Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Parlamentul anunță că doi…

VIDEO Parlamentul anunță că doi candidați la funcția de Avocat al Poporului au trecut proba interviului

Președinta Comisiei juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a anunțat miercuri, 22 septembrie, că doi candidați au fost admiși la proba interviului pentru funcția de Avocat al Poporului. Astfel, Andrei Brighidin și Natalia Moloșag vor fi prezentanți joi, 23 septembrie plenului Parlamentului pentru numirea în funcție.

În cadrul probei interviului din cadrul concursului organizat de Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului, Andrei Brighidin și Natalia Moloșag au obținut cel mai mare punctaj.

„Comisia a selectat pe Andrei Brghidin și Natalia Moloșag care au fost aoreciați drept cei mai potriviți pentru a face față funcției de Avocat al Poporului. Mâine Parlamentul va decide cine dintre cei doi candidați va ocupa funcția de Avocat al Poporului”, a declarat Olesea Stamate.

La 18 septembrie, comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman) a publicat lista celor nouă persoane admise la proba de interviu. Detalii aici. Candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Potrivit Legii cu privire la Ombudsman, Comisia parlamentară urmează să prezinte candidații pentru funcția de Avocat al Poporului plenului Parlamentului pentru numire. Funcția de Avocat al Poporului îi revine candidatului care a obținut votul majorității deputaților aleși.

În cazul în care nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru numirea  Avocatului Poporului, comisia parlamentară specială, în termen de 15 zile, anunță un nou concurs.

La data de 4 februarie 2021, Parlamentul R. Moldova a adoptat Hotărîrea nr. 4 privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), urmare a decesului lui Mihail Cotorobai. Ulterior, deputații au propus și votat un proiect care prevede ca până la numirea de către Parlament a unui nou avocat al poporului, Maia Bănărescu, avocat al poporului pentru drepturile copilului, va îndeplini atribuțiile funcției.