Principală  —  Ediţia PRINT  —  Sportiv   —   Eveniment „de un miliard de…

Eveniment „de un miliard de euro” la Chișinău. Moldova, față-n față cu campioana mondială la fotbal

Pentru prima dată în istoria fotbalului moldovenesc, o campioană mondială en-titre vine la Chișinău pentru a da piept cu naționala noastră. Astăzi, 22 martie, pe stadionul „Zimbru”, Koșelev, Epureanu și Ioniță se vor pomeni față-n față cu Lloris, Pogba, Griezmann și Mbappé.

Selecționerul Franței, Didier Deschamps, campion mondial ca jucător în 1998 și ca antrenor în 2018, și-a îndemnat jucătorii să nu subestimeze naționala Moldovei și să trateze cu maximă seriozitate acest meci. „Ei au câțiva jucători buni, așa că nu trebuie să mergem în vârful degetelor spunând că suntem cei mai puternici și cei mai buni. Vom face tot ce este necesar pentru a demonstra că suntem capabili să facem diferența. Trebuie să jucăm cu seriozitate, concentrare și aplicare” a declarat Deschamps presei franceze cu câteva zile înaintea deplasării la Chișinău.

Meci cu casa închisă

Începând cu 25 februarie, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a pus în vânzare 6 mii de abonamente pentru meciurile de acasă ale naționalei Moldovei disputate în cadrul preliminariilor Campionatului European din 2020. Toate abonamentele, prețul cărora era între 400 și 800 de lei, s-au vândut în doar câteva zile. Miercuri, cu două zile înainte de meciul cu Franța, FMF a anunțat că pune în vânzare încă 600 de bilete care, inițial, erau destinate suporterilor francezi.

Meciul împotriva campioanei mondiale a determinat autoritățile de la Chișinău să adopte măsuri sporite de siguranță. Astfel, în ziua meciului, începând cu ora 17:00, traficul rutier va fi restricționat pe bulevardul Dacia, direcția de deplasare Aeroport spre Centru, tronsonul cuprins între străzile Burebista și Cuza Vodă, unde va fi instalat un gard de protecție cu formarea punctelor de control/acces și a coridoarelor, iar transportul va fi redirecționat pe partea carosabilă a bulevardului Dacia, același tronson, direcția Centru spre Aeroport, unde se va circula în ambele sensuri. Autoritățile au îndemnat microbiștii să vină la meci folosind transportul public pentru a nu crea ambuteiaje.

Echipa de un miliard a „Cocoșului Galic”

Jucătorii noștri vor avea o misiune extrem de dificilă în fața adversarilor de vineri. Naționala „cocoșului galic” este, în acest moment, una dintre cele mai valoroase echipe din lume. Peste un miliard de euro valorează jucătorii convocați pentru meciul de vineri. Potrivit datelor de pe site-ul de specialitate transfermarkt.com, cel mai valoros jucător francez este atacantul Kylian Mbappé, jucătorul lui Paris Saint-Germain. În vârstă de 20 de ani, Mbappé este cotat la nu mai puțin de 200 de milioane de euro. Un alt atacant din echipa Franței, Antoine Griezmann, jucător la Atletico Madrid, are o valoare de piață de 150 de milioane de euro. Griezmann, 27 de ani, are 67 de meciuri la națională și 26 de goluri înscrise. Pe locul trei în topul celor mai scumpi fotbaliști francezi se află mijlocașul lui Chelsea Londra, N’Golo Kanté, a cărui valoare se ridică la 100 de milioane de euro. Paul Pogba, jucător în Anglia la Manchester United, este cotat la 90 de milioane, Raphaël Varane (Real Madrid) – 80 de milioane, Samuel Nmtiti și Nabil Fekir – 70 de milioane de euro.

Sursa: facebook.com/ChisinauInternationalAirport/

Cel mai bine cotat jucător al echipei noastre, potrivit aceluiași site de specialitate, este mijlocașul Artur Ionița, care joacă la clubul italian Cagliari Calcio, din Serie A. Ioniță, în vârstă de 28 de ani, este cotat la 4 milioane de euro. Acesta este urmat de Alexandru Epureanu, care joacă la echipa turcă Istanbul Basaksehir, și care are o cotă de piață de 2,25 milioane. Un milion și jumătate este cota portarului Alexei Koșelev, jucător la Fortuna Sittard din Olanda, în timp ce tânărul atacant Vitalie Damașcan (20 de ani), transferat vara trecută de la Sheriff Tiraspol la FC Torino, este cotat la 1,2 milioane de euro.

Franța – dublă campioană mondială și europeană

Cei mai prolifică epocă pentru selecționata de fotbal a Franței a fost la sfârșitul anilor ’90, când pe teren se afla generația actualului antrenor și fost căpitan al echipei, Didier Deschamps, a lui Zinedine Zidane sau Thiery Enry. Echipa formată în jurul acestora a jucat în semifinalele Euro 1996 și a câștigat Campionatul Mondial din 1998, pe care Franța l-a găzduit. Doi ani mai târziu echipa a triumfat și la Campionatul European din Belgia și Olanda. Franța a câștigat de două ori și Cupa Confederațiilor, în 2001 și 2003, iar în 2006 a jucat finala Campionatului Mondial pe care a pierdut-o în fața Italiei, după loviturile de departajare. În 2016 naționala Franței a pierdut, după prelungiri, finala Campionatului European, în fața Portugaliei, iar în 2018 a devenit din nou, după 20 de ani, campioană mondială după ce a bătut cu 4-2 naționala Croației în marea finală de la Moscova.

