Principală  —  IMPORTANTE   —   (video) Astăzi este Ziua Parlamentului…

(video) Astăzi este Ziua Parlamentului R. Moldova. Ce le transmit cetățenii deputaților

Astăzi, 23 mai, în R. Moldova este marcată Ziua Parlamentului. Sărbătoarea își are originea în anul 1991, când, printr-o hotărâre a Sovietului Suprem al RSS Moldovenești de legislatura a XII-a, fosta republică unională, RSSM, este redenumită în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al R. Moldova. Instituția este organul reprezentativ suprem al R. Moldova, unica autoritate legislativă a statului, fiind o structură unicamerală compusă din 101 deputați aleși pentru o perioadă de patru ani.

Tot astăzi, la intrarea în sala de ședințe plenare a Legislativului, a fost instalat un panou, cu o lungime de peste 5 metri și înălțimea de 3 metri, cu 300 de fotografii ale oamenilor din țară și inscripția „Eu sunt vocea ta”.

Într-un comunicat de presă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, declară că „fiecare deputat, când intră în sala de ședințe, trebuie să-și amintească de cei care suportă consecințele votului lui. Acești oameni sunt adevăratul și singurul stăpân al Moldovei, iar noi trebuie să-i privim în ochi și să facem ce am promis. Să schimbăm lucrurile, să aducem bunăstare și oamenii acasă”.

În context, redacția ZdG a decis să afle ce urări au cetățenii pentru deputați, ce cadou le-ar oferi, dar și care este parlamentarul preferat. Iată cum au răspuns:

Autor: Nicoleta Braghiș, stagiară