Principală  —  Video  —  Sinteza Săptămânii   —   VIDEO/ Energie electrică mai scumpă,…

VIDEO Energie electrică mai scumpă, operațiuni de amploare în R. Moldova și Ucraina, noutăți despre compensațiile acordate de Guvern și stare de urgență prelungită cu 60 de zile | Săptămâna de Gardă

Parlamentul a prelungit, joi, cu 60 de zile starea de urgență instituită pe teritoriul R. Moldova. Potrivit autorităților de la Chișinău, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările care cresc în intensitate și vizează direct securitatea națională, atât din punct de vedere al aprovizionării cu resurse energetice, cât și din punct de vedere al ordinii și securității publice.

Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova: „Vin astăzi în fața dumneavoastră după câteva săptămâni foarte dificile pentru țara noastră. Bombardamentele barbare din 15 și 23 noiembrie îndreptate împotriva infrastructurii energetice civile din Ucraina au provocat deconectări masive în sistemul electroenergetic al R. Moldova, punând în pericol siguranța cetățenilor noștri. A fost nevoie de eforturi majore pentru reluarea alimentării cu energie electrică, timp în care oamenii au stat în beznă, transportul public a fost paralizat, rețelele de telefonie mobilă au căzut și, în unele cazuri, chiar și proceduri medicale au fost întrerupte. Cu regret, există indicii foarte temeinice că asemenea evenimente se vor repeta pe parcursul iernii curente”.

Fostul președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România Daniel Marius Staicu, care a primit recent cetățenia R. Moldova, a fost numit de Guvern, miercuri, în funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție. Potrivit presei de peste Prut, Daniel-Marius Staicu a mai activat și în Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România, iar în ultima perioadă deținea o funcție în cadrul „VictoriaBank”, instituție financiară din R. Moldova deținută de Banca Transilvania din România.

Iar Liliana Guțan, ambasadoarea R. Moldova în Suedia, a fost numită de Guvern în funcția de ambasadoare prin cumul în Islanda, Norvegia și Finlanda. Liliana Guțan este diplomată de carieră, cu o experiență de peste 15 ani de activitate în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.  Tot în această săptămână, Guvernul a aprobat cererea de demisie a secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Veaceslav Dobîndă. 

Iar Parlamentul a votat, joi, modificări la Codul electoral al R. Moldova. Astfel, una dintre prevederile documentului stabilește că, în situații excepționale, cum ar fi pandemia sau starea de urgență, în unele circumscripții electorale alegerile se pot desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală. Totodată, Parlamentul a adoptat modificări la Legea cu privire la Avocatul Poporului. Astfel, Avocatul Poporului nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții – fără informarea prealabilă a Legislativului. Totuși, în caz de infracțiune flagrantă, acordul Parlamentului nu este necesar.

Un telefon mobil utilizat până în luna august curent de către Dinu Țurcanu, unul dintre liderii protestelor organizate de Partidul Șor, a ajuns la Ziarul de Gardă, fiindu-ne adus de o persoană necunoscută. Informațiile din telefon ne-au condus în bucătăria internă a partidului condus de deputatul fugar Ilan Șor. Din discuțiile purtate de Dinu Țurcanu pe diferite aplicații de mesagerie se înțelege faptul că acesta, dar și alți angajați din structurile publice din raionul Orhei, primesc la negru salarii de la Ilan Șor și oamenii săi. În cadrul discuțiilor, persoanele implicate folosesc un vocabular codificat. Evită să vorbească direct despre bani, ci folosesc termeni precum „benzină” sau „colaci”. Mai multe detalii aflați din anchetele publicate de Ziarul de Gardă sub denumirea #OrheiLeaks.

Energia electrică s-a scumpit din nou, la nici o lună după ultimele majorări. Astfel, consumatorii Premier Energy, adică locuitorii din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 5 lei și 91 de bani per kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful actual. Iar consumatorii Furnizarea Energiei Electrice Nord vor achita 5 lei și 60 de bani per kWh, cu aproximativ 80 de bani mai mult față de tariful actual. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, noile tarife sunt aplicate începând cu data de 2 decembrie.

Informația privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită fiecărei gospodării a devenit disponibilă, săptămâna aceasta, pe platforma „compensatii.gov.md”, la secțiunea „cabinet personal”. Astfel, persoanele care s-au înregistrat pe platformă pot afla care va fi tariful pentru gazele naturale, energia termică sau electrică pe care urmează să-l plătească în perioada noiembrie-martie. Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a declarat că aproximativ 80% din gospodăriile care au solicitat compensații la energie au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. Potrivit lui, circa 70% din cei conectați la gaze naturale s-au înregistrat în programul „Ajutor la contor”, iar restul de 30% urmează să fie încadrați automat în categoria de vulnerabilitate energetică medie.