Culorile echipei naționale de fotbal a Franței sunt albastru, alb și roșu, iar simbolul echipei este cocoșul galic. Franța este una dintre cele 4 echipe europene care au participat la ediția inaugurală a Cupei Mondiale, care a avut loc în 1930 în Uruguay.

Meciul de vineri împotriva Franței este primul pe care naționala noastră în joacă în cadrul preliminariilor Campionatului European de Fotbal 2020. Pe lângă campioana mondială en-titre, din grupa Moldovei mai fac parte Islanda, Albania, Turcia și Andorra. Naționala noastră ocupă locul 170 în clasamentul FIFA pentru luna februarie, în timp ce Franța este pe locul doi, la numai un punct distanță de prima clasată, Belgia.

Lotul Moldovei:

Portari: Alexei Koşelev (Fortuna, Olanda), Stanislav Namașco (Zeta, Muntenegru), Dumitru Celeadnic (Sheriff Tiraspol).

Fundaşi: Veaceslav Posmac, Artiom Rozgoniuc (Sheriff Tiraspol), Dinu Graur, Artur Craciun, Sergiu Platica (Milsami Orhei), Alexandru Epureanu (Istanbul BB, Turcia), Oleg Reabciuk (Porto, Portugalia), Ion Jardan (Petrocub Hâncești).

Mijlocaşi: Cătălin Carp (Ufa, Rusia), Eugen Cebotaru (Sibir, Rusia), Gheorghe Anton (Sheriff Tiraspol), Artur Ioniţa (Cagliari, Italia), Iaser Țurcan (Petrocub Hâncești), Alexandru Antoniuc (Milsami Orhei), Constantin Sandu (Speranța Nisporeni), Radu Gînsari (Hapoel Haifa, Israel), Eugeniu Cociuc (Sabail, Azerbaidjan).

Atacanţi: Ion Nicolaescu (Shakhtyor, Belarus), Vitalie Damaşcan (Torino, Italia), Vladimir Ambros (Petrocub Hâncești), Nicolae Milinceanu (Chiasso, Elveția).

Lotul Franței :

Portari: Alphonse Areola (PSG, Franța), Hugo Lloris (Tottenham, Anglia), Steve Mandanda (Marseille, Franța)

Fundaşi: Lucas Digne, Kurt Zouma (Everton, Anglia), Presnel Kimpembe, Layvin Kurzawa (PSG, Franța), Benjamin Pavard (Stuttgart, Germania), Djibril Sidibé (AS Monaco), Samuel Umtiti (Barcelona, Spania), Raphaël Varane (Real Madrid, Spania)

Mijlocaşi: N’Golo Kanté (Chelsea, Anglia), Blaise Matuidi (Juventus, Italia), Tanguy Ndombélé (Lyon, Franța), Paul Pogba (Manchester United, Anglia), Moussa Sissoko (Tottenham, Anglia)

Atacanţi: Kingsley Coman (Bayern Munchen, Germania), Nabil Fekir (Lyon, Franța), Olivier Giroud (Chelsea, Anglia), Antoine Griezmann, Thomas Lemar (Atletico Madrid, Spania), Kylian Mbappé (PSG, Franța), Florian Thauvin (Marseille, Franța)

Trafic rutier restricționat pe bd. Dacia în legătură cu meciul de fotbal Moldova-Franța

În seara zilei de vineri, 22 martie, vor fi operate modificări în circulația transportului public care traversează bd. Dacia, în perimetrul str. Burebista – bd. Cuza – Vodă. Măsura este luată în contextul desfășurării meciul internațional de fotbal dintre selecționatele Moldovei și Franței, pe stadionul „Zimbru”, sectorul Botanica.

Astfel, între orele 19:00 – 00:30, va fi restricționat traficul rutier pe bd. Dacia din direcția Aeroportului Internațional Chișinău, tronsonul cuprins între str. Burebista – bd. Cuza – Vodă. În acest sens, circulația transportului în zonă va fi organizată, în ambele sensuri, pe partea carosabilă a bd. Dacia, pe același tronson, din direcția Centru spre Aeroportului Internațional Chișinău.

În perioada de referință, începând cu ora 19:00, circulaţia transportului public va fi organizată după cum urmează:

  • itinerarul rutei de troleibuz nr. 22 se scurtează până la bd. Traian;
  • itinerarele rutei de troleibuz nr. 30 și a rutelor de autobuze nr. 33nr. 44 și nr. 49 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Dacia pe str. Independenței, bd. Traian, bd. Dacia și în continuare pe traseele stabilite; retur – pe același traseu.
  • itinerarul rutei de autobuz nr. 19 se modifică, după cum urmează: tur – de pe bd. Cuza – Vodă pe str. Independenței, bd. Dacia, str. V. Crucii; retur – str. V. Cruciibd. Dacia,str. Independenței, bd. Cuza – Vodă și în continuare pe traseul stabilit.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.

Foto: facebook.com/alexandru.cozer