Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SUA vor oferi R. Moldova…

SUA vor oferi R. Moldova un grant de 220 de milioane de dolari. Proiectul de lege, votat în primă lectură

Foto: usembassy.gov

Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda țării noastre un grant în valoare de 220 milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic. Proiectul de lege privind ratificarea celui de-al 15-lea Amendament din Acordul de asistență pentru creștere economică ancorată în integrarea europeană a fost votat în prima lectură de 55 de deputați.

Potrivit comunicatului Parlamentului, Guvernul SUA va aloca o contribuție financiară adițională în valoare de 220 de milioane de dolari. Drept rezultat, asistența nerambursabilă va depăși suma de 392 de milioane de dolari, mai mult decât se planifica inițial.

Totodată, Acordul stabilește și condițiile de acordare de către Guvernul SUA, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a suportului bugetar în valoare de 76,8 milioane de dolari. Potrivit Acordului, Guvernul R. Moldova se angajează să rămână aliniat cu Agenda Energetică a Uniunii Europene. În context, autoritățile vor continua procesul de armonizare a cadrului legal al R. Moldova cu Acquis-ul UE.

Proiectul urmează a fi votat și în lectura a doua.

243.2023.ro by Ziarul de Gardă on Scribd

În ședința din 17 mai, cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor și semnarea celui de-al cincisprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA pentru creștere economică durabilă, ancorată în integrarea europeană.