Combinatul de panificație „Franzeluța” are, din 16 noiembrie curent, un nou director general, ales în urma concursului organizat de Consiliul de administrație al întreprinderii. După numirea noului șef, angajații întreprinderii au inițiat acțiuni de protest în susținerea fostului director general interimar Victor Matcov. Acesta susține că va ataca în instanță rezultatele concursului pentru că, citez „nu au fost transparente”. De cealaltă parte, Eugeniu Cozonac, fost director al Agenției Proprietății Publice și noul consilier al prim-ministrei pe mediul de afaceri, afirmă că a fost necesară inițierea unui concurs, în contextul în care combinatul a înregistrat în ultimul an pierderi de 21 de milioane de lei. Detalii despre tensiunile de la combinatul de panificație „Franzeluța” aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Agenţia Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne va elibera zece mii de tone de păcură din rezervele de stat, cu titlu de împrumut, către compania „Termoelectrica”. Proiectul a fost votat, miercuri, în cadrul ședinței de Guvern. Potrivit Cabinetului de miniștri, arderea păcurii eliberate va permite continuarea livrării energiei electrice și termice către populație și instituțiile importante cu caracter social, precum grădinițe, spitale și școli.

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției au anunțat zilele trecute că unele camere de supraveghere a traficului rutier din R. Moldova sunt demontate pentru scurt timp, în vederea efectuării controlului metrologic. Conform autorităților de la Chișinău, aceasta este o măsură de mentenanță întreprinsă anual, iar ulterior camerele vor fi reinstalate.

Iar Complexul sportiv „Chișinău Arena” va fi dat în exploatare pe 24 decembrie. La evenimentul de inaugurare va avea loc un concert în susținerea Ucrainei.

Continuăm cu evenimentele din justiție. Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc, rămâne sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara. Hotărârea a fost pronunțată, luni, de magistrații Curții Supreme de Justiție. Iar fostul șef ai Căii Ferate din Moldova Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, au decis, miercuri, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat zilele trecute despre trimiterea în instanța de judecată a dosarului de învinuire a fostului director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor Serghei Demcenco pentru falsuri în declarația de avere. Acesta nu ar fi indicat peste 1.000.000 de lei, în raport cu realitatea constatată de oamenii legii.

Anterior, Ziarul de Gardă a relatat despre faptul că Serghei Demcenco locuia într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsea în declarațiile sale de avere. Acesta deținea o cotă parte și dintr-un alt imobil, la fel nedeclarat.

Consilierii municipali PAS Roman Cojuhari, Zinaida Popa și Dumitru Ivanov au depus, miercuri, un demers la Procuratura Generală în legătură cu decizia Consiliului Municipal Chișinău prin care a fost majorat tariful la apă și canalizare în Chișinău.

Roman Cojuhari, consilier municipal, președintele fracțiunii PAS din CMC: „Noi considerăm această decizie una total ilegală, iar cei care au emis această decizie, cei care au votat această decizie, au făcut niște încălcări grave și asupra cărora trebuie să se expună instanțele competente referitor la ce fel de acțiuni au întreprins aceste persoane care au votat această decizie ilegală”.

Săptămâna trecută, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat noi tarife provizorii pentru apă și canalizare. Atunci, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au declarat că vor sesiza Cancelaria de stat și Procuratura pentru a fi verificată legalitatea actelor emise.

Tot în această săptămână, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției au anunțat că, în perioada 29-30 noiembrie, oamenii legii au efectuat simultan percheziții în R. Moldova și Ucraina, în cadrul unui dosar al unei, citez, „organizații criminale cu activitate în Ucraina”.  Potrivit Poliției, 14 percheziții au fost efectuate la cinci figuranți în Cahul și Chișinău, care ar avea legături „cu grupurile criminale din regiunea transnistreană”. Alte 30 de percheziții au fost efectuate în regiunea Odesa, la nouă persoane. Descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în 2016 de Procuratura Generală.

În Ucraina războiul continuă. În prima zi de iarnă, o mare parte din populația țării vecine a rămas fără curent electric și energie termică din cauza bombardamentelor rusești din ultima perioadă. Zilele trecute, lupte puternice au avut loc în apropiere de orașul Bahmut din estul regiunii Donețk, care a devenit o țintă importantă pentru forțele ruse. Între timp, analiștii de la Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că trupele ruse se pregătesc să lanseze un nou val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Iar aliații NATO au declarat că vor ajuta Ucraina să repare infrastructura energetică grav avariată de bombardamentele rusești.

Acum vă rugăm pe voi să comentați evenimentele săptămânii. Scrieți-ne în comentarii care credeți că a fost cea mai importantă noutate a ultimelor zile? Totodată, vă rugăm să ne spuneți cine credeți că merită cartonașul roșu. Așteptăm mesajele voastre argumentate și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG. Câștigătorul de săptămâna trecută este Iulian, care i-a oferit un cartonaș roșu fostului deputat Nae-Simion Pleșca. Iulian, te rugăm să ne contactezi la această adresă de e-mail pentru a afla cum poți primi premiul.