Principală  —  IMPORTANTE   —   Veteranii de război sunt nemulțumiți…

Veteranii de război sunt nemulțumiți de măsurile adoptate de Guvern în ultimii doi ani și amenință cu proteste: „Noi am sperat că măcar de Ziua Independenței ne vor oferi acea alocație socială în valoare de 250 de lei. Deputat: „Acuzațiile sunt nefondate și rău intenționate”

Mai mulți veterani de la mișcarea „Forța Veteranilor de Război pentru Neam și Țară” au organizat joi o conferință de presă în cadrul căreia au menționat că sunt nemulțumiți de măsurile adoptate de Guvern în ultimii doi ani și acuză că guvernarea „s-a întors cu spatele la veterani”.

Solicitat de ZdG, pentru un comentariu la acuzațiile aduse de veterani, președintele Comisiei parlamentare parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS Dan Perciun, a calificat acuzațiile drept nefondate și menționează că guvernarea a fost și este în continuare deschisă în comunicarea cu veteranii.


Veteranii se plâng că nu au primit o alocație socială de 250 de lei pe care, potrivit lor, le-ar fi promis-o guvernarea și menționează că sunt nemulțumiți și de activitatea Biroului pentru relația cu veteranii, amenințând că în cazul în care nu se va ține cont de anumite petiții pe care spun ei că le-au formulat în acest sens vor organiza proteste la Chișinău.

„S-a schimbat puterea, dar sistemul vechi a rămas înrădăcinat. Am avut patru ședințe la Parlament, cu deputatul Perciun. Am convenit că din 1 martie 2022 trebuia deja sa fie o alocație 250 de lei și să fie stabilită o foaie de parcurs pe care urma să o realizăm. Trebuia să stabilim anumiți termeni. S-au întors cu spatele categoric, nu știu de ce s-a întâmplat acest lucru, dar noi o să insistăm. Am făcut sute de proteste, nu se poate așa cu bombonica să ne ducă. Au început să ne dea la o parte. Domnul Gîrbu umblă prin teritoriu și transmite mesaje denigratoare la adresa noastră. (..) Noi rugăm conducerea, Parlamentul să ne așezăm la masa de negocieri și să stabilim totuși această foaie de parcurs. Cred că până la 10 septembrie ar trebui să avem această întrunire, în caz contrar noi ne asumăm să cerem niște drepturi”, a menționat unul dintre veterani.

„Am avut două ședințe și nu s-a hotărât nimic. Eu cred că oamenii care au luptat pentru țară trebuie să primească legitimații”, a adăugat Ion Zubco, veteran de la Ștefan Vodă.

În 28 de ani nu s-a făcut nicio adunare generală și s-au adunat multe probleme. Am pus umăr la umăr pentru a participa la schimbarea clasei politice. Am contribuit la schimbarea clasei politice și ne-am bucurat. Am crezut că se vor întoarce cu fața la noi, dar nu a fost așa. Ei își mai aduc aminte de noi, că avem probleme, dar chiar suntem indignați că nu au timp să ne întâlnim”, a menționat Iacob Ciocoi, veteran de la Varnița.

„Ne indigna faptul ca ceea ce a promis guvernarea nu s-a adeverit nici până în ziua de astăzi”, a adăugat reprezentantul veteranilor din Hâncești.

„Îmi pare rău că și actuala guvernare are o atitudine neglijentă față de veteranii țării noastre. Noi am sperat că măcar de Ziua Independenței ne va fi alocată acea alocație socială în valoare de 250 de lei. Veteranii ne-au transmis, faceți un apel și noi ieșim la proteste la Chișinău. (…) Guvernarea de astăzi parca e de dreapta, dar parcurge același drum început de democrați și socialiști. Ne pare rău că vom fi nevoiți să apelăm la veterani. Ne pare rău că actuala guvernare nu a reacționat la petițiile noastre cu privire la reformarea Biroului permanent de pe lângă parlament cu privire la relația cu veteranii”, a declarat Alexandru Andronicveteran de la Cahul.

„Acuzațiile sunt nefondate”

Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS Dan Perciun, califică drept nefondate acuzațiile aduse de veterani și susține că atât Comisia pe care o conduce, cât și guvernarea au fost și sunt deschise în comunicarea cu veteranii. Parlamentarul menționează că actuala guvernare a adoptat în ultimul an un set de măsuri sociale în sprijinul veteranilor, inclusiv majorarea alocației sociale de la 500 la 750 de lei, menționând că anul viitor această alocație ar putea fi majorată din nou, până la 1000 de lei.

