Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre prețul record…

VIDEO Detalii despre prețul record la gaz și compensațiile din facturi, indemnizațiile pentru copii, alertele cu bombă și surpriza pentru urmăritorii ZdG | Săptămâna de Gardă

Începem un nou sezon al emisiunii Săptămâna de Gardă. Rămâneți până la final alături de noi pentru a afla ce surprize v-am pregătit pentru această toamnă.

La Chișinău am încheiat vara cu o ploaie torențială care a transformat mai multe străzi în adevărate râuri.

Pe strada Albișoara, care s-a transformat practic într-un lac, mai multe mașini au fost luate de ape. Un autobuz cu 20 de pasageri la bord, dar și o ambulanță care transporta o gravidă s-au împotmolit în apa de peste un metru. A fost nevoie de intervenția a peste 70 de salvatori pentru a evacuat toate persoanele în siguranță.

În timp ce gazul rusesc ajunge la un preț record pe piața internațională, de aproape 4 mii de dolari pe mia de metri cubi, președintele Moldovagaz anunță că a pregătit documentele și merge la ANRE pentru a solicita majorarea tarifului la gaz. Motivul solicitării este faptul că în septembrie R. Moldova va cumpăra gaz cu 1 882 de dolari pe mia de metri cubi, adică cu peste 400 de dolari mai mult decât în august.

Vicepremierul Andrei Spînu susține că autoritățile centrale se pregătesc pentru sezonul de iarnă și caută alternative la gazul rusesc.

Între timp, ministrul Muncii dă asigurări că facturile la gaz vor fi compensate în perioada rece a anului. Familiile care cheltuie mai mult de două treimi din bugetul lor pentru consumul de energie, reprezentând aproximativ 2/3 din populație, vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică și vor primi cele mai mari compensații.

Persoanele asigurate vor beneficia suplimentar de câte o mie de lei lunar pentru creșterea copilului, până la împlinirea vârstei de 2 ani. Modificările legislative au fost deja aprobate în Parlament. Mai exact, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea acestuia a vârstei de 2 ani, va fi acordată pentru fiecare copil în cuantum egal, indiferent dacă părintele acestuia are statut de persoană asigurată sau neasigurată.

Mulți dintre voi ați avut, probabil, de suferit în urma alertelor false cu bombă, care terorizează Republica Moldova de câteva luni bune. Fie v-au fost amânate zborurile, fie au fost suspendate ședințe importante de judecată, fie nu ați fost lăsați să intrați în instituții publice sau chiar au fost evacuate rudele aflate pe patul de spital.

Aproape 150 de alerte false cu bombă au „lovit” R. Moldova de la începutul anului, fiind vizate nu mai puțin de 885 de locații. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon, iar detalii avem într-o anchetă publicată de site-ul nostru și pe canalul de youtube.

Avem detalii noi și despre „afaceriștii” de la Pro Team, despre care Ziarul de Gardă a scris la sfârșitul anului trecut că lăsa păgubași zeci de tineri. Acum, cei care au pierdut bani au început să și-i recupereze, iar dosarul pornit împotriva liderilor Pro Team urmează să fie transmis în judecată. Unul dintre anchetatori a menționat că, cităm, „Din acest moment, subiectul poate fi considerat consumat. Nu vom mai auzi nimic de ei. Consider că am făcut o treabă bună împreună”. Ce mai spun procurorii și cu ce se ocupă în prezent liderul Pro Team, vedeți pe zdg.md

După 3 ani în care a stat nefuncțională, complexul sportiv Chișinău Arena ar urma să fie inaugurat. Guvernul anunță că va aloca 24 de milioane de lei pentru construirea drumului de acces către Arenă. Proiectul, propus spre consultări publice, prevede construcția unei intrări pentru transport special și de urgență, a unei stații pentru transportul public, a unei piste de decelerare/accelerare, intersecție și drum de acces local cu sens retur paralel cu drumul național R6 și iluminat stradal.

Totodată, alte 69 de milioane de lei au fost alocate pentru majorarea capitalului social al companiei „Arena Națională” SRL, gestionara complexului sportiv.

