Principală  —  Ştiri   —   ULTIMA ORĂ/ Șase persoane și…

ULTIMA ORĂ Șase persoane și o organizație, incluse de UE în lista sancțiunilor pentru că ar fi responsabile de acțiuni menite să destabilizeze R. Moldova

Victor Petrov, Arina Corșicova, Dmitri Miliutin, Dumitru Chitoroagă, Maria Albot și Chiril Guzun. Colaj ZdG

Consiliul European a impus joi, 22 februarie, măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități care ar fi „responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliul a inclus în lista de sancțiuni organizația paramilitară Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”, care ar fi făcut încercări repetate de subminare a guvernării democratice din R. Moldova, inclusiv prin incitarea la revolte și demonstrații violente, precum și pe liderul acesteia – Chiril Guzun.

Printre celelalte persoane sancționate se numără șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Miliutin, care ar fi responsabil de operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, începând din 2016.

În plus, Consiliul sancționează directori ai unor trusturi media care dețin mai multe canale media din țară, „care promovează frecvent mesaje menite să obstrucționeze și să submineze procesul politic democratic”. Este vorba despre Arina Corșicova, candidata fostului deputat fugar Ilan Șor la funcția de primar al muncipiului Bălți, în calitate de administratoare a canalelor Accent TV și Primul în Moldova, dar și Dumitru Chitoroagă, administrator al canalelor TV6 și Orhei TV. Toate cele patru porturi au licențele de emisie suspendate.

Lista include, de asemenea, alte persoane implicate în diseminarea dezinformării și în incitarea la violență și la teamă sau care au legătură cu cazul „Fraudei bancare””, se arată într-un comunicat de presă emis de Consiliu, făcând referire la Maria Albot și Victor Petrov.

„Maria Albot este o asociată de încredere a lui Ilan Șor, persoană înscrisă pe listă. În prezent, ea are un rol de conducere în cadrul uneia dintre fundațiile acestuia, Fundația „Miron Shor”, și este implicată în cazul „Fraudă bancară” care a afectat stabilitatea financiară a Republicii Moldova. Anterior, ea a deținut funcții în alte companii sau fundații deținute de Ilan Șor sau asociate cu acesta. Prin urmare, ea este asociată cu Ilan Șor.

Victor Petrov este adjunctul bașcanei Găgăuziei și lider al Uniunii Populare din Găgăuzia, o mișcare social-politică pro-rusă evidentă, care a fuzionat cu formațiunea politică „Renaștere”. El beneficiază de sprijin politic din partea persoanei listate Ilan Șor. Victor Petrov este implicat activ în diseminarea dezinformării și în incitarea la violență și frică în rândul populației găgăuze din Republica Moldova cu privire la o potențială pierdere a autonomiei provocată de autoritățile de la Chișinău. Ca urmare, autoritățile din Republica Moldova au blocat unul dintre site-urile sale, „gagauznews.md”. Cu toate acestea, diseminarea este continuată prin intermediul unui nou domeniu, „gagauznews.com” și prin declarațiile lui Petrov. Prin subminarea procesului politic democratic și destabilizarea ordinii constituționale, Victor Petrov susține acțiuni și politici care subminează și amenință democrația, statul de drept și stabilitatea în Republica Moldova. De asemenea, acesta este asociat cu Ilan Șor”, se arată în decizia Consiliului.

La 28 aprilie 2023, UE a stabilit, la cererea Republicii Moldova, un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării. La 30 mai 2023 , Consiliul a adoptat prima serie de 5 persoane sancționate în temeiul noului cadru.