Principală  —  IMPORTANTE   —   Unde va fi judecat și…

Unde va fi judecat și ce riscă cetățeanul din Tadjikistan care a comis dublul omor la aeroportul din Chișinău

Sursa: Captură foto IGP

Rustam Ashurov Karimovici, cetățeanul din Tadjikistan care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău, nu poate fi extrădat din R. Moldova. Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat că cetățeanul străin urmează a fi judecat în R. Moldova, unde a comis fapta.

Ion Munteanu a mai precizat că Procuratura Generală (PG) a intentat dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, nefiind inițiat un dosar pe cauza infracțiunii de terorism.

Întrebat de jurnaliști ce riscă atacatorul, el a precizat că legislația R. Moldova prevede inclusiv închisoare pe viață.

„El este învinuit pentru o faptă de omor cu circumstanțe agravante pentru care este prevăzută pedeapsă inclusiv cu închisoare pe viață. Deci sunt pași sau etape ale urmăririi penale, la etapa actuală sunt anumite expertize care urmează să fie desfășurate, sunt audiați o bună parte din martori. Sunt examinate înregistrările video de pe camerele de supraveghere. Suntem în comunicare permanentă cu colegii din Tadjikistan (…). Nu poate fi extrădat. În momentul în care fapta a fost comisă pe teritoriul R. Moldova. Deci urmează să fie supus judecății sau urmăririi penale în R. Moldova”, a spus procurorul general interimar într-un briefing de presă.

Procurorul a mai menționat că totul s-a întâmplat în câteva secunde, iar după mișcări, cetățeanul străin este o persoană pregătită fizic bine. Conform lui, nu sunt informații confirmate că ar fi fost afiliat la grupări militare.

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat un polițist de frontieră, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” Tadjikistan. Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, în urmă cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Totodată, Procuratura Generală de la Dușanbe a menționat în comunicat că bărbatul „a luat ostatici mai multe persoane”, informație care a fost infirmată de către autoritățile de la Chișinău.