Principală  —  IMPORTANTE   —   #StaiAcasă: Câte persoane fără adăpost…

#StaiAcasă: Câte persoane fără adăpost pot merge la Centrul de găzduire din Chișinău în perioada stării de urgență

În perioada 1 aprilie – 15 mai, persoanele fără un loc stabil de trai din capitală vor beneficia de servicii de găzduire în incinta Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil din str. Haltei, 2, în regim non-stop.

Conform dispoziției semnate de către de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, persoanele vor fi alimentate și li se vor asigura spații corespunzătoare necesităților acestora.

Anterior, grupul de inițiativă „Coliba Albastră” menționa că în capitală ar putea fi până la circa 3000 de persoane fără adăpost și au înaintat un șir de solicitări autorităților, printre care extinderea capacității de găzduire temporară.

„Din păcate, dispoziția de ieri a primarului general Ion Ceban care a venit probabil ca răspuns la scrisoarea noastră deschisă către mai multe instituții de stat, nu schimbă cu nimic starea persoanelor fără adăpost din Chișinău”, au reacționat astăzi voluntarii de la „Coliba Albastră”.

Contactată miercuri, 1 aprilie, de ZdG, șefa Direcției generale asistenţă socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a menționat că nu cunoaște câte persoane fără adăpost sunt în Chișinău, dar a subliniat că în centrul respectiv pot sta cel mult 100 de oameni, în prezent fiind 50.

„Nu-i chiar așa, nu știu de unde au așa date. Eu așa statistică nu am, mă orientez după centrul meu, câte persoane vin acolo. (…) Cred că vreo 50 nu vor veni, capacitatea maximă se ia doar iarna”, susține Bucearschi.

Aceasta a adăugat că persoanele de acolo vor fi alimentate de trei ori pe zi și li se va măsura temperatura.

În mod obișnuit, după data de 1 aprilie, persoanele fără adăpost puteau merge la centru doar pe timp de noapte și erau hrănite o dată pe zi.

Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu situația epidemiologică provocată de virusul nou COVID-19 pentru perioada 17 aprilie – 15 mai.