Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Procuratura Anticorupție anunță…

ULTIMA ORĂ Procuratura Anticorupție anunță sechestru pe bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale care figurează în dosarul fraudei bancare

imagine simbol

Procuratura Generală anunță că la solicitarea Procuraturii Anticorupție, „instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale – figurantă în dosarul vizând frauda bancară”. Acuzatorii de stat nu dau numele băncii și nici nu spun când a fost luată decizia judecătoriei.

Potrivit unui comunicat al PG, este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei. 

„Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”, se arată în comunicatul Procuraturii.

În același timp, procurorii dau asigurări că acțiunile nu au un caracter reprisiv, dar sunt efectuate cu scopul stabilirii adevărului.

„Investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând – recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

Decizia instanței a creat nedumirire în cadrul băncii. Luni seara, conducerea instituției financiare a ieșit cu un comunicat în care își exprimă nedumerirea față de acțiunile forțelor de ordine.

„Victoriabank este surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor. De asemenea, banca este suprinsă de faptul că informaţiile legate de situaţie circulă în spaţiul public fără ca banca să fi fost informată. În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile  și așteaptă etapele următoare ale procesului”, se arată în comunicatul băncii.