Principală  —  IMPORTANTE   —   Percheziții la hala de carne…

Percheziții la hala de carne din Piața Centrală: trei medici veterinari și doi agenți economici, reținuți de CNA fiind bănuiți de corupție la eliberarea certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii: au fost pornite 43 de cauze penale


Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au emis marți, 20 aprilie, o notă informativă prin care anunță că mai mulți funcționari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, dar și mai mulți agenți economici, au fost documentați de către reprezentanți CNA și procurorii anticorupție, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat comercianților, care desfășurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieței Centrale, certificate de calitate și sanitar-veterinare contra plată. Cinci persoane, trei medici veterinari și doi agenți economici, au fost reținute pentru 72 de ore, iar în prezent acestea sunt audiate de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție.

Ofițerii CNA menționează că, potrivit investigațiilor, care s-au desfășurat pe parcursul a trei luni, angajați ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor din mun. Chișinău ar fi perceput de la agenții economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piața Centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecție pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunțit. Din imaginile video și înregistrările obținute de investigatori, urmare monitorizării, rezultă că funcționarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admițând produse de proastă calitate spre vânzare și punând în pericol siguranța alimentară a cetățenilor.

La modul concret, dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii. În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate. Mărimea mitei însă se ridica de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieţei ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate. Astfel, un agent economic care furniza pe piaţă între 30-40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecție câteva mii de lei, la fiecare partidă. Din documentările, operate timp de trei luni, se estimează o sumă, pretinsă drept mită, de circa 100 000 de lei – bani care au fost calculaţi luând ca bază înregistrările obținute de anchetatori. Suma reală, însă, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare”, se menționează în nota CNA.

În urma perchezițiilor din această dimineață, au fost reținute cinci persoane, între care trei medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară și doi agenți economici. Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat la domiciliile acestora, în birourile de serviciu şi automobile, dar și în halele din Piața Centrală a municipiului Chișinău.

Potrivit CNA, urmărirea penală este condusă de către procurori, care se desfășoară în cadrul a 43 de dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă. Legislația în vigoare prevede până la 10 ani de pușcărie pentru aceste fapte, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.