Principală  —  IMPORTANTE   —   SUA și R. Moldova au…

SUA și R. Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății stadionului Republican

Statele Unite și Republica Moldova au semnat joi, 28 aprilie, un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății stadionului Republican.

Noul complex al Ambasadei SUA va cuprinde un parc public, va include porțile emblematice ale stadionului și construcția unui campus diplomatic de talie mondială ce va demonstra puterea și rezistența parteneriatului dintre cele două țări ale noastre.

„Mulțumesc Guvernului și poporului Republicii Moldova pentru că au respectat un angajament făcut prima dată în 2015 ca să ne permită achiziția unui teren pentru construcția noii noastre ambasade. Mă aștept ca Statele Unite să continue să fie un partener puternic – și ca noua ambasadă să fie un vecin bun pentru chișinăuieni – pentru anii ce urmează, ”, a declarat ambasadorul SUA.

Ce urmează

Prețul terenului urmează a fi stabilit, după negocieri, de către reprezentanții mai multe instituții de stat din R. Moldova și partea americană.

Ulterior, raportul de evaluare va fi prezentat grupului de lucru în cel mult 45 de zile din data semnării Memorandumului de Înțelegere.

Directorul general al Agenției Proprietății Publice va semna cu Statele Unite ale Americii, în numele Guvernului, actele necesare formării contractului de vânzare-cumpărare a terenului și să recepționeze Notificarea de Exercitare.

Componența grupului de lucru

Grupul de lucru care va negocia cu SUA prețul terenului fostului Stadion Republican va fi format, la inițiativa APP, din reprezentanții:

Ministerului Economiei,
Ministerului Finanțelor,
Ministerul Justiției,
Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale,
Ministerului Culturii,
Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene,
Agenției Servicii Publice
Agenției Proprietății Publice.

Potrivit Hotărârii de Guvern, în termen de 10 zile de la data recepționării Notificării de Exercitare, Agenția Proprietății Publice de comun acord cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova vor institui Comisia de transmitere a bunurilor imobile și vor asigura transmiterea terenului cu suprafața de 5,1814 ha din str. Tighina nr. 12, mun. Chișinău, incluzând părțile componente care sunt proprietate destat, în proprietatea Statelor Unite ale Americii pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. 

În februarie curent, Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procesul de elaborare a proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la transmiterea cu titlu oneros, din proprietate a statului, a peste 5,1 hectare de pământ a fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Detalii aici

La 29 iulie 2021, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituționale modificările operate de PSRM-ȘOR la Legea prin care au fost abrogate prevederile legale care autorizau transmiterea terenului Stadionului Republican în folosință către Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Astfel, prin decizia CC, terenul a fost transmis, din nou, către ambasada SUA la Chișinău pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane.