Principală  —  IMPORTANTE   —   ZdG, singurul săptămânal de investigații,…

ZdG, singurul săptămânal de investigații, inclus în „Cartea albă a mass-mediei din R. Moldova”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat, în contextul Zilelor Libertății Presei, „Cartea albă a mass-mediei din Republica Moldova”, ce conține istoriile a nouă instituții de presă care, de-a lungul anilor, au reușit să se dezvolte și să facă față provocărilor, transmite media-azi.md.

Printre acestea este și „Ziarul de Gardă”, singurul săptămânal de investigații din R. Moldova.

„Dacă este zi de joi, asta ar putea însemna titluri promiţătoare care să vă grăbească pasul spre cel mai apropiat chioşc pentru a cere cel mai recent număr al Ziarului de Gardă. De aproape 16 ani, a rămas singurul săptămânal de investigaţii, devenind o şcoală a demnităţii pentru generaţiile de reporteri care au crescut profesional acolo şi o şcoală a integrităţii pentru cititori. Acte de corupţie comise de demnitari şi funcţionari scoase la iveală cu nemiluita; sărăcie şi neajunsuri descrise ani în şir cu empatie; drepturi încălcate de cei care poartă epoleţi divulgate cu mult curaj; dar şi istorii scrise cu căldură, care inspiră – istorii ale unor oameni care au luptat cu sistemele autoritare şi corupte şi care s-au rupt de ele, oameni care s-au afirmat, mulţi însă nu aici… ci departe de casă. Asta înseamnă ZdG dacă ar trebui să faci un exerciţiu şi să-i dai definiţia în doar câteva rânduri”, este menționat în „Cartea albă a mass-mediei din Republica Moldova”.

Sunt nouă redacții care au crezut în jurnalismul de calitate și nu au renunțat niciodată la el. Au crezut în puterea adevărului și l-au promovat pe și prin platformele lor. Nu au făcut compromisuri cu politicul și cu propria conștiință. Au adunat comunități de oameni în jurul lor, oameni care i-au crezut și i-au urmat. S-au transformat, s-au adaptat, dar nu au renunțat la integritate și bunul lor nume”, sunt doar câteva dintre criteriile în baza cărora au fost selectate aceste instituții de presă, precizează CJI.