind informații false legate de nanocipizare prin vaccin și implicarea lui Bill Gates.

Ultima adresare a Mitropoliei Moldovei a trezit indignare în rândul cetățenilor, înglobând un fake news ce s-a răspândit cu ușurință. Prin acest fals, Sinodul BOM se arată îngrijorat de un eventual vaccin împotriva COVID – 19, care ar putea fi administrat în masă populației.

„Vaccinarea populației împotriva noului tip de coronavirus trebuie să fie benevolă”, susțin membrii Sinodului BOM. Aceștia aduc argumente provenite din „presă”, susținând că prin intermediul acestui vaccin s-ar injecta nanocip-uri în corpul uman, cu ajutorul cărora să poată fi controlată populația, prin intermediul tehnologiei 5G. În acest sens, membrii Sinodului BOM au expediat premierului Ion Chicu, președintelui Igor Dodon și șefei Legislativului, Zinaida Greceanîi o cerere prin care cer ca vaccinul împotriva COVID – 19, să fie administrat doar la dorința oamenilor. 

Ion Chicu: „Doamne iartă-mă și păzește-mă de păcate”

Premierul Ion Chicu a reacționat cu o rugăciune la avertizarea Mitropoliei Moldovei, care crede că vaccinarea populației va fi un pericol enorm pentru societate.

Ion Chicu

„Doamne iartă-mă și păzește-mă de păcate. Și dă-mi minte și putere să reacționez înțelept și calm la așa ceva. Să fim milostivi și înțelegători. Se poate întâmpla cu fiecare dintre noi, ca rațiunea să ne fie întunecată de puterea instinctelor, ispitelor și rătăcelelor.  Să ne rugăm cu toții pentru luciditate și sănătatea oamenilor. Inclusiv, a cetățenilor birocrați și angajați ai Bisericii.

p.s. Această criză ne reamintește cât de important este să restabilim sistemul de educație/învățământ în țară. Într-o societate elevată asemenea „avertismente” nu ar avea cum să apară. N-ar avea rostul. Doamne iartă-mă”, a menționat șeful Executivului.

Dodon: Eu am tot respectul pentru Biserica din Republica Moldova

Președintele Igor Dodon, care este un mare susţinător al Bisericii Ortodoxe, nu a combătut falsul care spune că prin intermediul vaccinului anti-covid s-ar injecta nanocip-uri în corpul uman, cu ajutorul cărora să poată fi controlată populația, prin intermediul tehnologiei 5G, dar a menționat că, în cazul în care va apărea un astfel de vaccin, atunci populația singură va alege dacă să-l administreze sau nu.

Igor Dodon

„Eu am tot respectul pentru Biserica din Republica Moldova, dar Biserica este separată de politică, de stat. Eu mi-aș fi dorit ca Biserica noastră să-i excludă din canoane pe cei care au votat și promovat legea cu privire la egalitatea de șanse. Ce ține de vaccin, în primul rând el nu există. Eu ca un tată responsabil, în opinia mea, când apar astfel de riscuri și pandemii, evident consider că familia trebuie să se vaccineze. Aceasta reduce riscul infectării și dacă va fi un astfel de vaccin, trebuie de vaccinat. Dar în același timp nu putem să impunem pe nimeni, în opinia mea. Oamenii trebuie să decidă, să-și asume riscul”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni pe portalul de știri Unimedia.

Ce spun deputații din Parlamentul R. Moldova?

Deputații Parlamentului R. Moldova susțin că declarațiile Mitropoliei Moldovei nu au nicio atribuție cu credința și spiritualitatea cetățenilor, iar asemenea dezinformări nu fac decât să submineze încrederea oamenilor în Biserică.

Mihai Popșoi

„Este regretabil că această instituție se implică în răspândirea știrilor false fără să se documenteze. Această situație rușinoasă denotă cât de important este subiectul educației digitale (media literacy) în școli. Fiecare cetățean trebuie să posede abilitați de gândire critică și să poată face diferența între realitate și falsuri ori manipulări propagandistice lipsite de orice temei factologic”, a declarat vicepreședintele Legislativului, Mihai Popșoi.

„Medicii și specialiștii trebuie să se ocupe și să ne dea recomandări referitor la sănătatea noastră și pandemie. Economiștii să se ocupe de economie, juriștii de justiție, jurnaliștii de presă, iar biserica de credință”, a punctat deputatul Dinu Plîngău.

„Eram aproape sigur că documentul e un fals. Însă din păcate, nu! Aceste aberații au fost aprobate de nimeni altul decât Mitropolitul Vladimir și plasate pe site-ul oficial al bisericii urmate de 90% din populație! Aceste minciuni nu sunt doar fantezii lipsite de sens, ele sunt extrem de periculoase pentru că alimentează scepticismul oamenilor față de eforturile medicilor și cercetătorilor de a ne scăpa de această năpastă pe nume COVID-19! Iar asta, dragi conducători ai Mitropoliei, pune în pericol vieți omenești!”, a comentat deputatul Radu Marian.

