Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Declarațiile fermierului care a…

VIDEO Declarațiile fermierului care a arat cu tractorul în scuarul Catedralei în timpul protestelor agricultorilor din 2020 și care a fost amendat cu 3 mii de lei pentru fapta sa

Fermierul Sergiu Dimineț, care a arat cu tractorul în scuarul Catedralei Mitropolitane în timpul protestelor agricultorilor din luna decembrie 2020, a fost amendat cu 3 300 de lei pentru fapta sa.

Sergiu Dimineț a declarat pentru Ziarul de Gardă că este indignat că Poliția a decis să-i aplice o amendă atât de mare, în urma estimării unui prejudiciu în valoare de 800 de lei, pe care l-ar fi adus Spațiilor Verzi.

„Am fost citat de două ori la Inspectoratul de Poliție Buiucani. Am discutat și mi-au zis că „nu-i nimic grav”. Și iată că, după două luni de la acele discuții, am primit decizia de aplicare a unei amenzi de 3300 de lei”, spune agricultorul.

Întrebat dacă va contesta procesul verbal întocmit în lipsa sa și în prezența unui singur martor, în temeiul căruia i-a fost aplicată amenda, Dimineț a spus că ar încerca să contesteze, doar că angajarea unui avocat l-ar costa mai scump decât amenda propriu-zisă.

Sergiu Dimineț

„Nu am un avocat, iar avocații au taxe foarte mari”, spune Dimineț, precizând că gestul său din 22 decembrie 2020 a fost unul disperat, care a făcut parte din cadrul acțiunilor de protest organizate de agricultori la sfârșitul anului trecut.

„Nu îmi pare rău că am protestat, dar regret că toate revendicările noastre au rămas nerezolvate”, spune Sergiu Dimineț, precizând că, chiar și în urma acelor proteste, guvernarea „a întors spatele la agricultori”.

Motorina, semințele, erbicidele, totul e scump, iar ei nu vor revizui niciodată prețurile, deoarece anume ei le dictează din umbră”, afirmă Dimineț.

Agricultorul spune că și-a inițiat afacerea din banii munciți timp de 10 ani departe de casă, în Italia, și că nu ar vrea să renunțe la eforturile sale.

Satul e pustiu, nu mai găsești brațe de muncă, iar pământurile trebuiesc lucrate. Noroc de familia mea, că mă ajută, altfel nu știu cum m-aș descurca”, povestește agricultorul din Cărpineni.

În decembrie 2020, Sergiu Dimineț, venit la Chișinău alături de alți fermieri, pentru a protesta față de soluțiile propuse de autorități la problemele lor, soluții calificate de către ei drept „ineficiente”, a intrat cu tractorul în zona verde din parcul din scuarul Catedralei Mitropolitane și a arat o porțiune de pământ de acolo.

Mai mulți agricultori din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Leova, Basarabeasca sau Hîncești au protestat în decembrie 2020 mai multe zile la rând, la Chișinău, față de „inacțiunile autorităților” cu privire la problemele cu care aceștia se confruntă.

Fermiercii au declarat atunci că sunt supărați pentru că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu au facut nimic ca să-i ajute”.

Citește și: