Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ O sintagmă din Legea…

DOC O sintagmă din Legea securității statului, declarată neconstituțională. CSS nu mai poate solicita orice fel de informații de la instituțiile statului

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) nu va mai putea cere orice fel de informații de la instituțiile statului. Se întâmplă după ce magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională o sintagmă din Legea securității statului.

Conform deciziei dictate joi, 29 octombrie, CSS va putea obține doar informații, inclusiv, care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea şi ordinea publică.

Curtea a observat că textul ,,precum și alte informații” din articolul 12 alin. (7) din Legea securității statului constituie o sursă de incertitudine juridică, din cauza caracterului său foarte general, fără limite clare.

De asemenea, Curtea a stabilit că textul ,,precum și alte informații” nu asigură identificarea domeniilor pentru care mai pot fi solicitate informații, în situația în care aceeași normă stabilește că autoritățile sunt obligate să furnizeze orice date şi informații, inclusiv datele și informațiile care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea şi ordinea publică.

Înalta Curte a fost sesizată de deputatul Sergiu Sîrbu la mijlocul lunii mai curent, solicitând magistraților să se expună asupra constituționalității articolului 12 aliniatele (7) și (8) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995.

În sesizarea depusă, Sîrbu solicita exercitarea controlului constituționalității articolului 12 alineatele (7) și (8) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995, precum și suspendarea acțiunii acestor prevederi.

Printr-o decizie din 14 mai magistrații au respins solicitarea referitoare la suspendarea acțiunii articolului 12 alineatele (7) și (8) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995.

Autorul sesizării susține că prin decizia dictată astăzi, CSS și președintele țării nu vor mai putea admite „ingerințe inadmisibile în activitatea altor puteri în stat”.

„Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea mea în legătură cu atribuțiile excesive ale Consiliului Suprem de Securitate. Astfel, CSS nu va mai avea dreptul să solicite informații care nu au nicio legătură cu securitatea națională. Nici CSS și nici președintele țării nu poate admite ingerințe inadmisibile în activitatea altor puteri în stat”, a declarat Sergiu Sîrbu după pronunțarea deciziei.