Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua mondială a hemofiliei, marcată…

Ziua mondială a hemofiliei, marcată în fiecare an la 17 aprilie

Sursa: Ministerul Sănătății

La 17 aprilie este marcată Ziua mondială a hemofiliei – afecțiune ereditară, considerată cea mai severă dintre coagulopatii, care se manifestă prin hemoragii, cauzate de lipsa unor factori de coagulare. În R. Moldova, sub supravegherea medicilor sunt 58 de copii și 116 adulți cu hemofilie, conform Ministerului Sănătății.

Deficitul factorului VIII de coagulare determină apariția hemofiliei de tip A, iar al factorului IX – apariția hemofiliei de tip B. Tratamentul constă în substituția factorului deficitar, prin administrarea de concentrate de factor VIII sau IX.

Potrivit Ministerului Sănătății, în R. Moldova, copiilor care suferă de hemofilie le este oferită asistență medicală în cadrul secției Hematologie a Institutului Mamei și Copilului, iar adulților – în Departamentul Hematologie al Institutului Oncologic.

În spital copiii beneficiază gratuit de tratament programat, asistență în caz de urgență și la necesitate de intervenții chirurgicale. Adulților le sunt eliberate gratuit flacoane cu factor de coagulare, pentru a fi administrate la domiciliu, iar în spital sunt tratați în cazul unor hemoragii grave și atunci când au nevoie de operații.

Ministerul Sănătății menționează că a alocat, în anul 2023, pentru procurarea factorilor de coagulare, 25,4 milioane de lei, cu peste șase milioane de lei mai mult față de anul 2022.