Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Membrii CNPF, împreună…

ULTIMA ORĂ! Membrii CNPF, împreună cu președintele instituției, au fost demiși. Parlamentul a calificat „nesatisfăcătoare” activitatea Comisiei

Foto: Capital Market

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat, cu 54 de voturi, în cadrul ședinței de joi, 9 septembrie, după aproximativ trei ore de dezbateri, întrebări și răspunsuri, Hotărârea privind rezultatele audierilor raportului cu privire la activitatea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Astfel, membrii Comisie Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Nina Dosca, Iurie Filip, Victor Captari și Viorel Miron, împreună cu președintele Comisiei, Valeriu Chițan, au fost demiși din funcții.

Hotărârea a fost adoptată în temeiul Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare, potrivit căruia calitatea de membru al Consiliului de administraţie încetează, inclusiv, în caz de revocare de către Parlament, la propunerea Preşedintelui Parlamentului.

Tot în ședință, Parlamentul a adoptat o hotărâre, prin care apreciază drept nesatisfăcătoare și lipsită de performanță activitatea membrilor Consiliului de administrație al CNPF și recomandă Președintelui Parlamentului înaintarea propunerilor de revocare în corpore a  membrilor Consiliului de Administrație al CNPF.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.

Raportul CNPF conține 92 de pagini. Documentul cuprinde o sinteză privind indicatorii și rezultatele aferente sectoarelor pieței financiare nonbancare și punctează anumite slăbiciuni, constrângeri și provocări în procesul de implementare a obiectivelor asumate. Potrivit raportului, în anul de gestiune 2020, CNPF a implementat mai multe măsuri de reglementare în vederea susținerii pieței financiare nebancare, acestea vizând, cu precădere, prorogarea termenului de raportare a participanților pieței și a termenului de desfășurare a adunărilor generale anuale ale acționarilor, în scopul neadmiterii lezării drepturilor patrimoniale ale acestora, dar și revizuirea modului de prezentare a rapoartelor zilnice și celor periodice de către subiecții autorizați ai pieței.

Citiți și: Președintele Comisiei economie, buget și finanțe solicită revocarea în corpore a membrilor CNPF