Acest Guvern și Comisia parlamentară sunt cele mai deschise dintre guvernări în comunicarea cu veterani. Într-adevăr, discuții au fost suficiente. Mai mult ca atât, din primele luni ale guvernării a fost majorată alocația de care ei beneficiază de la 500 la 750 de lei, adică o creștere de 50%. Asta se întâmpla încă în luna octombrie a anului trecut. Ulterior, la 30 de ani de independență a fost adoptat un proiect de lege în luna martie prin care a fost aprobate mai multe măsuri, a fost oferită veteranilor care au luptat în războiul de pe Nistru o alocație unică de 2500 de lei. Totodata, anii sau lunile de luptă au fost incluse în stagiul de cotizare. Vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. Mai mult ca atât am decis atunci că plăți monetare de care beneficiau doar cei care aveau anumite ordine sau medalii să le fie acordate inclusiv înaintea împlinirii vârstei de pensionare. Până acum oamenii trebuiau să aștepte vastă de pensionare chiar dacă erau decorați pentru a avea posibilitatea de a beneficia de acei bani. Mai multe măsuri au fost adoptate și ele toate au fost discutate cu veteranii. Acum, anul viitor urmează să revenim la discuția despre alocații și eventual să o majorăm din 2023 probabil până la 1000 de lei, dar asta este încă în proces de discuții.

Ce ține de activitatea biroului, este important ca veteranii, în primul rând, să decidă care ar fi un mai bun reprezentant al lor în cadrul acelui birou. Astăzi nu exista o poziție consolidată din partea lor și nu exista careva propuneri clare privind candidaturile care ar putea fi luate în calcul pentru acea poziție.

Totodată, în acest an, Guvernul a acceptat să prelungească perioada de timp în care să fie înlocuite legitimațiile pe care ei le aveau. Procesul trebuia să dureze până la începutul anului, dar pentru că nu a reușit toată lumea să meargă să-și ia legitimații noi s-a prelungit acest termen cu un an de zile pentru ca toți veteranii să reușească să-și ia legitimațiile noi și respectiv să-și confirme dreptul la alocații. Așa că mie îmi par aceste acuzați nefondate și rău intenționate pentru că, ținând cont de dialogul permanent care există și de acei pași care au fost întreprinși cred că nu neapărat își aveau locul asemenea acuzații”, ne-a comunicat deputatul.


Biroul pentru relații cu veteranii (BRV) are statut de direcție în cadrul Cancelariei de Stat și este subordonat, pe aspecte strategico-politice, Prim-ministrului, iar pe aspecte administrative-secretarului general al Guvernului.  BRV este creat prin Hotărîrea Guvernului nr. 428 din 24.06.2020 și a devenit funcțional începînd cu septembrie 2020.

Misiunea BRV este de a coordona realizarea priorităților politicii Guvernului în domeniul protecției sociale și de drept a veteranilor de război participanți la acțiunile de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial, la acțiunile de luptă  desfășurate pe teritoriul altor state și la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, ale participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Centrala atomoelectrică de la Cernobîl, precum și ale membrilor familiilor acestora.

       Funcțiile de bază ale BRV:

  • asigurarea realizării acțiunilor stabilite în Programul și în Planul de acțiuni al Guvernului, documentele programatice naționale, Legea nr. 190/2003 cu privire la veterani și alte legi, cu prezentarea rapoartelor și materialelor analitice privind aspectele ce vizează drepturile veteranilor și membrilor familiilor acestora;
  • elaborarea și promovarea proiectelor documentelor de politici și proiecte de acte normative în domeniul protecției sociale și juridice a veteranilor de război și participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Centrala atomoelectrică  de la Cernobîl;
  • coordonarea conform domeniului de competență, a procesului de elaborare, avizare, consultare și promovare a proiectelor de acte normative și documente de politici desfășurat de alte autorități/instituții publice;
  • asigurarea legăturii dintre organizațiile obștești ale veteranilor și Prim-ministru pe chestiuni ce țin de activitatea organizațiilor veteranilor și problemele cu care se confruntă acestea;
  • cooperarea cu autoritățile publice naționale și organizațiile societății civile pe aspecte din domeniul de competență;
  • asigurarea conlucrării cu autoritățile administrației publice locale în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață ale veteranilor de război și a participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Centrala atomoelectrică de la Cernobîl;
  • organizarea întrevederilor și evenimentelor publice cu participarea Prim-ministrului, acordînd asistență informațională, metodologică, protocolară și mediatică;
  • exercitarea altor funcții pentru îndeplinirea sarcinilor stabilite de către conducerea Cancelariei de Stat, în conformitate cu prevederile legislației.

Biroul este condus de Gîrbu Nicolae, fost membru al Comisiei Electorale Centrale și fondatorul partidului „Voința Poporului”.