Principală  —  IMPORTANTE   —   Uniunea Avocaților propune ca pentru…

Uniunea Avocaților propune ca pentru anul 2022 cuantumul contribuției de asigurări sociale pentru exponenții profesiilor juridice să nu fie majorat

Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM) propune ca pentru anul 2022 cuantumul contribuției de asigurări sociale pentru exponenții profesiilor juridice să nu fie majorat.

Venim cu propunerea de a lăsa fără modificări în anul 2022 cuantumul contribuției de asigurări sociale pentru exponenții profesiilor juridice, urmând ca pentru anul 2023, în comun cu ministerul de resort, să determinăm modalitatea de plată a contribuției de asigurări sociale în cotă procentuală, similar sectorului real al economiei, se arată într-un comunicat al UAM.

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 urmează să fie examinat în ședința plenară a Parlamentului, joi, 25 noiembrie.  

„Proiectul analizat propune ca profesiile juridice să achite contribuții de asigurări sociale aferente mărimii salariului mediu pe economie pentru a putea beneficia de toate tipurile de prestații de asigurări sociale prevăzute de sistemul public de asigurări sociale.

În particular, am constatat cu regret propunerea autorilor proiectului de majorare a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale plătibile de către exponenții profesiilor juridice de la 24 255 lei în anul 2021 până la 27 481 lei în anul 2022. Conform Notei informative la proiect, majorarea se explică prin aplicarea mecanismului de indexare cu creșterea medie anuală a salariului prognozat”, se arată în comunicat.

Uniunea Avocaților consideră că această modificare, în sensul majorării contribuției de asigurări sociale plătibile de către profesiile juridice, nu se justifică prin prisma argumentului invocat în nota informativă.

„În opinia noastră, aliniindu-ne la principiul egalității și solidarității sistemului public de asigurări sociale, tratamentul aplicat exponenților profesiilor juridice este discriminatoriu în raport cu alte entități, plătitori de contribuții fixe de asigurări sociale.

Dacă se reformează sistemul, atunci reforma trebuie să vizeze pe toți, dar nu numai profesiile juridice. Este inadmisibilă crearea unor sarcini contributive mai mari numai pentru anumite profesii sau activități. Cu alte cuvinte, dacă un întreprinzător individual sau titular de patentă va avea opțiunea de a se asigura social contra unei sume de 12 838 lei/an, beneficiind de tot spectrul de servicii și protecție socială, atunci și un avocat ar trebui să aibă aceeași opțiune.

Sistemul de asigurării sociale, propus de proiect pentru profesiile juridice, trebuie să fie disponibil nu doar pentru contribuabili din rândul profesiilor juridice, dar și accesibil celorlalte categorii de plătitori de contribuții sociale în sumă fixă (întreprinzători individuali, titulari de patentă, alții)”.

UAM consideră că în partea care se referă la profesiile juridice, proiectul legii trebuie modificat în sensul menținerii pentru profesiile juridice a contribuției fixe existente în anul 2021, fără majorarea acesteia pentru anul 2022.

Or, deși prin Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2021, avocații urmau să beneficieze de tot spectrul de prestații sociale începând cu 01.01.2021, acest lucru nu s-a produs, deoarece art. 6 alin. (2) din Legea nr. 289/2004 cere un stagiu minim de cotizare de 9 luni, pentru ca o persoană să poată beneficia de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă.

Din aceste considerente, pe parcursul perioadei 01.01 – 01.10.2021, NICIUN AVOCAT, EXECUTOR JUDECĂTORESC SAU NOTAR, ADMINISTRATOR AUTORIZAT, MEDIATOR, nu a beneficiat de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fiind emise decizii de refuz în plata acestora pentru faptul că, perioadele de contribuție realizate anterior 01.01.2021 NU SE IAU ÎN CALCUL la determinarea stagiului minim de cotizare pentru a beneficia de indemnizații de incapacitate temporară de muncă.

UAM solicită public întrevedere cu membrii Comisiei parlamentare de profil pentru a discuta proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022 în partea care vizează avocații.