Șeful ANSP: „Psihiatria nu are așa profil”

Falsul răspândit privind răspândirea noului tip de coronavirus prin tehnologia 5G a fost combătut de mai mulți specialiști. Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, califică informațiile privind legătura dintre tehnologia 5G, coronavirus și implantarea cipurilor drept „prostii, aiureli și tâmpenii”. „Psihiatria nu are așa profil”, a comentat Furtună în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Preot: „Oameni buni, stați liniștiți, nu panicați, nu vă temeți și nu vă-nfricoșați, iertați acest pas nechibzuit al conducerii Mitropoliei”

La rândul său, parohul Bisericii „Sfântul Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Coștangalia, raionul Cantemir, Vasile Eșanu se arată sceptic față de declarația Mitropoliei Moldovei și îndeamnă cetățenii: „Stați liniștiți, nu panicați, nu vă temeți și nu vă-nfricoșați, iertați acest pas nechibzuit al conducerii Mitropoliei”.

„Sunt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul (nici COVID, nici 5G, nici vaccinul, nici microcipul, nici Bill Gates, nici China, nici America, nici Italia, nici Rusia, nici Europa, nici Mitropolitul, nici Papa, nici Patriarhul) și nici o altă făptură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru.” (Romani 8, 35-39).

Oameni buni, stați liniștiți, nu panicați, nu vă temeți și nu vă-nfricoșați, iertați acest pas nechibzuit al conducerii Mitropoliei. Se vede că nu s-au consultat cu comunitatea academico-științifică, cu specialiști în fizică, medicină și IT și nici nu s-au documentat corespunzător, sunt și ei oameni ca și noi, greșesc și ei precum greșim și noi”, a reacționat parohul.

În R. Moldova nu există tehnologia 5G, așa cum nu există, deocamdată, și niciun vaccin autorizat contra COVID-19

Vicepreședinta Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), coordonatoare a secției științe exacte și inginerești, Svetlana Cojocaru, a menționat că declarațiile precum că prin intermediul vaccinului anti-covid s-ar injecta nanocip-uri în corpul uman, cu ajutorul cărora să poată fi controlată populația, prin intermediul tehnologiei 5G, sunt „din domeniul fanteziei și sunt departe de realitate”.

Svetlana Cojocaru

„În opinia mea, nu este decât o manifestare de obscurantism și sunt chiar surprinsă că așa ceva este posibil în secolul XXI. În primul rând, Republica Moldova nu are tehnologia 5G. Și cred că nici în următorii doi ani nu va fi. Mai mult ca atât, antenele 5G nu sunt implementate pe scară largă nici la nivel mondial. Cei care chiar cred în acest lucru, pot să stea liniștiți, deoarece nu este nicio amenințare din partea tehnologiei 5G, care nu o avem în țara noastră. Ideea cu implantarea unor cipuri în organismul uman prin intermediul vaccinurilor, de asemenea, nu are niciun fundament științific. În lume sunt persoane, care și-au implantat microcipuri. Aceasta reprezintă o mică intervenție chirurgicală, dar nu vaccin sau pur și simplu să introducă seringa în corpul uman. Persoanele care și-au dorit acest lucru și-au dorit să aibă niște comodități privind rutina zilnică de trai, să achite biletul în transportul public sau descuierea ușilor, unde sunt lacăte electronice. Repet, nu poate fi introducerea microcipului făcută împreună cu vaccinul. Controlul oamenilor prin cipuri și 5G sunt lucruri din domeniul fanteziei și foarte departe de realitate și adevăr”, ne-a explicat Svetlana Cojocaru.

Organizația Mondială a Sănătății, despre tehnologia 5G

După ce în spațiul public au apărut teorii conspiraționiste care leagă noul tip de coronavirus cu tehnologia 5G, Organizația Mondială a Sănătății a venit cu o dezmințire față de acest fals, precizând că „virusurile nu se pot deplasa prin unde radio/rețele mobile”

Virusurile nu pot fi transmise prin undele radio sau rețelele de telefonie mobilă. COVID-19 s-a răspândit și în țările în care nu este instalată rețeaua 5G. COVID-19 se transmite prin picături respiratorii, atunci când o persoană bolnavă tușește, strănută sau vorbește”, a comentat MSMPS.

MSMPS

Epidemiologii, la fel, au dezmințit informaţiile care au inundat spaţiul public privind legătura între tehnologia 5G şi pandemia COVID-19. Specialiștii reiterează că tehnologia 5G se bazează pe frecvenţa radio şi nu creează viruşi.

„Evoluţia pandemiei este total independentă de tehnologia 5G, iar afirmaţiile şi postările distribuite pe reţelele de socializare privind presupusa legătură între COVID-19 şi tehnologia 5G reprezintă o dezinformare cu scopul de a menţine o stare de confuzie şi panică, care este dăunătoare şi se răspândeşte la fel de repede ca noul coronavirus.

