Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Mondială a Rinichiului

Ziua Mondială a Rinichiului

Anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, este marcată Ziua Mondială a Rinichiului printr-o campanie de conștientizare la nivel mondial. Acţiunea se desfăşoară cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la importanța menținerii sănătății rinichilor și de a reduce frecvența și impactul afecțiunilor renale.

Sloganul evenimentului din acest an este „Bolile de rinichi și copiii. Acționați imediat pentru a putea fi prevenite”. Activitățile de comunicare se vor axa pe împărtăşirea factorilor de risc de apariție a bolilor de rinichi la copii, măsurile principale de prevenire și importanța depistării precoce a simptomelor. De asemenea, campania va scoate în evidenţă importanţa educației şi promovării unui mod sănătos de viață începând din fragedă copilărie până la bătrânețe.

Menţionăm că la nivel global, una din zece persoane suferă de o afecțiune a rinichilor, iar milioane de oameni mor anual ca urmare a complicațiilor provocate de acestea.

În R. Moldova, incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2014 – 202,9 cazuri la 10 mii de locuitori, inclusiv la copii sub 18 ani – 101,5 cazuri la 10 mii de locuitori.

Bolile de rinichi pot afecta sănătatea copiilor de la o vârsta fragedă, prin tulburări tratabile, fără consecințe pe termen lung, şi până la forme severe, periculoase pentru viață, cum ar fi: boala renală acută, boala renală cronică sau insuficiența renală cronică.

La copii, boala, aflată în primele stadii, nu se manifestă simptomatic. Pe măsură avansării afecţiunii, apare: febra, voma, hipertensiunea, creșterea frecvenței în urinare, copilul urinează în pat pe timpul nopții chiar dacă este suficient de mare pentru a folosi singur toaleta, are sânge în urină, dureri în partea inferioară a abdomenului, inflamații în zona gleznelor, în laba piciorului sau în gambă.

Boala renală acută la copii ar putea fi prevenită prin:
·Educarea privind adoptarea unui mod de viață sănătos din fragedă copilărie;
·Efectuarea testelor prenatale pentru depistarea malformațiilor la făt;
·Evitarea fumatului şi consumului de alcool;
·Asigurarea unei alimentații sănătoase în perioada gravidității;
·Imunizarea copiilor și tratamentul eficient al infecțiilor la copii;
·Examenul medical sistematic, pentru a exclude afectarea rinichilor la copii;
·Adresarea la timp după ajutor medical în caz de apariție a semnelor de boală.