Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un candidat la alegerile prezidențiale…

Un candidat la alegerile prezidențiale cere ca a doua zi după scrutin, 2 noiembrie, să fie zi liberă pentru școlari și profesori

Candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi vine cu propunerea ca data de 2 noiembrie, a doua zi după scrutin, să fie declarată zi liberă pentru elevi și profesori.

Usatîi își motivează solicitarea prin faptul că în contextul în care în cadrul instituțiilor de învățământ vor fi deschise secții de votare, atunci nu se va reuși dezinfectarea acestora până luni, 2 noiembrie, atunci când elevii și cadrele didactive vor reveni la ore.

„Secțiile de votare pot fi deschise în incinta școlilor, însă cu o anumită condiție. Având în vedere că alegerile se vor petrece la data de 1 noiembrie, atunci data de 2 noiembrie trebuie să fie zi liberă pentru școlari și profesori. Este nevoie ca școlile să fie bine pregătite.

Cât nu s-ar strădui, în câteva ore după încheierea primului tur de scrutin, autoritățile nu vor reuși să dezinfecteze instituțiile de învățământ. De asta cerem zi liberă pentru 2 noiembrie, astfel încât cu ajutorul autorităților să fie făcut curat și să fie pregătite instituțiile”, a declarat Usatîi.

Usatîi a mai spus că în acest sens va transmite un demers oficial către reprezentanții CEC.

La 11 septembrie, reprezentanții Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) a recomandat Comisiilor electorale de circumscripție să coordoneze instituțiile/edificiile preconizate pentru organizarea scrutinului electoral cu Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică pentru asigurarea măsurilor de sănătate publică.

 S-a recomandat, după posibilitate, organizarea activității birourilor electorale/secțiilor de votare în alte edificii decât instituțiile de învățământ, reieșind din situația epidemiologică prin infecția COVID-19.