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate a ajuns „diplomat cu misiuni speciale”. Alexandr Esaulenco, care în luna mai curent și-a dat demisia de la șefia SIS, a fost angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Potrivit responsabilului de comunicare de la minister, funcția pe care o deține fostul director al SIS presupune „realizarea unor sarcini specifice de la Conducerea ministerului”.

Iar ex-ministrul Justiției din Guvernul Chicu, Fadei Nagacevschi, nu a plecat singur la Primăria Chișinău. Fiind în prezent viceprimar al Capitalei, Nagacevschi îl are ca asistent personal pe fostul director al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dorin Lișman. Solicitat de Ziarul de Gardă pentru un comentariu, Nagacevschi a evitat să ne spună în baza căror criterii Dorin Lișman a fost desemnat în această funcție.

Vă mai spunem că Agenția de Mediu a refuzat acordarea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor Uzinei Metalurgice de la Râbnița, unica întreprindere care prelucrează deșeuri de metale. Autoritățile spun că autorizația nu a fost prelungită din cauza constatării unor neconformități și necesității de ajustare a condițiilor tehnice.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani. După vestea decesului, președintele american Joe Biden l-a numit pe Gorbaciov un om curajos, care prin ideea de „glasnost și perestroika” a scos poporul Uniunii Sovietice din izolare și privare.

Și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de condoleanțe în care a menționat, cităm, „Mihail Gorbaciov a fost un lider autorizat și respectat. El a jucat un rol decisiv în încheierea Războiului Rece și în doborârea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă”.

Iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care a anunțat că nu va participa la funeraliile din 3 septembrie „din cauza programului încărcat”, și-a luat rămas bun de la Gorbaciov la morga Spitalului Clinic Central.

ot în această săptămână a decedat și directorul Consiliului de Administrație Lukoil, Ravil Maganov. Deși inițial presa rusă anunța că acesta s-ar fi sinucis, compania Lukoil menționează că, de fapt, directorul ar fi murit din cauza unei boli grave.

La sfârșitul acestei săptămâni UE a decis să suspende complet acordul de facilitare a vizelor pentru cetățenii ruși. În urma unei întâlniri informale de două zile la Praga, miniștrii europeni de externe au ajuns la un consens politic pentru suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia Uniunii Europene este „ridicolă” și reprezintă o veste proastă pentru cetățenii ruși. Peskov a subliniat că Rusia studiază acum opțiunile pentru a răspunde deciziei UE.

De mai bine de 6 luni luptele nu contenesc în Ucraina. Rușii continuă să bombardeze mai multe regiuni și orașe ucrainene, iar armata ucraineană a demarat un contr-atac în regiunea Herson, din sudul țării, cu scopul de a o elibera. Între timp, experții internaționali ai ONU au ajuns la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși și unde există riscul unui dezastru nuclear. Rafael Grossi, șeful delegației internaționale misiunea căreia este evitarea unui accident nuclear, spune că Agenția Internațională pentru Energie Atomică ia în considerare stabilirea unei prezențe permanente la centrala nucleară de la Zaporojie.

Finalul emisiunilor, de acum încolo, va fi CU și DESPRE voi, urmăritorii noștri. Pentru a face emisiunea mai interactivă, dar și pentru a vă răsplăti fidelitatea cu care ne urmăriți, am decis să vă dăm posibilitatea ca, în fiecare săptămână, să oferiți un „cartonaș roșu” politicianului sau instituției care credeți că a „călcat strâmb”, a făcut o declarație nechibzuită sau a luat o decizie proastă. În fiecare zi de joi vom publica un sondaj pe canalul nostru de Telegram, iar voi veți avea posibilitatea să alegeți cui dăm cartonașul roșu în următoarea ediție a Săptămânii de Gardă. Dacă nu ne urmărești încă pe Telegram, te îndemnăm să o faci. Ne găsești pe adresa indicată aici (arătăm cu degetul în jos). După ce votezi în cadrul sondajului, lasă și un comentariu sub aceeași postare și poți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG.

Iar dacă îți dorești chiar acum un tricou, o cană, un chipiu sau un alt obiect cu însemnele Ziarului de Gardă, poți intra oricând pe zdg.one și plasa o comandă. Astfel te alegi cu un accesoriu util și, în același timp, susții jurnaliștii de investigație.