Noul coronavirus se transmite de la o persoană la alta prin secreţii ale aparatului respirator, prin strănut, tuse sau expiraţie. Tehnologia 5G se bazează pe frecvenţa radio şi nu creează viruşi. Îngrijorările specialiştilor privind afectarea sănătăţii de utilizarea reţelelor mobile se referă, în general, la radiaţii şi nu au nicio legătură cu infecţia COVID-19”, anunță specialiștii.

Mitropolia Moldovei cere eliminarea restricțiilor cu privire la slujbele religioase

Printr-o altă declarație, Mitropola Moldovei își asumă „dreptul canonic și moral” de a-i exclude de la pomenire în rugăciunile Bisericii pe prim-ministrul Ion Chicu și toți membrii Comisiei Naționale extraordinare de sănătate Publică în cazul în care nu va permite oficiera slujbelor în interiorul Bisericilor.

Deși membrii Comisiei Situații Excepționale (CSE) au aprobat ca începând cu data de 10 mai reluarea oficierii slujbelor, cu condiția că acestea se vor desfășura în aer liber și cu respectarea cerinţelor sanitar-epidemiologice, Mitropolia Moldovei nu este mulțumită și afirmă că „amânarea anulării restricțiilor revoltă, dezgustă și este chiar jenantă”.

Vitalie Dragancea: „Solicitarea Mitropoliei Moldovei este „o reacție emoțională””

Reprezentanții Guvernului susțin că sunt conștienți de deciziile adoptate în raport cu activitatea Bisericilor. Vitalie Dragancea, consilierul prim-ministrului Ion Chicu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că solicitarea Mitropoliei Moldovei este „o reacție emoțională”.

Vitalie Dragancea

„Este o reacție emoțională. Emoțiile trec și noi vom reveni la un dialog normal, și ne vom respecta în continuare. Introducerea restricțiilor a fost o măsură grea și atunci când Guvernul le-a adoptat, anume Guvernul, ca instituție, este cel mai conștient că aceste măsuri vor aduce efecte grave. Pe de o parte sunt pierderi mari economice, iar pe de altă parte – tensiuni sociale. Noi ne-am gândit la siguranța și sănătatea oamenilor. Guvernul a întreprins măsuri pentru a preveni producerea unui val de infecții care ar fi putut avea rezultate dezastruoase, după cum am văzut în mai multe state ale lumii.

Acele restricții au afectat, într-adevăr, desfășurarea slujbelor bisericești. Acest an în general va fi unul furtună de epidemie. Atât timp cât nu este un vaccin împotriva lui, noi va trebuie să învățăm să trăim în condiții noi și cu noi deprinderi sociale. Ca să trăim acest an și să-l parcurgem cu cât mai puține pierderi, e nevoie de mult calm și înțelegere. Și aș chema toate părțile dialogului public la calm și la înțelegere. Aceste decizii nu au fost unele comode, dar impuse de circumstanțe”, ne-a comunicat Dragancea.

Sursa a mai adăugat că odată ce statisticile epidemiologice vor arăta o descreștere a numărului de cazuri de infectări și decese provocate de COVID-19, atunci autoritățile, gradual, vor ridica restricțiile.

Deputații din Parlamentul R. Moldova, despre declarațiile Mitropoliei

Deputații din Parlamentului Republicii Moldova s-au arătat surprinși de o astfel de abordare a Mitropoliei Moldovei. Totuși, parlamentarii sunt de părere că încă este prea devreme ca autoritățile să permită, fără restricții, desfășurarea slujbelor bisericești, atât timp când pandemia de COVID-19 încă bântuie.

Maria Ciobanu

„Cred că este precoce să fie eliminate restricțiile cu privire la slujbele religioase. Cu părere de rău, gestionarea proastă a situației pandemice face ca să nu scadă numărul de îmbolnăviri. Avem cazuri de îmbolnăviri în Biserici și Mănăstiri, ceea ce obligă Comisia sănătate publică să interzică slujbele religioase pentru protejarea sănătății enoriașilor. În ceea ce privește pomenirea guvernanților în rugăciunile Bisericii nici nu este necesară. Doar Igor Dodon are pomelnicul familiei în toate Bisericile existente, din câte cunosc. Să-l pomenească pe dânsul”, a comentat deputata Maria Ciobanu.

Radu Marian

Îmi este greu să iau în serios această declarație, mai ales după falsurile șocante publicate pe site-ul oficial al Mitropoliei. În orice caz, Conform Constituției, Biserica este separată de stat și conducerea Mitropoliei trebuie să se conformeze legii supreme, dar și legilor în vigoare”, a punctat deputatul Radu Marian.

Deputatul Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea ne-a oferit o reacție la declarația Mitropoliei Moldovei printr-un citat din „Zelotul. Viața și epoca lui Isus din Nazaret”: „Dați-i înapoi Cezarului ce-i al lui şi dați-i înapoi lui Dumnezeu ceea ce-i aparține lui Dumnezeu”.