Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Peste 75% din cetățeni…

SONDAJ Peste 75% din cetățeni cred că lucrurile în țară merg într-o direcție greșită. Doar 0,7% au tot ce își doresc, fără a se limita la ceva

Foto: incont.stirileprotv.ro

Peste 75 la sută din cetățeni consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, în timp ce aproape 8 la sută din oameni nu au un răspuns la asemenea temă, arată datele Barometrului Opiniei Publice, ediția de toamnă 2020. Sondajul mai arată că majoritatea moldovenilor trăiesc la limita sărăciei și doar 0,7 la sută din aceștia au tot ce își doresc, fără a se limita la ceva.

Conform datelor sondajului, 75,1 la sută din cetățenii Republicii Moldova sunt de părere că țara merge într-o direcție greșită. Este cel mai mare procentaj după datele înregistrate în aprilie 2017, când circa 77 la sută din moldoveni spuneau că lucrurile din țară merg într-o direcție greșită.

În același timp, 8,1 la sută din cei chestionați nu au o opinie în acest sens sau nu vor să răspundă la întrebare, iar 16,7 la sută apreciază că țara merge într-o direcție corectă.


Față de iunie 2020, ponderea celor care sunt de părere că țara se îndreaptă într-o direcție greșită a crescut cu puțin peste 2 la sută și cu 9 la sută față de decembrie 2019.

Datele sondajului mai arată că veniturile a circa 43 la sută din moldoveni le ajung doar pentru strictul necesar, iar pentru 18,4 la sută veniturile familiei nu le ajung nici pentru strictul necesar.

Aproape 6 la sută din cei chestionați spun că reușesc să cumpere și unele bunuri mai scumpe, dar cu restrângeri în alte domenii, în timp ce 0,7 la sută din moldoveni declară că au tot ce le trebuie, fără să se limiteze la ceva.

Rezultatele sondajului mai arată că moldovenii sunt îngrijorați, în primul rând, de viitorul copiilor – 23,3 la sută. Alți 16,4 la sută din moldoveni declară că lucrurile care îi îngrijorează cel mai mult sunt prețurile, 13,8 la sută – sărăcia, 9,3 la sută – corupția și 11 la sută – boala. De asemenea, moldovenii sunt îngrijorați de șomaj, criza financiară și foamea.

Sondajul a fost efectuat în perioada 8-20 octombrie, pe un eșantion de 1.224 de persoane din 84 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă fiind de ±3%.