Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ultimatum de la autorităţi: două…

Ultimatum de la autorităţi: două zile pentru a fi demontate gheretele din parcul Valea Trandafirilor

Evacuarea gheretelor şi a foişoarelor din Parcul „Valea Trandafirilor” nu s-a terminat, chiar dacă termenul limită acordat agenţilor economici de către primara interimară de Chişinău, Silvia Radu, a fost data de 13 aprilie 2018. Firma „Electro-Brand”, care deţine foişoarele din lemn şi prestează servicii de agrement în parc, nu şi-a suspendat activitatea. În acest caz, autorităţile municipale sunt nevoite să evacueze forţat foişoarele şi gheretele rămase până miercuri, 25 aprilie, conform unei dispoziţii semnată de către Silvia Radu la începutul lunii.

Deşi au mai rămas două zile până la expirarea termenului forţat de evacuare a gheretelor şi foişoarelor de pe teritoriul zonei de agrement din parc, unii agenţi economici continuă să activeze şi astăzi, 23 aprilie. ZdG a telefonat la compania „Electro-Brand” pentru a afla de ce nu s-au conformat ordinului emis de primar. „Noi încă n-am eliberat. Situaţia nu o cunosc. Majoritatea gheretelor au fost demontate, dar noi am rămas până ce. Foişoarele au rămas până ce. Lucrările în parc nu au început”, ne-a spus un angajat al firmei „Electro-Brand”.

Contactat, Vadim Brânzaniuc, purtătorul de cuvând al Primăriei, dă asigurări că toate gheretele şi foişoarele vor fi evacuate forţat până miercuri. „Era termenul de 13 aprilie ca ei benevol să-şi scoată gheretele. Dacă nu, atunci le scoatem forţat. Nu-mi amintesc data exactă, 28 aprilie, dar era o prevedere în dispoziţie”, precizează Vadim Brânzaniuc.

Reporterii ZdG au făcut un tur prin zona de agrement din Valea Trandafirilor luni, 16 aprilie. Majoritatea comercianţilor ambulanţi cunoşteau despre intenţia Primăriei Chişinău de a repara parcul. Vânzătorii ne-au spus că începând de marţi, 17 aprilie, îşi vor înceta activitatea, dar nu ştiu când vor reveni în parc şi care vor fi condiţiile noi de comercializare a produselor alimentare. Tot luni, 16 aprilie, un angajat al unei companii care prestează servicii de închiriere a bărcilor pe unul dintre cele trei lacuri din parcul „Valea Trandafirilor” a spus că vor activa toată vara, fără întrerupere de program.

Parcurile „La Izvor” și „Valea Trandafirilor” vor fi reamenajate pe bani publici. Reabilitarea parcurilor va costa 20 milioane de lei, bani alocați din bugetul municipal al Primăriei Chișinău.

Lucrările de reabilitare a parcurilor vor începe din această primăvară, iar responsabili de efecturarea activităților de reparație și reamenajare vor fi întreprinderile municipale „Exdrupo”, „Lumteh” și Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi.

Primăria Chișinău susține că a interzis orice activitate comercială pe teritoriul zonei de odihnă şi agrement din parcul „Valea Trandafirilor” până la elaborarea conceptului privind amplasarea unităţilor de comerţ ambulant pentru zonele de odihnă şi agrement din sectorul Botanica.