Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cabinetul de miniștri a…

VIDEO Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul privind instituirea stării de urgență în legătură cu criza în energetică

Cabinetul de miniștri a aprobat vineri, 22 octombrie, în cadrul ședinței extraordinare proiectul privind instituirea stării de urgență în legătură cu criza în energetică.

Potrivit ministrului Justiției, Guvernul a aprobat un proiect de Hotărâre cu privire la declararea stării de urgență în care vor fi menționate regulile care urmează a fi instituite și utilizate pentru depășirea crizei de gaze naturale.

„Împuternicirile și restricțiile vor fi utilizate doar în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale”, a declarat ministrul Justiției.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale responsabil pe domeniul energetic se propune instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pe un termen de 30 de zile.

„Se propune instituirea stării de urgență în legătură cu criza din sectorul energetic pentru 30 de zile. (…) Reieșind din cele relevate și ținând cont de asigurarea cu aprovizionare cu gaze naturale considerăm imperios aprobarea acestei Hotărâri”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale responsabil de domeniul energetic.

În context, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect care prevede ca Agenţia Rezerve Materiale să elibereze din rezerva de stat, cu titlu de deblocare, către S.A. „Termoelectrica” 16 500 de tone de păcură.. Detalii aici.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va merge vineri, 22 octombrie, în Parlamentul de la Chișinău pentru a solicita instituirea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 30 de zile în legătură cu situația critică privind aprovizionarea țării cu gaze naturale și energie electrică.

Gavrilița susține că principalul motiv pentru care Guvernul va cere stare de urgență este posibilitatea de a deroga de la anumite legi astfel încât autoritățile să poate întreprinde acțiuni în regim de urgență pentru achiziționarea gazelor naturale din surse alternative, altele decât de la Gazprom.