Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Primarul unei localități, infectat…

VIDEO Primarul unei localități, infectat cu COVID-19 și conectat la tuburi de oxigen, se adresează președintei Maia Sandu: „Rog să facă schimbări urgente în sistemul sanitar pentru a salva viețile oamenilor”

Primarul orașului Sîngerei Arcadie Covaliov, aflat pe patul de spital fiind diagnosticat cu Covid-19 și conectat la tuburi cu oxigen, a făcut un live pe Facebook în care susține că unii conducători din sistemul medical gestionează defectuos situația pandemică.

În mesajul lui, primarul de la Sîngerei a vorbit despre „selectarea pe anumite criterii a pacienților infectați cu noul coronavirus pentru a fi tratați la spitalele din Capitală” și a venit și cu o adresare directă către președinta R. Moldova Maia Sandu, pe care a rugat-o să facă schimbări urgente în sistemul sanitar pentru a salva vieți omenești.

Tot aici, alesul local a menționat că este dreptul fiecărui cetățean al R. Moldova de a fi tratat la orice spital din Capitală fără „a avea anumite influențe sau fără anumite înțelegeri”.

Arcadie Covaliov povestește că a fost diagnosticat cu Covid-19 la 15 decembrie, iar timp de opt zile, potrivit lui, la sfatul medicilor s-a tratat acasă.

„Am procedat la sfatul medicilor și am început tratamentul acasă. Am făcut și cheltuieli considerabile, personale. Nici nu știu – multe mii de lei. Opt zile m-am tratat acasă. De pe data de 15 decembrie și pe data de 18 radiografia era curată la Sîngerei, dar pe 24 decembrie a arătat pneumonie bilaterală. La sfatul unor colegi de pe loc, mi-au zis să stau acasă și să continui tratamentul cu pastile. Eu și în primele 8 zile m-am sfătuit cu colegii de la Spitalul Republican. Mulțumesc pe calea aceasta. Am trimis și radiografia pe data de 24 decembrie, iar atunci m-au sunat și mi-au zis: urgent să merg la SCR”, spune primarul în live-ul său.

După sfatul primit de la medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” de a fi transportat pentru tratament acolo, alesul local de la Sîngerei susține că, inițial, responsabilii de la Serviciul de ambulanță din Sîngeri au refuzat să-l transfere la Chișinău și că abia seara, pe 24 decembrie, a fost totuși efectuat transferul.

„Au coordonat cu vicedirectorul de la SCR și în noaptea spre 25 decembrie, am fost transferat. Da, am fost transferat cu ghionturi. Un demnitar, conducător la Salvarie nu a vrut să mă transfere, pentru că doi ani în urmă am arătat Oazicele acelea ruginite, rușinea R. Moldova și iată mi s-a întors acum. Totuși întrebarea s-a hotărât și am fost transferat”, a declarat Arcadie Covaliov.

Acum, Arcadie Covaliov spune că este conectat la tuburi de oxigen, iar în contextul evenimentelor din jurul transferului lui la SCR primarul a venit cu o adresare directă către președinta R. Moldova Maia Sandu.

Tot aici, Covaliov a îndemnat cetățenii să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze de noul coronavirus.

„Sunt la oxigen de sâmbătă, mă înăduș. Este virusul Covid o spurcăciune mare și imprevizibilă și pe calea aceasta rog toată lumea care mă aude – să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră. Protejați-vă. Pe calea aceasta rog președintele ales, doamna Maia Sandu, să vină cu propuneri concrete, consilierii dumneaei, de făcut schimbări urgente în sistemul sanitar, de salvat viețile oamenilor. (…) Dumnezeu să-i ierte pe toți cei care au murit de Covid. Pe calea aceasta o rog pe doamna președinte să interveniți la toate organismele internaționale. Chiar dacă îmi este greu să vorbesc, am decis să o fac ca să salvez măcar o viață, să se protejeze oamenii. Ceea ce se întâmplă noi cunoaștem, sistemul nostru este putred. Am ieșit și pentru lucrătorii medicale, pentru sistemul medical ca să-i susțin și să le spun că sunt eroi și lucrează la limită”, mai spune primarul de Sîngerei.

De pe patul de spital, primarul mai menționează în live-ul său, după situația creată în jurul tranferului său de la Sîngerei la Chișinău, că toți cetățenii merită să fie tratați la orice spital din Capitală, „fără a fi selectați de către cineva pe anumite criterii”.

„De unde s-a luat acest lucru că doar o persoană hotărăște cine și unde să fie transferat. Orice om are dreptul să se trateze în acest spital sau în orice spital de la Chișinău, dar nu după o discuție cu un conductor al Salvariei, nici nu îi dau numele pentru că nu merită. Prin acești conducători se pune o pată asupra întregului sistem medical, care este minunat. Acest conducător hotărăște când să transfere, pe cine să transfere și pune pată pe colectivul Salvariei”, a mai adăugat primarul în mărturia lui.

Arcadie Covaliov, primar al orașului Sîngerei din partea Partidului Unității Naționale (PUN), a anunțat luni, 23 noiembrie, că părăsește partidul din care face parte și aderă la Partidul Acțiune și Solidaritea.

Într-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook, primarul menționează că „aderă în partidul înființat de omul în care crede și pe care locuitorii orașului Sîngerei, l-au învestit cu încredere”.

La 20 octombrie 2019, Arcadie Covaliov a câștigat fotoliul de primar al orașului Sângerei din partea Partidului Unității Naționale.